Szerkesztő:KissAd/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
hosszúlépés.járunk?

Alapítva2013
TevékenységVárosi séta-szervezés
SzékhelyBudapest

A hosszúlépés.járunk? weboldala

hosszúlépés.járunk?[szerkesztés]

A hosszúlépés.járunk? 2013-ban alapított budapesti városi séta-szervező cég. A hosszúlépés.járunk? elsősorban Budapest történetét, épített és kulturális örökségét bemutató tematikus sétáiról ismert, de a fővároson kívül is szervez programokat (Debrecenben,[1] Tihanyban[2], Keszthelyen[3]), és szakmai partnerként közreműködik kulturális projektek megvalósításában.[4] [5] 2021-ben megjelent a hosszúlépés.járunk? alapítóinak első könyve, a Hosszúlépés Budapesten.[6]

Történet[szerkesztés]

A hosszúlépés.járunk? 2013-ban indult. A cég ügyvezetői Koniorczyk Borbála és Merker Dávid, akik az alapítás óta együtt vezetik a céget. A hosszúlépés.járunk? évente mintegy 800-1000 sétát szervez.[7]

A hosszúlépés.járunk? sétái között megtalálható az Aczél György nyomában Újlipótvárosban, a nyilasterrort feldolgozó Véresmajor, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bezárt 1-es terminálját bejáró Ablak a világra, a Hegyen-völgyön, Gyermekvasúton, a Cseh Tamás nyomában Budán, a Te fogalom, te édes szó, Gerbeaud. A budapesti kínai közösség mindennapjait bemutató Egy falat Kína séta alapján a Spektrum televízió forgatott dokumentumfilm-sorozatot Kicsi ország, kicsi Kína - A titkos kínai birodalom Magyarországon címmel.[8]

Hosszúlépés.járunk? sétákat vezet Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, Dezső András újságíró, a Magyar kóla című könyv szerzője, Csunderlik Péter történész, egyetemi oktató, Barkó Ágoston OSB bencés szerzetes, a Tihanyi Apátsági Múzeum igazgatója, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének csillagászai.

2019-ben sétaszínházi programokkal bővültek a hosszúlépés.járunk? sétái. A sétaszínházi előadások egy sétára felfűzve, dramatizált formában mutatnak be egy-egy irodalmi alkotásokon, visszaemlékezéseken alapuló témát, ahol az előadás kulisszái maguk az eredeti helyszínek, a szövegeket pedig színészek - Vecsei H. Miklós, Pelsőczy Réka, Kiss Eszter – keltik életre.[9] A hosszúlépés.járunk? a debreceni Csokonai Színház együttműködésével 2021-től Debrecenben is szervez sétaszínházi programokat.

Misszió[szerkesztés]

A hosszúlépés.járunk? elsődleges célja közelebb hozni Budapestet a lakóihoz, megismertetve velük azokat a kevésbé ismert történeteket, közösségeket, eseményeket, amik a nagy történelmi eseményeken túl is formálták a várost, az épületeit, a bennük élők mindennapjait. A hosszúlépés.járunk? ezért kiemelten foglalkozik a XIX.-XX. század történéseivel, és nem csak történelmi tárgyú tematikus sétákat, de olyan épületbejárásokat is szervez, ahol egy-egy közismert, de a nagyközönségtől elzárt épület vagy intézmény világát, az ottani kulturális értékeket lehet megismerni. 2021 decemberében a tulajdonosváltás és felújítás miatt bezárt Gellért Szállóban közel 1000 fő sétált a hosszúlépés.járunk? által szervezett 24 órás „last minute” épületbejáráson.

Wonder Woman Budapest[szerkesztés]

2019-ben a hosszúlépés.járunk? Wonder Woman Budapest néven a budapesti női szobrokért indított kampányt.[10] A főváros közterületein álló 1200 szobor közül az Átlátszó 2018-as gyűjtése szerint aránytalanul kevés, 35 ábrázolt női hősöket.[11] Az akció célja az volt, hogy a szoborra méltó életpályájú nők életének bemutatásával, közönségszavazással, közterületi akcióval újabb női szobrok állítását érjék el. Az Wonder Woman Budapest részeként a hosszúlépés.járunk? 2020-ban szobrot avatott Budapest VI. kerületében Szenes Hanna tragikus sorsú magyar-izraeli hősnőnek.[12] Szenes Hanna szobrát a miniszobrairól ismert Kolodko Mihály formázta meg.* A Wonder Woman Budapest kezdeményezésért a hosszúlépés.járunk? elnyerte a 2020-as Highlights of Hungary Glamour&Good különdíját.[13]

Hosszúlépés Budapesten[szerkesztés]

2021 decemberében jelent meg a hosszúlépés.járunk? alapítóinak első könyve, a Hosszúlépés Budapesten.[14] A könyv négy, virtuálisan és valóságosan is bejárható sétával mutatja be a főváros történetének egy-egy szeletét. A Falon kívül és belül fejezet Budapest zsidó múltjával és jelenével foglalkozik, az Újlipótvárostól a Telekig térig kalauzolva az olvasót. A Vasbeton és madárcsicsergés a II. kerület Bauhaus építészetével ismertet meg. A Süllyedő világ a Horthy-korban kiépülő Szentimreváros egykori világát és közösségeit kelti életre, a Kölcsönvett múlt pedig olyan, az idők során sokszor átértelmeződő terekbe kalauzol, mint a ma Újszínházként ismert Parisiana Orfeum, a romkocsmák, vagy a Corvin áruház. A Hosszúlépés Budapesten a XXI. század kiadó gondozásában jelent meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dehir.hu: Megszületett Debrecen első sétaszínházi darabja (magyar nyelven). www.dehir.hu. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  2. Zrt, New Wave Media Group: Egy séta, ahol megcsodálhatják Tihany hajnali fényeit. https://www.travelo.hu/. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  3. Biblioterápia a Festeticsekkel (magyar nyelven). Hosszúlépés. Járunk?. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  4. A II. kerület 1956-os hőseinek arcképcsarnoka került a pasaréti volt katonai akadémia kerítésére (magyar nyelven). welovebudapest.com. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  5. Végre itt a nagy budapesti randitérkép! (magyar nyelven). nlc.hu, 2018. november 19. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  6. Turizmus Online - Könyvet jelentet meg a budapesti sétacég. Turizmus Online. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  7. Így ocsúdjunk a COVID-ból: „Budapest legyen a séták városa!” | Válasz Online (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  8. Gyula, Szűcs: Hol ehetjük a legjobb kínai ételeket Pesten? (magyar nyelven). index.hu, 2015. október 9. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  9. Zrt, New Wave Media Group: Sétaszínházban mutatják be a démoni kirándulóhelyet. https://www.travelo.hu/. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  10. Hosszúlépés. Járunk? (magyar nyelven). Hosszúlépés. Járunk?. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  11. Még állatoknak is több szobrot állítottunk Budapesten, mint ahány nem meztelen nőnek | atlatszo.hu (magyar nyelven), 2018. július 12. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  12. Zrt, HVG Kiadó: Szenes Hanna nőnapon kapott szobrot Budapesten (magyar nyelven). hvg.hu, 2020. március 8. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  13. Megvannak az idei Highlights of Hungary díjnyertesei (magyar nyelven). GLAMOUR.HU, 2021. március 1. (Hozzáférés: 2022. január 17.)
  14. Teremtsd meg a saját Budapest-élményedet! (magyar nyelven). Könyves magazin. (Hozzáférés: 2022. január 17.)