Szerkesztő:Honolulu13/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Papp Olivér[szerkesztés]

Papp Olivér (Vác, 1975. október 19. -) - kortárs magyar író

Papp Olivér
Élete
Született1975. október 19.
Vác
Nemzetiségmagyar
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)novella, regény
Első műveSzárnyak nélkül
KiadóiUnderground Kiadó
Hatottak ráStephen King, Fekete István, Richard Katz, Jókai Mór, Rejtő Jenő, Karinthy Frigyes, József Attila
Papp Olivér weboldala

Élete[szerkesztés]

1992-től zenész, dobos volt. 1993-1996-ig a Crosstown Blues zenakarban játszott. 1997-ben a Fisso Fusio formációban és az Oláh Gábor Trióban zenélt Olaszországban, majd néhány más együttessel dolgozott itthon és külföldön. Egészségügyi problémák miatt le kellett tennie a dobverőt. Ezután kizárólag az írással kezdett foglalkozni, amivel már gyermekként, 9 évesen próbálkozott. Az 1990-es években már több kész regénye volt, bár kiadva sosem lettek. Mára viszont több kötetes íróként vált ismertté, nem csak Magyarországon, hanem külföldön, főként az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok körében is.

Családjában többen foglalkoztak különböző művészeti ágakkal. Köztük Huszár Pufi, az egykori remek komikus, filmszínész, aki Charles H. Puffy néven vált híressé Hollywood-ban és világszerte.

2012-ben újságíróként dolgozott az Amerikai-Magyar Hírújságnál. A Feeling Magazin 2013 novembere óta közli írásait Amerikai klasszikusok címmel.

Könyvei[szerkesztés]

Írói munkásságára hatással volt Stephen King, Fekete István, Richard Katz, Jókai Mór, Rejtő Jenő, Karinthy Frigyes és József Attila. A spiritualitás ihlette első könyvét, a Szárnyak nélkült, mely az író saját reinkarnációs utazásába kalauzol el bennünket. Ezt követte az Emlékek útján című novelláskötet, mely a szerző gyermekkorába repíti olvasóit.

Az Egy kövér ember meséi című könyve Huszár Pufi halálának 70. évfordulója alkalmából került újból kiadásra. Az író fotókkal bővítve újra szerkesztette híres rokona művét. Huszár Pufi nevéhez kötődik az első magyar moziszkeccs. A színész összesen száznál több filmet forgatott.

Novellásköteteinek alapjait az íróval gyermek- és fiatalkorában a Dunántúlon és a Dunakanyarban megtörtént események adják. Stílusára jellemző a közvetlen hangvétel olvasóival. Regényei képzelt világok. Az Álmok boltja és a Mielőtt eljön az éjfél című könyvei science fiction, fantasy és horror egyvelege. Az író elmondása szerint következő könyvei, regényei is hasonlóak lesznek.

2014-ben jelent meg Verőcei emlékeim című novelláskötete, amelyben gyerekkori emlékeit örökíti meg. Még ebben az évben várható Szó-kép kapcsolat című könyve Fyaky fotóművésszel közös alkotásként.

Készülőben van Carpenter kutyája című regénye és a Stein könyve című regénye, utóbbi a Holokauszt idején, az 1940-es évekbeli Magyarországon játszódik.

Megjelent könyvei[szerkesztés]

  • Szárnyak nélkül - (kisregény, 2010)
  • Emlékek útján - (novelláskötet, 2010)
  • Egy kövér ember meséi - (életrajz (az újra-kiadás szerkesztőjeként), 2011)
  • Álmok boltja - (regény, 2011)
  • Látogatók holdfénynél - (novelláskötet, 2012)
  • Hazafelé - (novelláskötet, 2012)
  • Levelek a múltból - (életrajz, 2012)
  • Mielőtt eljön az éjfél - (regény, 2013)
  • Verőcei emlékeim - (novelláskötet, 2014)
  • 2014 –ben jelenik meg a Szó-kép-kapcsolat című könyv (közös kötet Fyaky fotóművésszel)

Készülő könyvei[szerkesztés]

  • Carpenter kutyája - regény
  • Stein könyve - regény

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

[[Kategória:Magyar írók]] [[Kategória:Magyar újságírók]] [[Kategória:1975-ben született személyek]] [[Kategória:Élő személyek]]