Ugrás a tartalomhoz

Staurikosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Staurikosaurus
Evolúciós időszak: 225 Ma
karni
A Staurikosaurus és egy rhynchosaurus rekonstrukciója
A Staurikosaurus és egy rhynchosaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: ?Theropoda
Alrendág: Herrerasauria
Család: Staurikosauridae
Nem: Staurikosaurus
Colbert, 1970
Fajok
  • S. pricei Colbert, 1970 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Staurikosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Staurikosaurus témájú kategóriát.

A Staurikosaurus (jelentése „Dél Keresztje-gyík”) a korai dinoszauruszok egyik neme, amely a késő triász időszaki Brazíliában élt.

Felfedezés[szerkesztés]

A Staurikosaurus első példánya a Santa Maria Formációban levő Paleontological Site Jazigo Cinco nevű lelőhelyről került elő,[1] ami a dél-brazíliai Rio Grande do Sulban levő Paleorrota geopark területén található. A nem neve a brazil címerben szereplő, és csak a déli félgömbről látható Dél Keresztje csillagképre utal – ugyanis 1970-ben, amikor a Staurikosaurust leírták, a déli félgömbön talált dinoszaurusz-leletek még ritkaságnak számítottak. A fajt a brazil őslénykutató, Llewellyn Ivor Price tiszteletére nevezték el. A leírást az Amerikai Természetrajzi Múzeum (American Museum of Natural History) kutatója, Edwin Harris Colbert készítette el. A Staurikosaurus maradványainak ritkasága arra utalhat, hogy nem volt gyakori állat, illetve hogy erdős területen élt, ahol a fosszilizáció ritkán megy végbe.[1]

Anatómia[szerkesztés]

A Staurikosaurus és az ember méretének összehasonlítása
A Staurikosaurus pricei rekonstrukciója

A Staurikosaurus egy kisméretű theropoda volt, amely a késő triász időszakban, 225 millió évvel ezelőtt, a karni korszakban élt. Az egyik legkorábbi ismert dinoszaurusznak számít. 2 méteres hosszával,[1] 80 centiméteres magasságával és 30 kilogrammos tömegével a Staurikosaurus aprónak tűnik az olyan későbbi theropodákhoz képest, mint a Megalosaurus. Az újabb kutatások igazolni látszanak azt, hogy a Staurikosaurus és a rokonságába tartozó Eoraptor és Herrerasaurus valódi theropodák voltak, melyek a sauropoda és theropoda fejlődési vonalak szétválása után fejlődtek ki.

A Staurikosaurus nagyon töredékes fosszilis rekordja többnyire a gerinc, a lábak és a nagy állkapocs darabjaiból tevődik össze. Mivel a dinoszauruszok történetének korai szakaszából származik, és emiatt elég kezdetleges, a Staurikosaurus legtöbb egyéb jellemzője is kezdetlegesként rekonstruálható. Például a Staurikosaurust rendszerint öt kéz- és lábujjal ábrázolják[1] – melyek egy specializálatlan dinoszaurusz igen egyszerű jellegzetességei. De mivel a lábak felépítése is ismert, látható, hogy a Staurikosaurus a méretéhez képest elég gyors futó volt. Emellett a medencéjéhez csak két csigolya kapcsolódott, határozottan kezdetleges elrendezésben. A farok hosszú és az egyensúlyozáshoz vékony volt – a későbbi sauropodák a tömegükhöz viszonyítva nagyobb, rövidebb farokkal rendelkeztek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Dodson, Peter, Britt, Brooks & Carpenter, Kenneth & Forster, Catherine A. & Gillette, David D. & Norell, Mark A. & Olshevsky, George & Parrish, J. Michael & Weishampel, David B. Staurikosaurus, The Age of Dinosaurs. Publications International, LTD., 45. o. (1993). ISBN 0-7853-0443-6 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Staurikosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]