Szép remények (film, 1998)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szép remények
(Great Expectations)
1998-as amerikai film

Great Expectations.jpg
Rendező Alfonso Cuarón
Producer Art Linson
Vezető producer Deborah Lee
AlapműCharles Dickens
Műfaj
Forgatókönyvíró Mitch Glazer
Főszerepben Ethan Hawke
Gwyneth Paltrow
Robert De Niro
Hank Azaria
Chris Cooper
Anne Bancroft
Zene Patrick Doyle
Operatőr Emmanuel Lubezki
Vágó Steven Weisberg
Jelmeztervező Judianna Makovsky
Díszlettervező Tony Burrough
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő 111 perc
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 1998. január 30.
Magyarország 1998. április 30.
Eredeti magyar adó Fox
KorhatárUSA R
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel USA 26 420 672 $
Earth flag PD.jpg 55 494 066 $
További információk

A Szép remények (Great Expectations) Charles Dickens azonos című regénye alapján 1998-ban készült színes amerikai film.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A 12 éves árva Finn festegetéssel tölti ki az idejét, a tenger élővilágát rajzolja le naplójába. Nővére és annak barátja nevelik nagy szegénységben. Egy nap a parton egy szökött rabba botlik, aki megfenyegeti, hogy ha nem hoz neki hajnalban ételt és feszítővasat, akkor megtalálja és végez vele. A kisfiú rémületében teljesíti kérését. Lustig, miután jóllakott és megszabadult bilincseitől, elviteti magát a mexikói határhoz a srác csónakjával. Útközben azonban a parti őrségbe botlanak, akik kivontatják a csónakot, Lustig pedig a vízben marad.

Finn másnap munkát kap Ms. Dinsmoortól, a környéken lakó milliomos hölgytől, akinek kislány unokahúgát, Estellát kell szórakoztatnia. Finnt első látásra megigézi a jéghideg szépségű Estella. Hiába figyelmeztetik, hogy a lány összetöri majd a szívét, ő mindent megtesz, hogy meghódítsa a lányt. Telnek-múlnak az évek, Estella időről időre felbukkan a fiatal férfi életében. Ismételten elcsábítja és mindig újra és újra váratlanul elhagyja Finnt. Finnek a sokadik csalódás után valóban összetörik a szíve, ahogy azt az idős asszony megjósolta még gyermekkorában. Felhagy a festéssel és halász lesz. Egy nap Finnt arról értesítik, hogy egy titokzatos jótevő kiállítást szervez számára New Yorkban. Finn újra találkozhat Estellával. Nem fogadja kitörő lelkesedéssel a kiállítás lehetőségét, hiszen már hosszú évek óta abbahagyta a festést, de a váratlan lehetőség és a volt szerelmével való lehetséges találkozás reménye miatt mégis elutazik. A Central Parkban össze is futnak Estellával. A lány meghívja a fiút egy klubba, ahol Estella barátai lenézően viselkednek Finnel. Az asztalnál ül Estella üzletember barátja is, akit rendkívül zavarja Finn felbukkanása Estella életében. Másnap reggel Estella megjelenik Finn szállodai szobájában és aktot áll a fiúnak, aki számtalan rajzot készít a nőről.

A következő pár napban többször találkoznak és végre beteljesedik szerelmük. Estella azzal az ígérettel, hogy majd találkoznak Finn megnyitóján, eltűnik a lakásból. A megnyitót óriási sajtónyilvánosság övezi és minden képet sikerül eladniuk, Estella azonban nem jelenik meg. A megnyitó után Finn Estella New York-i házába siet, ahol az idős hölgy fogadja azzal, hogy Estella Párizsba utazott a vőlegényével. Finnek ismét összetörik a szive.

Pár nappal később felbukkan a lakása előtt Lustig, aki már öregember és megkéri Finnt, hogy engedje be a lakásába, ahol telefonálhat a rendőrségért, mert rossz arcú alakok üldözik. Finn nem ismeri meg gyermekkora ijesztő emlékét. Segít a férfinak, aki távozóban erős utalást tesz kilétére, de Finn nem hallja meg a férfit. Segít neki az üldözői elől megszöknie, azonban a metróban belebotlanak a bűnözőkbe, akik közül az egyik a metrókocsiban megkéseli Lustigot. A haldokló vénember megvallja kilétét Finnek, elmeséli, hogy ő szervezte a kiállítást és ő vette meg az összes képét. Minden megtakarított pénzét Finnre költötte. Lustig meghal Finn karjaiban.

Pár évvel később Finn hazalátogat a nevelőapjához, majd a már régen halott Ms. Dinsmoor kastélyának romjai között összetalálkozik Estellával és annak kislányával. Estella kéri Finnt, hogy bocsásson meg neki.

Szereplők[szerkesztés]

További szereplők magyar hangja: Albert Gábor, Kováts Dániel, Bicskey Lukács, Bognár Tamás, Bozsó Péter, Gruiz Anikó, Koffler Gizi, Welker Gábor

Érdekességek[szerkesztés]

  • A filmben domináns a zöld szín. Alfonso Cuarón filmrendező gyakran kezeli kiemelten ezt a színt a filmjeiben.
  • Finn filmbeli festményeit valójában Francesco Clemente festőművész készítette.
  • A stáblista közben is megcsodálhatók Francesco Clemente alkotásai.
  • A filmhez Emmanuel Lubezki operatőr több hosszú, vágás nélküli beállítást is rögzített.

További információk[szerkesztés]