Szerkesztő:Frommer 97/Tervezet a magyar történelmi műhely újraindításáról

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sajnálatos módon a magyar történelmi műhely régóta inaktív. Ez ugyan nem jelenti, hogy nem születnek a magyar történelem témakörében újabb és újabb szócikkek, csupán hiányzik az egységes kontroll. Rengeteg cikknél elavult és/vagy helytelen információk találhatók aminek sok oka van. Hasonlóan sok oka van a műhely újraszervezésének, ezzel kapcsolatban igyekszem alább minél többet kifejteni. Megjegyzéseidet kérlek ide írd!

Új szervezet[szerkesztés]

A műhelyt a korábbiaktól eltérő formában látom értelmét újjászervezni, munkacsoportos bontásban.

  • Magyar őstörténeti munkacsoport (a kezdetektől a magyar államalapításig)
  • Középkori munkacsoport (1000-től 1526-ig)
  • Kora újkori munkacsoport (1526-tól 1792-ig)
  • Újkori munkacsoport (1792-től 1920-ig)
  • Legújabb kori/jelenkori munkacsoport (1920-tól)

A műhely óriási feladatkörére tekintettel javaslom, hogy egy helyett kettő egyenlő jogosítvánnyal rendelkező műhelykoordinátor álljon az élén, a munkacsoportok vezetéséért pedig munkacsoport-vezetők lennének a felelősek. A munkacsoportok vezetőinek inaktivitása esetén a műhelykoordinátorok felelnének ideiglenesen a munkacsoportok vezetéséért is.

Az új szervezet előnyei:

  1. A műhely aktívvá válik. A legnegatívabb forgatókönyv: A téma óriási és népszerű volta miatt elképzelhetetlennek tartom, hogy ne sikerülne minden munkacsoportba legalább 1-2 szerkesztőt találni az újraindítást követő hetekben. Amennyiben még ebből az alacsony számból többen inaktívvá válnak (10-ből pl. 6-an), még mindig van 4 aktív szerkesztő a műhelyben, így az működni tud és a párbeszédek, viták tovább folyhatnak.
  2. Viribus Unitis. Egy helyre tudjuk összegyűjteni a magyar történelemmel foglalkozó és benne jártassággal rendelkező aktív szerkesztőket, így például a kiemelési eljárásokat is alaposabbá és gyorsabbá tehetnénk.

Korábbi inaktív műhelyek beolvasztása/átalakítása[szerkesztés]

A magyar történelmi műhelyt a fentiek értelmében átszervezném, a magyar történelemmel foglalkozó, de szintén inaktív műhelyek (pl. Wikipédia:1848–1849-es műhely) eredményeit, archívumait integrálnám az újjászervezett magyar történelmibe, a régi műhelylapokat pedig törölném.

Feladatok az új műhelyben[szerkesztés]

  1. Össze kell gyűjtenünk és rendszereznünk kell a meglévő cikkeket - valószínűleg egyesével nehezen menne a dolog, mert több tízezernyi magyar történelmi tematikájú cikk létezhet már, ezért ennek pontos lefolyását még meg kell vitatnunk.
  2. Tervezett felosztásban, munkacsoport szerint át kell világítani, ellenőrizni majd figyelőlistára kell venni minél több cikket.
  3. Források kérdése: véget kell vetni a használhatatlan, forrásmegjelölés nélkül dolgozó, megmosolyogtató összeesküvés-elméleteket terjesztő munkák cikk alapanyagként való alkalmazásának, az ilyen tartalmakat és szerzőiket érdemesnek tartanám összegyűjteni.

Megjegyzések[szerkesztés]

Én jelenleg a Kaiserliche Marinével foglalkozom illetve az első világháború tengeri hadviselésével, az ezzel kapcsolatos szócikkeket igyekszem kidolgozni. A magyar témájú szócikkekkel kevésbé foglalkozom, főként azért, mert annak létezik tágabb magyar nyelvű irodalma. Jelenleg épp a Szent István csatahajóról szóló szócikken ügyködöm, ami épp ide vág. A napokban szeretném feltölteni amire jutottam és kiemelt szócikknek jelöltetni. Ennek a műhelynek a munkájában az előbbiekben írtak miatt csak érintőlegesen vennék részt. - Andreas

Ez teljesen rendben van, nincsenek kötelezettségek, havi szócikk kvóta stb., inkább az a fontos, hogy valaki aktív szerkesztő legyen tehát egy felmerülő kérdés megválaszolásában, „szakmai” vitában részt tud venni a műhelyben. Teljesen mellékes, hogy csak ritkán dolgozik a műhely témájának megfelelő cikken (már csak azért is mert a legtöbben több műhelynek is tagjai vagyunk). Frommer Fórum 2018. július 7., 10:32 (CEST)

Ha már megkérdeztetek. Hát nem egy egyszerű dolog. Először is van valakinek elképzelése, hogy kik lehetnének a tagok és a vezetők. Enélkül felesleges tovább menni. Ezt követően bele lehet menni a részletekbe.Carlos71 vita 2018. július 6., 21:04 (CEST)

Én fordítva gondoltam. Írtam körülbelül 10-20 kisebb-nagyobb tapasztalattal rendelkező szerkesztőnek, hogy nézzen rá erre, reményeim szerint lesz aki felkarolja, vagy legalább elvben támogatja az ötletet. Ha 8-10 támogatás összejönne akkor már érdemes elkezdeni az átszervezést. Műhelykoordinátor pedig bárki lehet aki érez magában ambíciót, hogy egy ilyen fontos vállalkozás élére álljon + van ideje napi 5-30 perc ellenőrzési és adminisztrációs feladatokra. Frommer Fórum 2018. július 7., 10:32 (CEST)
Teljesen félreertettel. Arra gondoltam, hogy csak akkor erdemes belemenni nagy tervezesbe ha van erdeklodes. Emellett az sem hatrany ha valaki be tudja vallalni a koordinator szerepeket mert koordinator nelkul nem fog rendesen mukodni a dolog. Ugye sokan csak szerkeszteni szeretnek vagy nincs tapasztalatuk. Nyilvan az egyik koordinator lehetnel te. Engem legfeljebb approbb szerkesztesekre tudnal ravenni ha tudsz motivalni. Nagyban lekotnek a nyelvi projektjeim de ha motivalsz akkor meg-megjelenek. Hianyzik a magyar nyelv is.:)Carlos71 vita 2018. július 7., 14:38 (CEST)
Még nem kezdtem bele nagy tervezésbe, csak egy kisebb vázlatot dobtam össze, hogy egyáltalán fel lehessen vetni az ötletet és felmérni a támogatottságot. A következő időkben egyenlőtlen napi elosztásban heti 3-4 óra szerkesztést tudnék vállalni, függően attól, hogy épp min dolgozom és milyen feladatok vannak. Kissé tartok a koordinátori szerep elvállalásától, már több alkalommal is kiégtem hasonló pozíciókban, jelen gondolat is csak azért született meg, mert nem bírtam nézni, hogy 10-ből 9 magyar történelmi cikk javításra szorul. Mindenesetre köszönöm hasznos észrevételeid és igyekezni foglak rávenni apróbb szerkesztésekre, már csak idegen nyelvi kompetenciád okán is (jómagam továbbra is leginkább az angolt, kissé pedig a németet s a latint bírom). Frommer Fórum 2018. július 9., 12:37 (CEST)
1.) Látod épp ezért említettem a koordinátor dolgot (mert időigényes és „hálátlan” feladat). Ha nem akarod ne csináld. Átmenetileg közösségi alapon is dolgozhatunk. A régi műhelylapot kellene felújítani? Kellenének sablonok, etc is. Egyelőre 4-5 ember mutatott érdeklődést, ami nem sok de ha 3 komolyan gondolja azzal már lehet indulni. 2.) Nyelvi szinten ebben a műhelyben a magyar a leghasznosabb. Talán itt tudom a legkevésbé használni a nyelveket, de ez nem probléma. 3.) Van valami konkrét terv az induláshoz? Melyik korszakkal kellene kezdeni (ugye a műhely főleg az együttműködéstől műhely)? Azzal egyetértek, hogy nincs elég ember alcsoportok létrehozásához. 4.) Esetleg ismersz néhány hasznos online linket a témában?Carlos71 vita 2018. július 10., 09:04 (CEST) Azt hiszem a létező cikkek ellenőrzése és forrásolála az, amit egyelőre tudnék csinálni. Leginkább az első világháborúra vagyok berendezkedve, „sajnos” ahhoz vannak könyveim.Carlos71 vita 2018. július 10., 09:14 (CEST)

A munkacsoportoknak nem látom értelmét, nincs hozzá elég ember. Legyen inkább egy egységes magyar történelmi műhely. – Rosszkornyifog vita 2018. július 8., 08:59 (CEST)

 támogatom Belegondolva nem rossz ötlet, a kezdeti stádiumban semmi esetre sem, elindulni biztos érdemesebb lenne egységesen, később ha már van mit felosztani és érdemes majd úgyis szóba kerül. Frommer Fórum 2018. július 9., 12:37 (CEST)

Drukkolok a műhely újraélesztéséhez, de nem fogok különösebb szerepet vállalni benne, épp elég dolgom van másik két műhelyben. Hkoala 2018. július 8., 14:20 (CEST)

Ezzel semmi probléma nincs, én sem tervezek órákat foglalkozni naponta a dologgal, de már egy jó időben végzett 5 perces check, cikkértékelés, vitarészvétel is nagyon hasznos tud lenni, főleg a gyakorlottabb szerkesztőktől, majd meglátjuk mi lesz belőle. A drukkolást köszönöm és további jó munkát kívánok, Frommer Fórum 2018. július 9., 12:37 (CEST)

Jó kezdeményezés, ha sikerül beindítani, amennyit tudok, igyexem beledolgozni. - Hollófernyiges vita 2018. július 9., 10:54 (CEST)

Remek, köszönöm a támogatást! Frommer Fórum 2018. július 9., 12:37 (CEST)

@Frommer 97: Két hétig teljesen elvágtam magam az internettől (egy kis pihi nem árt), de most átnéztem a változtatásokat. Alapvetően én sem tudnám vállalni a koordinátori szerepkört (az Első világháború-és a Búr-műhelyt is szeretném aktivizálni), de időmhöz mérten részt vennék a műhelymunkában itt is, napi szinten feltudnék nézni, a vitás kérdések elrendezésében is szívesen részt vennék.Történelem pWas gibt's Neues? 2018. július 16., 14:18 (CEST)

Teljesen megértem, jómagam igyekszem hasonlóan részt venni majd erőfeszítéseidben. A támogatást köszönöm, elsősorban az lenne a cél, hogy a műhely aktív legyen, ami így már menni fog. – Frommer Fórum 2018. július 17., 22:31 (CEST)


Szerintem menjünk át a műhelylapra. Felraktam néhány képet mert nagyon sivár volt. Elsőnek talán az inaktív szerkesztőket kellene eltávolítani az „aktív” listáról.Carlos71 vita 2018. július 10., 09:39 (CEST)

Köszönöm, kísérleteztem tegnap én is képekkel és egy új tagtáblázattal de már nagyon fáradt voltam és végül mindkettőt meghagytam későbbre. A hét második felétől belendülök megint és megcsinálom a még szükséges formázásokat. – Frommer Fórum 2018. július 10., 20:36 (CEST)

Csak nyugodtan. Nem hajt a tatár. Nem vagyok túl elégedett a portrécsarnokkal, mert a saját számítógépen jól néz ki, de más kütyün nem. Azt is átalakíthatod ha akarod.Carlos71 vita 2018. július 11., 09:03 (CEST)

Egyenlőre levettem, mert nagyon zavaró volt a vízszintes irányú mozgás, csinálok majd 1-2 héten belül egy több személyt bemutató tablót amit egy fájlban töltök fel. –Frommer Fórum 2018. július 15., 11:09 (CEST)

Ok. Milyen irányban szeretnéd a segítségemet? Némi terelés/megbeszélés nem ártana.Carlos71 vita 2018. július 16., 09:46 (CEST)

Bocsánat a kései válaszért, az utóbbi napokban sok volt a munkám. 1) Amit elengedhetetlennek tartok és szeretném benne segítséged kérni, hogy minél többet összegyűjtsünk a használható irodalmakból a műhely Kutatótermébe. Természetesen nem cél minden hasznos és a témával foglalkozó művet egybegyűjteni, de hasznos lenne minden korszakhoz legalább néhány munkát találni valamennyi forrástípusból (segédlet nekünk és a kezdő szerkesztőknek is ha van min elindulni). Egyes műhelyekből szerintem sok irodalmat és hivatkozást át tudunk emelni. 2) Jó lenne megfogalmazni az újjáalakult műhely credoját, melyhez szívesen venném véleményedet. Én pl. fontosnak tartanám az egyetemi-akadémiai kötöttségű vagy legalább felsőfokú végzettséggel rendelkező szerzők 1989 utáni műveit primer forrásokká tenni sok cikkben javítani a súlyos tévedéseket, ferdítéseket (lexikonok, ezeréves elfogult munkák, véleménycikkek amelyek sok szócikk forrásai). De ez csak egy a sokból. 3) Az első lépésnek azt gondoltam hogy a műhely legyen rendbeszedve és aktivizálva, amely úgy érzem már majdnem teljesen sikerült is. Fontos, hogy sem magamat sem a tisztelt szerkesztőtársaimat nem szeretném leterhelni semmivel, attól csak kiégünk újra. Viszont tisztában vagyok vele, hogy a rendszertelen szerkesztés, a halogatás sem járható út, tehát a középutat kellene megtalálnunk valahol. Kicsit csapongtak a gondolataim írás közben, így visszaolvasva, de remélem nagyjából érthető voltam + követve korábbi javaslatodat: mozgassuk át/folytassuk a beszélgetést a műhely vitalapján. – Frommer Fórum 2018. július 17., 22:49 (CEST)

Bocs én sem siettem el a választ, de alaposan átgondoltam a dolgokat: 1-2.) Nem látom sok értelmét a forrásanyagok gyüjtésének/kiírásának. Az hogy 1989 után írodott valami, az nem jelenti azt hogy hiteles-jó is. Ha gázos a forrás, akkor azt a cikkekben úgyis „megtalalják”. Emellett időigényes és elveszi az időt. 3.) Ha műhelyt akarunk akkor valasszunk ki valamilyen kategóriát, mint anno az 1 vh. műhelyben és javítsunk fel/írjunk cikkeket a kisebb témakörben. A korszakokat is lehet változtatni, hogy ne legyen egyhangú a munka. 4.) Azt hiszem egyelőre igazán a cikkek átírásában/forrásolásában tudnék segíteni. Ha megegyezünk valami együttműködésben, akkor neki is kezdek a munkának. Hétfőig biztosan pihenek itt pokoli fülledt meleg van.VigyorCarlos71 vita 2018. július 19., 17:46 (CEST)

A Földrajz-műhelynél van kint egy lista, hogy mely szócikkek megírására lenne igény illetve melyikek szorulnának feljavításra. A lista alapján hoztam létre egy szócikket és bővítettem egy másikat. Szerintem itt sem ártana egy ilyen. – Andreas
@Andreas P 15: Már elkezdtünk dolgozni egy hasonló listán: Wikipédia:Magyar történelmi műhely/Feladatok -Történelem pWas gibt's Neues? 2018. július 21., 22:01 (CEST)
Rendben, figyelem. – Andreas
@Frommer 97: Elnézést, hogy csak most válaszolok. Szívesen besegítek majd, ahol tudok..Tulipanos vita 2018. július 27., 15:46 (CEST)
@Tulipanos: Remek, köszönöm! – Frommer Fórum 2018. július 29., 20:28 (CEST)

Sziasztok! Én továbbra is „aktív” vagyok a hadtudományi, a repülési, 2. vh-s, Japán és egyéb ilyen műhelyekben, amennyire időm engedi. Nem szűntem meg. ;-) Amiben tudok, segítek. Szabadidőm az nem lett több, sajnos. :-( --Gyantusz vita 2018. augusztus 10., 10:01 (CEST)

@Gyantusz: Remek, örvendünk és várjuk segítséged! VigyorFrommer Fórum 2018. augusztus 10., 11:16 (CEST)