Pristis perotteti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pristis perotteti
A fogas „csőre”
A fogas „csőre”
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Rhinopristiformes
Család: Fűrészesrájafélék (Pristidae)
Nem: Pristis
Linck, 1790
Faj: P. perotteti
Tudományos név
Pristis perotteti
J. P. Müller & Henle, 1841
Szinonimák
  • Pristis microdon (non Latham, 1794)
  • Pristis perrotteti J. P. Müller & Henle, 1841
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pristis perotteti témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pristis perotteti témájú kategóriát.

A Pristis perotteti a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a Rhinopristiformes rendjébe, ezen belül a fűrészesrájafélék (Pristidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Pristis perotteti atlanti-óceáni elterjedési területe, nyugaton Texastól Floridáig tart, míg keleten Nyugat-Afrika partjainál van. A Csendes-óceán középső szakaszánál, a Pristis perotteti élőhelye, nyugattól keletig nyúlik. Indonézia vizeiben és Ausztrália északi részén is megtalálható. Előfordulási helye az Amazonason a brazíliai Santáremig tart.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a hal legfeljebb 650 centiméter hosszú és 591 kilogramm testtömegű. 300 centiméteresen számít felnőttnek. A csőrszerű képződményén általában 19 fogpár ül, néha 20 is lehet. Az első hátúszó, a farok alatti úszó töve előtt helyezkedik el. Sós vízi példányok színe sötétszürke vagy aranysárgás-barna, míg az édesvízi példányoké szürkék vöröses hátközéppel az első hátúszóig. Az utóbbiaknak az első hátúszója sárga vörös elülső résszel, míg a többi úszó téglavörös színű.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi halfaj, amely egyaránt megél a sós-, édes- és brakkvízben is. Ez a porcos hal 10 méternél mélyebbre nemigen úszik le. A folyó torkolatokat és a lagúnákat kedveli. A többi Pristis-fajtól eltérően, a Pristis perotteti még feljebb úszik a folyókon. A 20-30 Celsius-foknál nagyobb vízhőmérséklet a megfelelő ennek a fajnak.

Szaporodása[szerkesztés]

A Pristis perotteti ál-elevenszülő, vagyis a hím által megtermékenyített peték, a nőstény petefészek vezetékének üregében fejlődnek ki. Ha eljön a szülés ideje, az anya kitolja az érett petéket (ikrákat). A belső nyomástól feszülő ikraburok a szülés pillanatában szétreped, és a kis halivadék a szülőcsatornából a szó szoros értelmében, általában farokkal előre, kilökődik az anya testéből.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a halat, csak kisebb mértékben halásszák.

Források[szerkesztés]