Stokesosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stokesosaurus
Evolúciós időszak: 156–148 Ma
kimmeridge-i-tithon[1]
A Stokesosaurus clevelandi egyik maradványa
A Stokesosaurus clevelandi egyik maradványa
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájúak (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Tyrannosauroidea
Nem: Stokesosaurus
Madsen, 1974
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Stokesosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Stokesosaurus témájú kategóriát.

A Stokesosaurus (jelentése 'Stokes gyíkja', a utahi geológusra, William Lee Stokesra utalva[2]) a kis (körülbelül 3–4 méter hosszú) korai tyrannosauroideák egyik neme, amely a késő jura időszakban élt Utah állam és Anglia területén. A feltételezés szerint a Stokesosaurushoz tartozó maradványok a Morrison Formáció 2. sztratigráfiai zónájából kerültek elő.[3]

A holotípus (a Utahi Egyetem UUVP 2938/UMNH VP 7434 jelzésű típuspéldánya) egy medencecsont, amiről eredetileg azt gondolták, hogy több csigolyával és egy részleges agykoponyával együtt[4] a lehetséges korai tyrannosauroideához, az Iliosuchushoz tartozik.[5] Emellett egy premaxillát is az Iliosuchus részének gondoltak,[2] de az valójában a Tanycolagreusé volt. Egy másik medencecsont, amit szintén ehhez a dinoszauruszhoz kapcsoltak[6] elveszett, bár lehet, hogy valójában az Aviatyrannishoz tartozik.

A második faj, a Stokesosaurus langhami leírását Roger Benson készítette el 2008-ban, egy részleges csontváz alapján. A fosszília részét képezi egy „teljes csípőből álló kapcsolódó, részleges csontváz”, továbbá egy hiányos láb, valamint nyak-, hát- és farokcsigolyák.[7] Ezt az 1984-ben, Dorset megyében felfedezett második csontvázat több cikk is megemlítette, de 2008-ig nem készült róla leírás. A példány a késő jura időszaki tithon korszakhoz tartozó, körülbelül 150 millió éves kőzetrétegből került elő.[7] Az új fajt felfedezője, Peter Langham tiszteletére nevezték el. 2013-ban áthelyezték a Juratyrant nembe.

A Stokesosaurus és a Tanycolagreus hasonló méretűek, és lehetséges, hogy az utóbbi az előbbi fiatal szinonimája. Viszont a medencecsontot (a Stokesosaurus legjobban ismert részét), a Tanycolagreusnál sosem találták meg, ezért a közvetlen összehasonlítás igen nehéz.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stokesosaurus. Thescelosaurus!. [2010. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 10.)
  2. a b Madsen (1974). „A new theropod dinosaur from the Upper Jurassic of Utah”. Journal of Paleontology 48, 27–31. o.  
  3. Foster, J.. Appendix, Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press, 327–329. o. (2007) 
  4. Chure and Madsen (1998). „An unusual braincase (?Stokesosaurus clevelandi) from the Cleveland-Lloyd Dinosaur Quarry, Utah (Morrison Formation; Late Jurassic)”. Journal of Vertebrate Paleontology 18 (1), 115–125. o.  
  5. Galton (1976). „Iliosuchus, a Jurassic dinosaur from Oxfordshire and Utah”. Paleontology 19, 587–589. o.  
  6. Foster and Chure (2000). „An ilium of a juvenile Stokesosaurus (Dinosauria, Theropoda) from the Morrison Formation (Upper Jurassic: Kimmeridgian), Meade County, South Dakota”. Brigham Young University Geology Studies 45, 5–10. o.  
  7. a b Benson, R.B.J. (2008). „New information on Stokesosaurus, a tyrannosauroid (Dinosauria: Theropoda) from North America and the United Kingdom”. Journal of Vertebrate Paleontology 28 (3), 732-750. o. DOI:[732:NIOSAT2.0.CO;2 10.1671/0272-4634(2008)28[732:NIOSAT]2.0.CO;2].  
  8. Foster, J.. Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press, 389. o. (2007) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Stokesosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]