Széchényi Imre (agrárpolitikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Széchényi Imre
Széchenyi Imre.png
Született 1858. március 31.
Horpács magyar
Elhunyt 1905. november 25. (47 évesen)
Somogyvár magyar
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása a magyar agrár mozgalmak egyik legtevékenyebb tagja, sportvezető
A Wikimédia Commons tartalmaz Széchényi Imre témájú médiaállományokat.

Sárvári és felsővidéki gróf Széchényi Imre (Horpács, 1858. március 31.Somogyvár, 1905. november 25.) a magyar agrár mozgalmak egyik legtevékenyebb tagja, sportvezető, 1904–1905 között a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Mert azon nemzet, mely a földet kiadja kezéből, megszűnik nemzet lenni.[1]

Élete[szerkesztés]

Széchényi Dénes gróf és Hoyos Mária grófnő fia. Nevelése befejeztével 1881-ben hosszabb tanulmányutat tett több ifjú mágnással Amerikában és itt szerzett tapasztalatait az agrárius eszméknek szentelte. Ezeknek védelmére kelt a napi sajtóban; különösen a Pesti Naplóban tett közzé cikkeket és a «Gazdakör» vitáin felszólalt. Visszatérése után élénk részt vett Somogy megye politikai, de különösen gazdasági életében; több évig a megye közgazdasági előadója volt és legújabban a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából Somogy vármegye monográfiáját írta meg. A főrendiházban, úgy mint a közéletben főleg mezőgazdasági kérdéseket karolt fel és a nemzetközi kongresszuson kiváló szerepe jutott. Mint homokszőlő telepítési magyar királyi kormánybiztos is működött. Tartalékos hadnagy volt a 4. huszárezredben, császári és királyi kamarás, helyet foglalt a Magyar Földhitelintézet felügyelő bizottságában, a mezőgazdasági ipar-részvénytársaság, a magyar ipar- és kereskedelmi bank és a Magyar Általános Hitelbank igazgatóságában. Tagja volt a katolikus központi kongrua-bizottságnak és alelnöke a Magyar Atlétikai Klubnak, egyik alapítója volt a Magyar Mezőgazdák Szövetkezetének. Elsősorban agrárpolitikai témákkal és a népesedési viszonyokkal foglalkozott, útnak indította a dunántúli egykeellenes mozgalmat.

Cikke a Nemzetgazdasági Szemlében (1892. Somogy vármegye közgazdasági és közművelődési állapota).

Munkái[szerkesztés]

 • Somogyvári I. «Amerikai levelek» egy hosszabb zárszóval. Bpest, 1883. (Előbb a M. Földben voltak közölve). Online
 • Birtokminimum és homstead. Válasz Láng Lajos a Nemzet 83, 86. és 89. számaiban megjelent czikkeire. U. ott, 1883.
 • Somogymegye monographiája. Felolvastatott a m. tud. Akadémia 1892. ápr. 4. ülésében, öt grafikai rajzzal. U. ott, 1892.
 • Telepítési törekvések. U. ott, 1893. (Ism. Nemzetgazdasági Szemle 1894.).
 • Bimetallismus és a termények árhanyatlása. U. ott, 1896.
 • A somogyvári Kapuvár, illetőleg Szt.-Egyed apátság történetének vázlata. Az 1896. máj. 28. tartott kapuvári millenniumi ünnepély alkalmára. U. ott, 1896.
 • Szövetkezeti alapon való kölcsönös biztosítás. Felolvasta Szegeden. U. ott, 1899.
 • Az egyke (Az egy gyermekrendszerről). U. ott, 1906. (Gróf Széchényi Viktor előszavával, Ism. Budapesti Hirlap 324. sz.).

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Somogyvári I. «Amerikai levelek» egy hosszabb zárszóval. Bpest, 1883. 131. old.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 • Akiknek ezeréves múltunkat köszönhetjük. Magyarország neves halottainak névjegyzéke és temetkezési helyei. Összeáll. Csontos László amatőr temetőkutató. Bp., Római Kiadó és Nyomdaipari Bt., 2001.
 • Sziklay János: Dunántúli kulturmunkások. A Dunántúl művelődéstörténete életrajzokban. Bp., Dunántúli Közművelődési Egyesület, 1941.
 • Gudenus János József: A magyarországi főnemesség XX. századi genealógiája. Bp., 1990-1999.
 • Új Országgyűlési Almanach 1887-1892. Szerk. Sturm Albert. Bp., Ifjabb Nagel Ottó, 1888.
 • A Pallas nagy lexikona, az összes ismeretek enciklopédiája. 1-16 k. (17-18. pótk. Szerk. Bokor József). Bp., Pallas-Révai, 1893-1904.
 • Puskás Béla: Temetők üzenete. [Kaposvár, Szerző], 2001.
 • Somogyi életrajzi kislexikon. Összeáll. Hódossy Ferencné, Hajdó Lászlóné. 2. bőv. kiad. Kaposvár, Somogy Megyei Levéltár-Somogy Megyei Pedagógiai Intézet, 1981.
 • Somogyi Helikon. A somogymegyei származású, vagy Somogyban több-kevesebb ideig lakó, vagy legalábbis Somoggyal kapcsolatban működő költők, írók és művészek lexikona. Szerk. Hortobágyi Ágost. Kaposvár, Szerző, 1928.
 • Új magyar életrajzi lexikon. Főszerk. Markó László. Bp., Magyar Könyvklub.