Szent Pál-sziget (Francia déli és antarktiszi területek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Pál-sziget (Île Saint-Paul)
Közigazgatás
OrszágFranciaország
tengerentúli területFrancia déli és antarktiszi területek
Népesség
Teljes népesség0 fő
Földrajzi adatok
FekvéseIndiai-óceán
Terület7 km²
Hosszúság5,0 km
Szélesség2,5 km
Tengerszint feletti magasság270 m
Legmagasabb pontCrète de la Novara
Elhelyezkedése
Szent Pál-sziget (Indiai-óceán)
Szent Pál-sziget
Szent Pál-sziget
Pozíció az Indiai-óceán térképén
d. sz. 38° 43′ 48″, k. h. 77° 31′ 20″Koordináták: d. sz. 38° 43′ 48″, k. h. 77° 31′ 20″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Pál-sziget témájú médiaállományokat.

A Szent Pál-sziget (franciául Île Saint-Paul) az Indiai-óceán déli medencéjének egyik – 1893 óta – francia fennhatóság alá tartozó, a Francia déli és antarktiszi területek részét képező, apró és lakatlan szigete.

Földrajza[szerkesztés]

A vulkanikus eredetű sziget 92 kilométerre délre fekszik a legközelebbi szárazföldtől, az Amszterdam-szigettől. A 3,9 km hosszú és 2,5 km széles szárazföld 268 méterrel emelkedik az óceán fölé (Crète de la Novara). A háromszög alakú szigeten ma is megfigyelhető a jellegzetes, elsődleges vulkáni forma: a középső részbe mélyedő 1,8 kilométeres kaldera, amelynek keleti oldalát a tenger eróziója vagy egy kitörés ereje megsemmisítette. Így keletkezett a Bassin du Cratère nevű 80 m mély, szélvédett öböl, melynek bejáratát keskeny turzások szűkítik le. Korábban itt volt a közeli vizeken járó bálna- és fókavadászok telepe.

A történelmi időkből egyetlen kitörése ismert, amely 1793-ban zajlott le a vulkán délnyugati lejtőjén. Az öböl partján hőforrások, a kaldera szegélyén fumarolák utalnak a jelenleg alvó tűzhányóra.

Történelme[szerkesztés]

A szigetet valószínűleg portugál hajósok látták meg először a 16. század folyamán, az első írásos említés 1559-ből való. Ebben az időben nagyon fontos navigációs szerepe volt. Elsőként William De Vlamingh léphetett a szárazföldre 1696-ban, tőle származik a legkorábbi, viszonylag részletes leírás is. Az első tudományos expedíció 1857-ben járt a Szent Pál-szigeten.

1871-ben itt szenvedett hajótörést a brit királyi flotta Megaera nevű fregattja. Legénysége a mentőalakulat érkezéséig 3 hónapot töltött a lakatlan szigeten.

Charles Lightoller – aki évtizedekkel később a Titanic másodkapitányaként vált ismertté – 1889-ben szintén itt járt szerencsétlenül. Nyolc napot töltött a szigeten, amíg ki nem mentették. Hajótörését Titanic and Other Ships című önéletrajzi könyvében örökítette meg, amelyben kalózok, majd később a – második világháború alatt – németek által állítólag elrejtett kincsekről ír.[1]

1928-ban egy breton vállalkozó, René Bossière mintegy harminc ember letelepítésével langusztakonzerv-üzemet hozott létre a kráter peremén. A sziget egyetlen kapcsolatát jelentő L'Austral teherhajó 1930 márciusában elhagyva a szigetet, az üzem, a felszerelés és az épületek karbantartására 7 embert hagyott ott. 6 férfit és egy várandós nőt. Az ígért 2-3 hónap helyett a hajó csak azév decemberében tért vissza. Ekkor a szigeten már csak 3 túlélő tartózkodott. Ketten gennyes lábseb-fertőzésben hunytak el. 1 fő kenun próbált eljutni a szomszédos Amsterdam-szigetre, de eltűnt a tengeren, valamint az időközben megszületett kisfiú is meghalt két hónapos korában. A túlélők és az elhunytak rokonai pert indítottak munkáltatójuk, a Le Havre-i "La Langouste française" nevű cég ellen és hat év pereskedés után a fellebbviteli bíróság nekik adott igazat, különböző mértékű kártérítésre ítélve a vállalatot.[2][3]

Állatvilága[szerkesztés]

Számtalan tengeri madár – köztük különösen sok csér- (Sternidae) és szulaféle (Sulidae) – fészkel a szigeten. A szigetről keresztelték el az Architeuthis sanctipauli nevű, kalmárok (Teuthida) rendjébe tartozó óriáskalmárfajt, amelynek egy példányát 1875-ben itt vetette partra az óceán.

Irodalom[szerkesztés]

  • Floch, Daniel (1993): Les Oubliés de l'Île Saint Paul - des Crozet et des Kerguelen. Ouest-France, Rennes, ISBN 2-7373-1295-7

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lightoller, C.H.: Titanic and other ships. I. Nicholson and Watson, 1935
  2. St. Paul and Amsterdam Island: A History of Two Islands a Discoverfrance.com-on [1] (angolul)
  3. (2020. március 20.) „Oubliés de l'île Saint-Paul” (francia nyelven). Wikipédia.  

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Île Saint-Paul
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Pál-sziget témájú médiaállományokat.