Huni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huni
Niszuteh
előd
egyiptomi fáraó
utód
Haba
III. dinasztia
Sznofru


UralkodásaI. e. 27. század
PrenomenHóru-Hehadzset
Nomen
<
V28A25n
Z4
D40
>
Apjaismeretlen
Anyjaismeretlen
FőfeleségeI. Mereszanh
GyermekeiSznofru (?), I. Hotepheresz
SírjaMejdúm
Fontosabb építkezéseiÁlpiramis
A Wikimédia Commons tartalmaz Huni témájú médiaállományokat.

Huni Hóru-Hehadzset vagy Huni Niszuteh (ur.: kb. i. e. 2637i. e. 2613) az óegyiptomi III. dinasztia utolsó uralkodója. Manethón királylistájában a Széphurisz névvel azonosítható személy. Nevéhez fűződik a mai Mejdúm település melletti, az arabok által el-Harám al-Kaddáb néven (Álpiramis vagy Hamis piramis) ismert első valódi piramis építése. Henri Gauthier az elephantinei kis piramis feltárása során talált egy piramidionra hasonlító épületelemet, amelynek felirata alapján azt az épületet is Huninak szokás tulajdonítani.[1] Kákosy László, aki szerint a név etimológiai szempontból helyesebb alakja Hui, megemlíti, hogy a 24 évig uralkodó király egy erődöt is emeltetett az Asszuán melletti Elephantine szigetén, amely délről fenyegető veszélyt, vagy déli irányú terjeszkedési elképzeléseket egyaránt jelenthetett.[2]

Huni személyéről lényegében csak szerencsés körülmények miatt tudunk bármit is, mert sem régészeti tárgyi leletanyag, sem lényeges feliratos emlékek nincsenek róla. Az egyetlen hozzá köthető szobortöredék is csak feltételes módban kapcsolható hozzá: ez egy vörösgránit szoborfej, amit a környéken találtak meg.

Sírja feliratokat nem tartalmaz, a közelben IV. dinasztia-korabeli előkelők sírjai állnak - jórészt Sznofru tisztviselői, illetve az ő családtagjai, gyermekei, mint Rahotep herceg.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Verner, Miroslav. The Pyramids – The Mystery, Culture, and Science of Egypt's Great Monuments (angol nyelven). Kairó: The American University in Cairo Press [2002] (2004). ISBN 9774247035  p172.
  2. Kákosy, László. Ré fiai. Budapest: Gondolat Kiadó [1979]. ISBN 963-280-736-7  p48.

Irodalom[szerkesztés]

Előző uralkodó:
Haba
Egyiptom uralkodója
i. e. 27. század
III. dinasztia
A fáraók kettős koronája
Következő uralkodó:
Sznofru
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap