Koniorczyk Borbála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Koniorczyk Borbála
HázastársaMerker Dávid
Foglalkozásaurbanista, kulturális szakember
SablonWikidataSegítség

Koniorczyk Borbála (1986. január 30. –) magyar urbanista, kulturális szakember, a Hosszúlépés. Járunk? városi séta-szervező cég társalapítója és ügyvezetője.

Tanulmányai[szerkesztés]

Felsőfokú tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatok szakán és az University College London urbanisztika mesterkurzusán végezte 2005-2012 között. Vendéghallgatóként részt vett a párizsi Sciences Po urbanisztikai kurzusán.

hosszúlépés.járunk?[szerkesztés]

Koniorczyk Borbála és férje, Merker Dávid 2013-as alapítása óta közösen vezetik a hosszúlépés.járunk? városi séta-szervező céget.[1] A cég évente mintegy 800 sétát szervez.[2] A hosszúlépés.járunk? sétái között megtalálható az Aczél György nyomában Újlipótvárosban, a nyilasterrort feldolgozó Véresmajor, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bezárt 1-es terminálját bejáró Ablak a világra, a Hegyen-völgyön, Gyermekvasúton, a Cseh Tamás nyomában Budán, a Te fogalom, te édes szó, Gerbeaud.

2019-ben a hosszúlépés.járunk? Wonder Woman Budapest néven a budapesti női szobrokért indított kampányt.[3] Az akció célja az volt, hogy a szoborra méltó életpályájú nők életének bemutatásával, közönségszavazással, közterületi akcióval újabb női szobrok állítását érjék el. Az Wonder Woman Budapest részeként a hosszúlépés.járunk? 2020-ban szobrot avatott Budapest VII. kerületében Szenes Hanna tragikus sorsú magyar-izraeli hősnőnek.[4] A Wonder Woman Budapest kezdeményezésért a hosszúlépés.járunk? elnyerte a 2020-as Highlights of Hungary Glamour&Good különdíját.[5]

2021. decemberében megjelent a Hosszúlépés Budapesten, Koniorczyk Borbála és Merker Dávid első könyve.[6] A Hosszúlépés Budapesten négy, virtuálisan és valóságosan is bejárható sétával mutatja be a főváros történetének egy-egy szeletét. A könyv a XXI. század kiadó gondozásában jelent meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 15 Merker Dávid (Hosszúlépés. Járunk?). hello.idea. (Hozzáférés: 2022. január 18.)
  2. Így ocsúdjunk a COVID-ból: „Budapest legyen a séták városa!” | Válasz Online (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2022. január 18.)
  3. Hosszúlépés. Járunk? (magyar nyelven). Hosszúlépés. Járunk?. [2022. január 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 18.)
  4. Zrt, HVG Kiadó: Szenes Hanna nőnapon kapott szobrot Budapesten (magyar nyelven). hvg.hu, 2020. március 8. (Hozzáférés: 2022. január 18.)
  5. Megvannak az idei Highlights of Hungary díjnyertesei (magyar nyelven). GLAMOUR.HU, 2021. március 1. (Hozzáférés: 2022. január 18.)
  6. Turizmus Online - Könyvet jelentet meg a budapesti sétacég. Turizmus Online. (Hozzáférés: 2022. január 18.)