Fűrészesrájafélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Fűrészesrájafélék
Evolúciós időszak: Késő kréta - jelen
Nagy fűrészesrája (Pristis pectinata)
Nagy fűrészesrája (Pristis pectinata)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Fűrészesrája-alakúak (Pristiformes)
Család: Fűrészrájafélék (Pristidae)
Bonaparte, 1838
Szinonimák
  • Pristoidei
Nemek
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Fűrészesrájafélék témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Fűrészesrájafélék témájú kategóriát.

A fűrészesrájafélék (Pristidae) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a cápák és ráják (Elasmobranchii) alosztályába, ezen belül a rájaszerűek (Batoidea) öregrendjébe és a fűrészesrája-alakúak (Pristiformes) rendjébe tartozó család.

Rendszertani besorolásuk és védelmük[szerkesztés]

A fűrészesrája-alakúak rendjébe, csak 1 család, 2 nem és 7 faj tartozik.

A Természetvédelmi Világszövetség (angolul World Conservation Union vagy International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, IUCN) Súlyosan veszélyeztetettnek (Critically Endangered, CR) minsősíti a család összes faját;[1] emiatt, csak a Pristis microdon nevű faj lehet akváriumban tartani, de azt is, csak a helybéli akváriumokban és, csak védelmi célokból.[2] Az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában tilos a halászatuk.

Előfordulásuk és élőhelyük[szerkesztés]

A fűrészesrájafélék a Föld három fő óceánjának (Atlanti-óceán, Indiai-óceán, Csendes-óceán), a trópusi és szubtrópusi részein élnek. Gyakran felkeresik a folyótorkolatokat is, sőt néhány faj, felúszik a folyókba, és két fajnak a Nicaragua-tóban is van állománya.

Ezek a halak, a sekély vízű, partmenti részeket kedvelik ahol a homokos fenéken zsákmányra várhatnak. Legtöbbjük egyaránt megél a sós-, édes- és brakkvízben is.

Megjelenésük[szerkesztés]

A fűrészesrájafélék legfőbb jellemzője a fejen levő fűrészes, csőrszerű képződmény, amelynek oldalain fogak ülnek. Az összes faj teste, cápaszerű, és szürkés színű. A legkisebb az 1,4 méter hosszú Pristis clavata, míg a legnagyobbak a Pristis microdon, a nagy fűrészesrája (Pristis pectinata) és a Pristis pristis fajok, amelyek a 7 méteres hosszúságot is meghaladhatják. Egyes források említést tesznek 11 méteres testhosszal, és 2000 kilogramm feletti testsúllyal rendelkező példányokról is.[forrás?] Mivel a porcos halak közé tartoznak, nincs rendes csontozatuk, hanem, csak porcos képződményeik. Hiányzik az úszóhólyagjuk, emiatt a felhajtóerőt az olajban gazdag májaik biztosítják.

Szaporodásuk[szerkesztés]

A fűrészesrájafélék ál-elevenszülő halak, vagyis a hímek által megtermékenyített peték, a nőstények petefészek vezetékeinek üregében fejlődnek ki. Ha eljön a szülés ideje, az anya állatok kitolják az érett petéket (ikrákat). A belső nyomástól feszülő ikraburok a szülés pillanatában szétreped, és a kis halivadékok a szülőcsatornából a szó szoros értelmében, általában farokkal előre, kilökődnek az anyjuk testéből.

Rendszerezés[szerkesztés]

A rendbe az alábbi 2 nem és 7 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IUCN Red List. Accessed 19 October 2009.
  2. CITES Appendices I, II and III. Version 22 May 2009.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sawfish című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.