Szatmári Orsolya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szatmári Orsi szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szatmári Orsi
Életrajzi adatok
Születési név Szatmári Orsolya
Született 1975június 30. (45 éves)
magyar Balassagyarmat
Származás magyar
Pályafutás
Műfajok club/dance
Aktív évek 1993 -
Együttes Akt
Tevékenység

Szatmári Orsi weboldala

Szatmári Orsolya (Balassagyarmat, 1975. június 30. –) EMeRTon-díjas magyar énekesnő, énektanár.

Életrajza[szerkesztés]

Ötéves korától járt zenei előképzőbe, majd kilenc évig zongorázni tanult, énekléssel 15 éves korában kezdett foglalkozni. 16 évesen tűnt fel egy tehetségkutató fesztiválon, majd a Bojtorján tagja lett. 1993-1995 között egy szlovák produkcióval turnézott Nyugat-Európában, elsősorban Németországban, Ausztriában és Olaszországban léptek fel. Hazajövetele után megalapította a Aerodinamic nevű, három tagú dance együttest, akikkel saját dalait adta elő, Magyarország több nagyvárosában, táncos-énekes showműsor keretében.

Ezt követően fél évet Amerikában töltött, ahol country klubokban lépett fel, majd hazatérése után a Design együttes tagja lett. 1997-ben csatlakozott a Bionic együtteshez, akikkel két nagylemezt, egy maxi CD-t, valamint két videóklipet készítettek. Eközben több együttesnek és szólóénekesnek a lemezén is közreműködött, például Irigy Hónaljmirigy, Zoltán Erika és Cserháti Zsuzsa. Két főcímdal feléneklésére is felkérés kapott, az egyik Friderikusz Sándor – „Meglepő és mulatságos” című műsorának címadó dala volt, a másik a Barátok közt című folytatásos tv-sorozat főcímdala. 1999-ben tagja lett az Akt együttesnek, akikkel két maxit és egy nagylemezt jelentetett meg valamint két videó klip is készült a dalokból.

2000-ben, mint az év felfedezettje, Emerton-díjat kapott. 2001-ben két külföldi tehetségkutató fesztiválon nyert díjat: Jugoszláviában egy közönségdíjat kapott, Macedóniából pedig egy második díjat hozott el az. 2001 februárjában megalakította az ENJoy négytagú énekformációt, akikkel eredeti angol nyelvű mai funky-soul dalokat adtak elő. 2003 áprilisában jelent meg „Minden más” című önálló szólólemeze, melynek zenei és produceri munkálatait is ő végezte. A lemez megjelenését követte egy videóklip majd médiaturné is.

Az MTV által szervezett 2008-as Eurovíziós Dalverseny magyarországi elődöntőjén részt vett, a Véletlen című dalával, ahol tizenhét ponttal, a kilencedik helyen végzett. Magyarországot végül Csézy képviselte.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]