Sphaerotholus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Sphaerotholus
Evolúciós időszak: késő kréta
Sphaerotholus.png
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Marginocephalia
Család: Pachycephalosauridae
Nem: Sphaerotholus
Williamson & Carr, 2002
Fajok
  • S. goodwini Williamson & Carr, 2002 (típus)
  • S. buchholtzae Williamson & Carr, 2002

A Sphaerotholus (nevének jelentése 'gömbkupola', az ógörög sphaira 'gömb' és tholos 'kupola' szavak összetételéből, a jellegzetes kupolás koponyatetőre utalva) a pachycephalosaurus dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt a mai Egyesült Államok nyugati részén. Két faját írták le: a típusfaj a S. goodwini a Kirtland-formáció Den-na-zin-tagozatából, az új-mexikói San Juan megyéből (a késő campaniai alkorszakból), a S. buchholtzae pedig a Hell Creek-formációból a montanai Carter megye nyugati részéről (a késő maastrichti alkorszakból) származik.

A tény, hogy a Sphaerotholus az Új-Mexikóban, a campaniai korszakban való feltűnése után Montanában a maastrichti korszak végén is előfordult, azt bizonyítja, hogy ez a taxon aránylag hosszú időn (7–8 millió éven) át fennmaradt, és nagy területen terjedt el. Thomas D. Williamson és Thomas E. Carr az alábbit írta a nemről: „a mélységet a kaudális nézeten látható módon laterálisan csökkentő parietosquamosális rúd, valamint az egy sorban elhelyezkedő szegélyező csomók és a lateroventrális sarokban levő csomó révén eltér az összes pachycephalosauridától”. A Sphaerotholust nagyon fejlett pachycephalosaurusnak tartják.

Sphaerotholus goodwini[szerkesztés]

A típusfaj holotípusa (az Új-Mexikói Természetrajzi Múzeum NMMNH P-27403 katalógusszámú lelete) egy hiányos arccsontú és szájpadú koponyából áll. A fajról Carr és Williamson az alábbit írta: „A Sphaerotholusnál a kaudális nézetben látható, a mélységet laterálisan csökkentő parietosquamosális rúd a S. buchholtzae-nél találhatónál kevésbé kiterjedt, a szájpad pedig egy vékony csúszkává csökkent a squamosális csontok között.” A faj neve Mark B. Goodwin, amerikai őslénykutató pachycephalosaurus dinoszauruszokkal kapcsolatban végzett munkája előtt tiszteleg. A második példány, melyet az S. goodwinihoz kapcsoltak (az NMMNH P-30068 katalógusszámú lelet) a Kirtland-formáció korábbi, Farmington-tagozatából származik. Ez a példány egy töredékes squamosális csontból, egy majdnem teljes fogcsontból és egy azonosítatlan koponyacsont töredékből áll.

Sphaerotholus buchholtzae[szerkesztés]

A S. buchholtzae holotípusa (a TMP 87.113.3 katalógusszámú lelet) egy hiányos koponya. A fajról Carr és Williamson az alábbit írta: „A Sphaerotholusnál a kaudális nézetben egy olyan falcsont látható, ami a squamosális csontok között elég széles ahhoz, hogy parietosquamosális csomókat tartalmazzon, a parietosquamosális perem kaudális szegélye pedig nagyobb, mint a S. goodwini esetében, a laterális sarokban levő csomó kisebb méretű, mint a S. goodwininél és a parietosquamosális rúd ventrális szegélye felett helyezkedik el, a parietosquamosalális perem laterális szegélyén levő csomók pedig kisebbek a squamosális részen, és egy tarajjá nőttek össze a postorbitális csonton.” A faj neve Emily A. Buchholtz pachycephalosaurusokkal kapcsolatos kiterjedt munkássága előtt tiszteleg.

Felmerült, hogy ez a faj a P. edmontonensis fiatalabb szinonimája lehet.[1]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sphaerotholus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Sullivan, Robert M. (2003). „Revision Of The Dinosaur Stegoceras Lambe (Ornithischia, Pachycephalosauridae)”. Journal Of Vertebrate Paleontology 23 (1), 181–207. o.  
  • Carr, T. E., Williamson, T. D. (2002). „A new genus of highly derived pachycephalosaurian from western North America”. Journal of Vertebrate Paleontology 22 (4), 779-801. o.  

További információk[szerkesztés]