Szerkesztő:Kovacska99/Hugo hurrikán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Hugo hurrikán 5-ös kategóriájú hurrikán volt 1989-ben az Atlanti-óceánon, ami a Zöld-foki Köztársaság környékén alakult ki. Hugo az egyik legerősebb ciklon, amely Florida északkeleti partjait érintette. Hugo a szezon tizenegyedik rendszere, a nyolcadik elnevezett vihara, a hatodik hurrikánja, második jelentősebb ("major") hurrikánja, és az első 5-ös erősségű vihara volt.

Hugo hurrikán
5-ös kategóriájú hurrikán (SSHS)
Hugo csúcsintenzitásán a Karib-szigeteknél, szeptember 15-én
Hugo csúcsintenzitásán a Karib-szigeteknél, szeptember 15-én

Keletkezett1989. szeptember 10.
Szétoszlott1989. szeptember 15.
Legerősebb szélsebesség261 km/h,
162 mph
Legalacsonyabb nyomás918 mbar,
27.11 Hgmm
Áldozatok60 fő (nem pontos)
Károk$10.3 milliárd (1989 USD)
Érintett területekNyugat-Afrika, Zöld-foki Köztársaság, Kis-Antillák, Szélcsendes-szigetek, Szél felőli szigetek Dominikai Közösség, Montserrat, Guadeloupe, Antigua és Barbuda, Saint Kitts és Nevis, Anguilla, Saint-Barthélemy Brit Virgin-szigetek, Virgin-szigetek, Puerto Rico, Nagy-Antillák, Hispaniola, Turks- és Caicos-szigetek, Bermuda-háromszög, Bahama-szigetek, Florida, USA keleti államai (főleg Georgia és Dél-Karolina), Nagy-tavak térsége, Kanada
Az 1989-es Atlanti-óceáni hurrikánszezon része

Meteorológiai lefolyás[szerkesztés]

Hugo útvonala.

Károk és áldozatok[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hurricane Hugo című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]