Pristis perotteti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Pristis perotteti
A fogas „csőre”
A fogas „csőre”
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Rhinopristiformes
Család: Fűrészesrájafélék (Pristidae)
Nem: Pristis
Linck, 1790
Faj: P. perotteti
Tudományos név
Pristis perotteti
J. P. Müller & Henle, 1841
Szinonimák
  • Pristis microdon (non Latham, 1794)
  • Pristis perrotteti J. P. Müller & Henle, 1841
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pristis perotteti témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pristis perotteti témájú kategóriát.

A Pristis perotteti a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a Rhinopristiformes rendjébe, ezen belül a fűrészesrájafélék (Pristidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Pristis perotteti atlanti-óceáni elterjedési területe, nyugaton Texastól Floridáig tart, míg keleten Nyugat-Afrika partjainál van. A Csendes-óceán középső szakaszánál, a Pristis perotteti élőhelye, nyugattól keletig nyúlik. Indonézia vizeiben és Ausztrália északi részén is megtalálható. Előfordulási helye az Amazonason a brazíliai Santáremig tart.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a hal legfeljebb 650 centiméter hosszú és 591 kilogramm testtömegű. 300 centiméteresen számít felnőttnek. A csőrszerű képződményén általában 19 fogpár ül, néha 20 is lehet. Az első hátúszó, a farok alatti úszó töve előtt helyezkedik el. Sós vízi példányok színe sötétszürke vagy aranysárgás-barna, míg az édesvízi példányoké szürkék vöröses hátközéppel az első hátúszóig. Az utóbbiaknak az első hátúszója sárga vörös elülső résszel, míg a többi úszó téglavörös színű.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi halfaj, amely egyaránt megél a sós-, édes- és brakkvízben is. Ez a porcos hal 10 méternél mélyebbre nemigen úszik le. A folyó torkolatokat és a lagúnákat kedveli. A többi Pristis-fajtól eltérően, a Pristis perotteti még feljebb úszik a folyókon. A 20-30 Celsius-foknál nagyobb vízhőmérséklet a megfelelő ennek a fajnak.

Szaporodása[szerkesztés]

A Pristis perotteti ál-elevenszülő, vagyis a hím által megtermékenyített peték, a nőstény petefészek vezetékének üregében fejlődnek ki. Ha eljön a szülés ideje, az anya kitolja az érett petéket (ikrákat). A belső nyomástól feszülő ikraburok a szülés pillanatában szétreped, és a kis halivadék a szülőcsatornából a szó szoros értelmében, általában farokkal előre, kilökődik az anya testéből.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a halat, csak kisebb mértékben halásszák.

Források[szerkesztés]