Wikipédia:Magyar történelmi műhely/Feladatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
MAGYAR TÖRTÉNELMI MŰHELY

Vitalap  · Sablonok és konvenciók  · Feladatok  · Kutatóterem  · Cikkértékelés  · Kiemelési eljárások  · Archívum

Projektek[szerkesztés]

Kért/hiányzó cikkek[szerkesztés]

Hiányzó cikkek melyek még nem lettek elkezdve, pedig nagy szükség van rájuk. Kattints a piros linkre, hogy létrehozd a lapot! pl. Magyar Királyság. Ha ezt megtetted a cikkcím kékké változik a listában ezt húzd át, hogy így nézzen ki: Magyar Királyság Igen a cikket létrehoztam. – Frommer Coat of arms of the Austro-Hungarian Navy.png Fórum 2018. július 9., 23:10 (CEST)

Általános[szerkesztés]

Őstörténet[szerkesztés]

Középkor[szerkesztés]

Kora újkor[szerkesztés]

Újkor[szerkesztés]

Jelenkor[szerkesztés]

Feljavítandó cikkek[szerkesztés]

A feljavítandó cikk címét wikikóddal, a javítás okát és mértékét pl.: I. Ferdinánd magyar király - bevezetőt átírni, hiányzó források a Belpolitikája fejezetben. --- ha elvégezted a feljavítást jelöld így --> I. Ferdinánd magyar király - bevezetőt átírni, hiányzó források a Belpolitikája fejezetben. Igen – Frommer Coat of arms of the Austro-Hungarian Navy.png Fórum 2018. július 9., 23:11 (CEST)

Általános[szerkesztés]

1. elég balszerencsés a színekkel való jelölés az adott esemény kimenetelét illetően
2. nagyon zavaros a Szövetségesek oszlop jelentése és jelölései: úgy kell értelmezni, hogy az oszlop önmagában tartalmazza a jogfolytonos magyar államot (1946-ig Magyar Királyság) és az egyes cellákban csak a szövetséges csapatok szerepelnek, vagy be kell írni a magyar államot is --> emiatt óriási zagyvaságok vannak a cikkben: pl. a Bocskai-felkelésnél Magyarország is be van írva a Szövetségesek oszlopba, ami minden szempontból blődség: 1) ha alapvetően tartalmazza az oszlop a magyar államot miért van beleírva pluszba? 2) ha tartalmazza akkor viszont rossz a koncepció, Bocskai alatt nem a Magyar Királyság harcolt a Habsburgok dunai Monarchiája ellen, hanem egyes magyarországi főurak és rendek a török vazallus Erdélyi Fejedelemség támogatásával a törvényes uralkodó és így a Magyar Királyság ellen. Hasonló dolgok tucatjai találhatók meg a cikkben amelyek nincsenek tisztázva.
3. ezernyi zöld link, elütés és szerkesztési hiba – Frommer Coat of arms of the Austro-Hungarian Navy.png Fórum 2018. július 22., 14:23 (CEST)

Őstörténet[szerkesztés]

Középkor[szerkesztés]

Kora újkor[szerkesztés]

Symbol declined.svg Szükséges változtatás: A források rész cite web/book sablonokká átalakítása + a cikkben felhasznált további források jelölése (a források számának növelése) – Frommer Coat of arms of the Austro-Hungarian Navy.png Fórum 2018. július 22., 10:53 (CEST)
Symbol neutral vote black.svg Jó lenne a következő változtatás: Ezt a részt részletezni és pontosítani: "Az erdélyi viszonyokat is új módon rendezték. Lipót 1687-ben az Apafi Mihály fejedelemmel kötött egyezmény értelmében megszállta Erdélyt, ugyanakkor nem csatolta a Magyar Királysághoz". A megszállás nem egyszerre történt, és nem tudni melyik egyezményről van szó, mert a megszövegezés egyiket sem fedi teljesen: a kercisórai szerződés (1685. április 14. - Erdélyi garantálja a császár csapatok átvonulását és élelmezését, ezt Antide Dunod és Teleki Mihály kötötték titokban, az erdélyi rendek nem fogadták el), a Haller-féle diploma (1686. június 28. - nem lépett életbe, és megszállás sem stimmel), balázsfalvi paktum (1687. október 27. – ebben csak a csapatok teleléséről van szó) vagy fogarasi nyilatkozat (1688. május 9. - itt már arról van szó, hogy az Erdély váraiban és városaiban állomásozó császári katonaság megmarad, tehát a megszállás már megtörtént). – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2018. július 22., 15:28 (CEST)

Újkor[szerkesztés]

Jelenkor[szerkesztés]