Szerkesztő:Dezső László/Készülő cikkek/Környezetbarát világgazdaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A piacgazdaságnak az a formája, amelyben a két lehetséges profitforrás közül a Természetet a bioszféra elhanyagolhatóan kis részére (és a megújuló szervetlen anyagokra korlátozzuk, az egyenlőtlen szerződések rendszerét pedig megszüntetjük. Ezek az alapvető feltételei az energia-hatékonyság növelésének, de az energia-hatékonyságot is újból környezetbarát szintre kell emelni, a radikalizmus zsákutcájából konzervatív úton "vissza kell tolatni" legkésőbb 2010-es kezdettel ... vagy a 2060-as hőkatasztrófa alkalmával a teljes Élővilágnak el kell pusztulnia.

A Természettel kapcsolatos korlátozás[szerkesztés]

1. A meg nem újuló szervetlen anyagok kiaknázását teljesen megszüntetjük, a bányákat a meglevő hulladék-depóniákkal (bankok, újrafeldolgozás), vagy a 2.-3. pontban felsorolt megújuló erőforrásokkal pótoljuk. Ahhoz, hogy ez akár évmilliárdokig is működőképes rendszer legyen, ahhoz a meg nem újulók anyagi elaprózódását (anyagi entrópiát) igen alacsony szintre kell leszorítani: pl. ha egy alumínium-lábost százévenként újrafeldolgoznánk "mindössze" 1 % összes (kopási és újrafeldolgozási) anyagveszteséggel, akkor csupán 1 milliárd év alatt is százezer lábosra való hulladék-anyagot használnánk el ehhez az egyetlen láboshoz (ennyi hulladék pedig nem áll rendelkezésre, még 131-szeres népesség-csökkentés után sem).

2. A megújuló szervetlen anyagok (kavics, agyag, stb.) szabadon felhasználhatók, ha megújulásuk üteme nem lassabb a felhasználás üteménél.

3. A bioszféra nem csak a Homo sapiens (az Ember), hanem valamennyi faj fennmaradását biztosítja. Ezért az Ember számára épp olyan ökológiai módszerrel számítjuk ki a területi egyedsűrűség optimumát, mint bármely más faj esetében (ez ugyan nem ad teljesen pontos értéket, mivel az Ember erőforrásai között nem csak bioszféra-eredetűek vannak, de a megújuló szervetlen anyagok jobbára az igen ritka építést támogatják csupán, vagyis a különbség elhanyagolható). Az Ember területi egyedsűrűségi optimumának reciprok értéke mérsékelt égövön, a tengeri erőforrások figyelmen kívül hagyásával) kb. 1.02 km2/fő (kultúrterület és vadon összesen). Így a bioszférának csak elhanyagolhatóan kis részét használjuk fel saját célra, amivel a fajok változatossága (biodiverzitás) megőrizhető. A rendelkezésre álló mérsékelt égövi terület kb. 52 millió Embert képes így eltartani (túlnépesedés).

Az egyenlőtlen szerződések rendszerének megszüntetése[szerkesztés]

Az egyenlőtlen szerződések globális rendszere és a túlnépesedés 'kéz a kézben jár', annyira szorosan korrelál, hogy az oksági függés bizonyítottnak tekinthető. Bár okkal feltételezzük, hogy a túlnépesedés vezetett egyenlőtlen szerződésekhez és nem fordítva, azért nem bizonyított az, hogy az egyenlőtlen szerződések nem okozhatnak - közvetve - túlnépesedést.

Jelenleg, amikor a globális népesség 6.6 milliárd fő, a túlnépesedés (legalábbis a környezetbarát világgazdaság 52 milliós népességéhez képest) 131 ... 132-szeres. Ez önmagában is akkora környezet-pusztítást okoz, amely mellett minden egyéb környezeti kár eltörpül, a globális felmelegedést kivéve.

A munkaszerződéseket az egyszemélyes (családi) egyéni vállalkozásokkal váltjuk fel. (A kommunális szolgáltatások világában ugyan ezek nem szüntethetők meg, de a közalkalmazotti bértábla gyakorlatilag kiküszöböli az egyenlőtlen szerződést.)

Ingatlan adásvétel - a konstans népesség, konstans piac révén - gyakorlatilag nincs.

Piackorlátozás csak az állam részéről jogszerű: a hatósági árak rendszere (nem tévesztendő össze a tervgazdaság hatósági áraival: itt minden árváltozást települési népszavazás hagy jóvá). Ha egy ár túl magas vagy túl alacsony, az érdekelt kérheti módosítását. Tekintettel arra, hogy az önellátó település lakóinak a létszáma 10000 lakos körüli, mindenki közismert. Ha az iparos, vagy szolgáltató másokhoz képest gyarapodik vagy szegényedik, az is közismert lesz, ezért árainak módosítását a közösség megszavazza.

Agrárolló az önellátó településen - a bokor-szerkezet miatt - nem alakulhat ki, távolsági kereskedelem pedig gyakorlatilag nincs, emiatt a tömeges megtévesztés lehetetlen.

Az önálló kereskedelmi vállalkozás (fűszer, műszaki cikk) volumene elenyészó, ezért árpolitikája is közömbös.

Az energia-hatékonyság növelése[szerkesztés]

Az energia-hatékonysági kutatások közben derült ki, hogy a bruttó termelési érték (GWP Gross World Product) és a primer energia-felhasználás (GWE Gross World Energy) hányadosa - tkp. az energia-hatékonyság - ősidőktől fogva csökken, miközben a környezetromboló mértékűre növekedett profitéhség monoton növekedett (ma már feltehetően megközelítjük a maximumát, mert a legutóbbi kb. 100 év alatt a növekmény már igen csekély csupán). Ennek az összefüggésnek a jellemzésére jött létre a profitéhségi index (PHI Profit Hunger Index), mely azt mutatja meg, hogy adott korban 1 USD értékű bruttó termelési érték létrehozásához a világgazdaság hány MJ primer energiát használt fel:


Év Népesség GWE GWP PHI
(Kr. u.) (Md fő) (EJ) (1000 Md USD) (MJ/USD)
0 kb. 0,1 kb. 0,045 kb. 0,01 kb. 4,50
.
.
.
1900 1,6 22,000 2,00 11,00
2000 6,1 355,000 32,00 11,09

[Bai, 2007]

A PHI ökológiai küszöbértéke, amely még nem okoz globális felmelegedést, kb. 8,8 MJ/USD, ezért szükséges a profitforrások jelentős beszűkítése (ld. az előző 2 fejezetben). Természetesen ha a piaci lehetőségek változatlanok maradnának, abban az esetben a profitforrások beszűkülése csak azt jelentené, hogy a teljes globális profitéhség mind a bioszférat venné célba.

A piaci lehetőségeket is be kell szűkíteni. Ennek legfontosabb részei az energia-hatékonyságra alapozott energia-takarékosság, a települési önellátás és az osztott (családi) termelés.

Energia-takarékosság[szerkesztés]

A legkülönbözőbb nézetek keringenek a magyarországi médiában attól függően, hogy ki mennyire ELLENÉRDEKELT az energia-takarékosságban.

A villamos áram kiváltása metánnal[szerkesztés]

Tény, hogy a hálózati villamos áramnak kb. a 90 százaléka kiváltható lenne akár földgázzal, akár biometánnal[1]. Tekintettel arra, hogy az erőművek összes hatásfokának globális átlaga kb. 50 százalék, ezzel a kiváltással az erkölcsileg elavult valamennyi hőerőmű feleslegessé válna.

A hőtermelő elektromos készülékek felváltása[szerkesztés]

Ha a földgázt nem hőerőműben alakítjuk villamos árammá (majd ezzel az árammal hőt fejlesztünk), hanem KÖZVETLENÜL használjuk a földgázt hőfejlesztésre, akkor csak kb. 40 % földgázra van szükségünk ... és ez feleannyiba kerül.

Ami a leglényegesebb: ezzel a megoldással az üvegházhatású gázok (széndioxid) kibocsátása a felére csökken.

A villamos világítás átállítása gázvilágításra[szerkesztés]

...

A villamosmotorok felváltása[szerkesztés]

...

A távfűtés kiváltása helyi fűtéssel[szerkesztés]

Ha a villamos áram termelése a tizedére esik vissza, abban az esetben az áramtermelés mellékterméke - a távfűtés - is elveszíti forrását, szükséges a kiváltása helyi központi fűtéssel. Ebben az esetben elmarad a távfűtés forróvíz- ill. gőz-hálózatainak a hővesztesége az erőművi kilépő/belépő csonk és a hőközponti belépő/kilépő csonk között (forróvíz esetében a visszatérő vezetéken is keletkezik hőveszteség).

Gázhálózatok alacsony vesztesége[szerkesztés]

További megtakarítást jelentene, hogy a gázhálózatok hálózati vesztesége lényegesen alacsonyabb a villamos hálózatokénál.

Villamos áramhálózatok teljes felszámolása[szerkesztés]

A villamos hálózatok teljesen meg is szüntethetők, hiszen osztott (családi) termeléssel is előállítható az a kevéske villamos áram, ami nélkülözhetetlen (informatika, híradástechnika, ... a nem-családi alkalmazások esetén pl. a sebészeti műtők, stb.).

Települési önellátás[szerkesztés]

(ld. települési önellátás)

Osztott (családi) termelés[szerkesztés]

(ld. osztott (családi) termelés)

Az átmenet[szerkesztés]

...

A növekedés tilalma[szerkesztés]

Az előzőekből nyilvánvaló, hogy semmiféle növekedés nem engedhető meg, már most sem. [Igazából nincs szükség különösebb tiltásra, mivel a 2008-ban kezdődött "gazdasági világválság" - vagyis a világgazdaság ciklikus növekedés-csökkenési folyamatának épp aktuális leszálló ága, a 600 ... 700 éves szuperrecesszió - azt szükségtelenné teszi.]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A világításban a gázlámpák, a hőtermelésben a gázláng, a motorok tekintetében a gázüzemű motorok.

Irodalom[szerkesztés]

[szerk.: Dr. Bai, Attila]: A biogáz. Száz magyar falu könyvesház Kht., Budapest, 2007. p.284+cca20, 27cm. ISBN 978-963-7024-30-6. * Noha az osztott (családi) termelés csak 10 ... 15 oldalnyi (döntően a centralizált termeléssel foglalkozik), mégis fontos alapmű a technológiák, továbbá a magyarországi jogi környezet részletes ismertetésével. Bevezető részében igen értékes globális adatokat közöl.