Szél felőli szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Szél felőli szigeteket a Kis-Antillák déli szigetei alkotják a Karib-térségben. A szigetek a Szélcsendes-szigetektől délre fekszenek.

Neve és földrajza[szerkesztés]

A Szél felőli szigetek arról a tényről kapták nevüket, hogy az Újvilágba érkező vitorláshajók számára a szélhez „közelebb” helyezkedtek el, mint a Szélcsendes-szigetek, mivel a Karib-térségben az uralkodó passzátszelek kelet-nyugati irányban fújnak. Az Óvilágból az Újvilágba tartó hajókat a leggyorsabb úton vivő transzatlanti áramlatok és szelek nagyjából a Szélcsendes- és a Szél felőli szigetek közé szállították azokat. Az atlanti-óceáni rabszolga-kereskedő hajók, melyek az afrikai Aranypartról és a Guineai-öbölből indultak, először a Kis-Antillák délkeleti szigeteit érték el a Karib-térségbe, valamint Észak- és Közép-Amerikába tartó nyugat-északnyugati irányú útjukon. A szigetlánc a Karib-tenger keleti határát alkotja.[1][2]

A Szél felőli szigetek északról dél felé haladva:

Elnevezés-változatok[szerkesztés]

A különböző nyelveken (holland, francia, német, spanyol) és egyes szigetek helyi angol nyelvén a “szél felőli” és a “szélcsendes” elnevezések különböző szigetcsoportot jelentenek. Azonban minden esetben a keleti/délkeleti csoportot szél felőlinek a leginkább nyugatra fekvőt pedig szélcsendesnek nevezik. A venezuelai part közelében fekvő szigetcsoportot Szél felőli Antilláknak is nevezik.

Nyelv Szél felőli szigetek Szélcsendes-szigetek
Angol Caribbean - Windward Islands.PNG Caribbean - Leeward Islands.PNG
Egyéb nyelv Caribbean - Bovenwindse eilanden.PNG Caribbean - Benedenwindse eilanden.PNG

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Windward Islands. Encyclopaedia Britannica
  2. Chapter 4 - The Windward Islands and Barbados - U.S. Library of Congress

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Windward islands című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]