Szerkesztő:Milei.vencel/Pyramides chinoises

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kínában számos piramis- található, amelyeket az első európaiak fedeztek fel kínai piramisoknak . Legtöbbjük Xi'an várostól 100  körzetben, Kína központjában, Shaanxi tartomány fővárosában található.

Kínában több mint 100 piramist tartanak nyilván, amennyiben piramison négyzet és téglalap alapú (csonka) gúla építményeket értünk. Ezek nagy része Senhszi tartományban, Hszian város közelében találhatóak, mintegy 100 kilométeres körzetben. Kína területén egy kőből épült lépcsős piramis is található a koreai határ közelében, de ez, amit A tábornok sírjának neveznek, a koreai Kogurjo állam (i. e. 37 – i. sz. 668) itteni uralma idején épült.

  • Shaanxi halomsírjai alkotják a legtöbb kínai piarmist. Sokat fedeztek fel Xi'ant, Kína ősi fővárosa száz kilométeres körzetében ( Luoyang -val Henanban ). Majdnem hetven császár székhelye volt ott; a királyi és arisztokratikus sírok, jellemzően tumulumok formájában, rendkívül sokak. Sokat még felfedezni és a legtöbbet még felfedezni [1] .
    • Qin császár mauzóleuma, Kína első császára
    • Maoling (茂陵) Xianyang közelében, Han Wudi és családtagjai vagy hűséges sírjai helyén
    • A tizennyolc -mauzóleumok császárok Tang (唐十八陵) völgyében Wei északi Qinling hegység ; néhányuk a legnagyobb kínai mauzóleumok között van, például Qianling (乾陵), Gaozong császár és Wu Zetian császárné közös sírja; ez egy természetes domb, amelyet az ember alakít ki, hogy szabályos formát kapjon.
    • Huangdi Tumulus a Qiaoshan (橋 山) területén található, a Huangling körzetben ( Yan'an ). A templom, ahol a "kínai civilizáció atyja" a VII század óta hivatalosan imádják   században, amelyet a Ming alatt helyreállítottak, állítása szerint temetkezési halom fölé épült. Nem történt kísérlet ezen állítás igazolására.
Shaohao dombormű és piramis.
  • Shantung piramisai
    • Tian of Qi (齊 田王陵) hercegek Tumbuljai Zibo közelében. Két halmok közelében található: Mount Dingzushan (鼎足山köszönhetően), a hagyomány szerint a sírok a hercegek Huan és a Jing (景公) a VII és V században av. J.-C. de a kortárs régészek inkább hez utasai szuverén IV Yan (齊田侯剡) és a Duke Huan (桓公午) Tian klán. Négy másik halmok közelében található: Mount Nanshan (南山), és lenne a sírok királyok Dukes-Wei (威王) Xuan (宣王), Min (閔王) és Xiang (襄王) III harmadik BC A halmok igazodik megfelelően az égtáj, észak hazugság más sírok, amelyek úgy gondolják, hogy azok a királynék és a miniszterek
    • Shaohao tumulusa Qufu-tól keletre fekszik. Bár a pontos személyazonosságát a tulajdonos bizonytalan, úgy vélik, amíg a sír a legendás király, és azóta a XI században a templom imádták őt.
  • Északkeleti piramisok ( Jilin, Liaoning, Belső-Mongólia )
    • A Ji'an keleti külvárosában, Jilin- ben található Zangkunchong ( koreai kiejtés) vagy Jiangjunzhong ( mandarin將軍 塚) kőpirama a leghíresebb a kínai területen található Koguryŏ királyi sírok közül . Ez a 14 pyramides (királyi temetés) és 26 tumuli (arisztokratikus temetés) a Koguryo világörökség ősi királyságának maradványainak része . Jiangjunzhong, a név alatt általánosan ismert, azt jelenti: "Tábornok sírja", ám Chansu királyhoz tartozik. (. 장수왕. 王 王 ((((((()) (413 ~ 491). A közelben van az úgynevezett Taiwangling (太 王陵) piramis, amelyet Kwanggaet'o Wang királynak (391-413) tulajdonítottak, kétszer olyan nagy, de rossz állapotban [2] .
    • A Hongshan-kultúrához tartozó piramisok és tumulumok (紅山, av. 4700-2900 av. J.-C. )
      • A Niuheliang (牛 河 粱) helyről származó, 1981-ben a Jianping körzet ( Chaoyang, Nyugat-Liaoning) határain felfedezett temetkezési daganatok és piramis (ismeretlen funkció). A közelben vannak olyan területek és kultusz épületek maradványai, ahol nőstények találhatók. Niuheliang szerepel a világörökség tagjainak listáján [3] .
      • A Sijiazi (四 家子) piramisát 2001-ben fedezték fel a belső Mongóliában, az Aohan törzs területén ((漢 旗). A csúcstalálkozón sírok és oltár található [4] .
  • Az északnyugati piramisok

[[Kategória:Halomsírok]] [[Kategória:Mauzóleumok]]

  1. Richesse archéologique de la région de Xi’an.
  2. Vestiges Koguryo : fiche du Patrimoine mondial.
  3. (angolul)Niuheliang sur le site de l’UNESCO.
  4. (angolul)Sijiazi dans People's daily 1-7-2001.