Spitz René

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Spitz René
Életrajzi adatok
Született1887. január 29.
Bécs
Elhunyt1974. szeptember 11. (87 évesen)
Denver (Colorado)
Ismeretes mint
Pályafutása
Szakterület pszichoanalízis

Spitz René (Spitz Árpád René, Bécs, 1887. január 29.Denver (Colorado), 1974. szeptember 11.) magyar származású osztrákamerikai pszichoanalitikus, pszichiáter.

Élete[szerkesztés]

Spitz René Bécsben született, az Osztrák–Magyar Monarchia területén, egy gazdag zsidó családban. Gyermekkorát Magyarországon töltötte. Tanulmányait Lausanne-ban, Bernben és Budapesten végezte. Sigmund Freud írásait már diákkorában ismerte, s 1910-ben elutazott a Bécsben élő Freudhoz. Az első világháborúban katonaorvosként vett részt. Tagja volt a Vasárnapi Körnek. 1924 és 1928 között Bécsben élt, 1932-ben Berlinnbe ment, majd Párizsban telepedett le, hol pszichoanalízist oktatott az École normale supérieure-ön. 1939-ben az USA-ba emigrált, s a Mount Sinai Kórházban dolgozott mint pszichiáter. 1940 és 1943 között, mielőtt végleg letelepedett volna Coloradóban, vendégprofesszorként működött számos egyetemen.

Fő művei[szerkesztés]

Emléktábla Berlinben
  • Hospitalism (The Psychoanalitic Study of the Child, vol. I, II. 1945-46)
  • Psychiatric Therapy in Infancy (American Journal of Orthopsychiatry, vol XX. 1950)
  • Übertragung und Gegenübertragung (Psyche, 1956)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítások[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rene Spitz című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rene Spitz című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.