Spitz René

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spitz René
Életrajzi adatok
Született1887. január 29.
Bécs
Elhunyt1974. szeptember 11. (87 évesen)
Denver (Colorado)
Ismeretes mint
Pályafutása
Szakterületpszichoanalízis
A Wikimédia Commons tartalmaz Spitz René témájú médiaállományokat.

Spitz René (Spitz Árpád René, Bécs, 1887. január 29.Denver (Colorado), 1974. szeptember 11.) magyar származású osztrák-amerikai pszichoanalitikus, pszichiáter.

Élete[szerkesztés]

Spitz René Bécsben született, az Osztrák–Magyar Monarchia területén, egy gazdag zsidó családban. Gyermekkorát Magyarországon töltötte. Tanulmányait Lausanne-ban, Bernben és Budapesten végezte. Sigmund Freud írásait már diákkorában ismerte, s 1910-ben elutazott a Bécsben élő Freudhoz. Az első világháborúban katonaorvosként vett részt. Tagja volt a Vasárnapi Körnek. 1924 és 1928 között Bécsben élt, 1932-ben Berlinnbe ment, majd Párizsban telepedett le, hol pszichoanalízist oktatott az École normale supérieure-ön. 1939-ben az USA-ba emigrált, s a Mount Sinai Kórházban dolgozott mint pszichiáter. 1940 és 1943 között, mielőtt végleg letelepedett volna Coloradóban, vendégprofesszorként működött számos egyetemen.

Fő művei[szerkesztés]

Emléktábla Berlinben
  • Hospitalism (The Psychoanalitic Study of the Child, vol. I, II. 1945-46)
  • Psychiatric Therapy in Infancy (American Journal of Orthopsychiatry, vol XX. 1950)
  • Übertragung und Gegenübertragung (Psyche, 1956)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rene Spitz című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rene Spitz című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.