Hauszák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hauszák
Hausza fiatalok Nigériában
Hausza fiatalok Nigériában
Teljes lélekszám
34 millió
A Wikimédia Commons tartalmaz Hauszák témájú médiaállományokat.

A hauszák Nyugat-Afrika legnagyobb etnikai csoportja. Elsősorban a Száhil övezetben és Nigéria, Niger szudáni régiójában élnek, továbbá jelentős számban vannak jelen Kamerun, Elefántcsontpart, Csád, Togo, Ghána,[1] Szudán és Szaúd-Arábia területén. Egyes csoportjaik az Atlanti-óceán partján telepedtek meg Lagos és Cotonou környékén, illetve az észak-afrikai Líbia területén.

Különálló népnek nem tekinthetők,[2] hamita négerek, akik a hausza nyelvet beszélik, amely az afroázsiai nyelvcsaládba sorolható. Nyelvük az észak-afrikai berberekéhez és az ősi egyiptomiakéhoz hasonlítható.

Hagyományos megélhetésük a földművesség. Ugyanakkor a hausza népek a történelem folyamán fontos szerepet játszottak a Szaharán túli kereskedelemben. Legnagyobb részük muzulmán, kevesen az afrikai törzsi vallások követője.

Történetük[szerkesztés]

Valószínűleg a hauszák és a velük rokon törzsek a Szahara legdélibb részén élő népek utódai. Őseik amint a fűtakaró csökkent és a Szahara folyamatosan elsivatagosodott, dél felé vonultak, hasonlóan a berberekhez és az egyiptomiakhoz, akik a Szahara kiszáradásával párhuzamosan a Szahara északi határának vonalát követték. Ma ezeket a népeket a hatalmas kiterjedésű sivatag választja el egymástól.

A középkorban a hauszák fontos politikai csoportot alkottak. Ekkor hét államuk volt: Kano, Zaria, Daura, Gobir, Katszina, Biram és Rano. Ezen államok mindegyike egyetlen alapító hét fiától származik. Az államok területe kiterjedt a szomszédos területekre is.

A 19. században a szomszédos fulbék szálláshelyeire törtek. Ezt követően a hausza államok kis törzsekre bomlottak szét. Ezután már csak néhány erősebb hadvezér vagy törzsfőnök tudta rövid időre nemzetté formálni a törzseket.

Népcsoportjaik[szerkesztés]

A következő nagyobb népcsoportjaikat különböztetjük meg:

  • adarava, azna, gubei, tulumi
  • hausza
  • maguzava
  • kurfei
  • mauri
  • tazarava, tegamava

A népesség[szerkesztés]

A hausza nyelvet elsődleges nyelvként mintegy 34 millió ember, második nyelvként mintegy 18 millió ember beszéli, összesen kb. 52 millió ember.[3] A hausza nyelvet beszélő lakosság országonként 2011-ben:[4][5]

Ország Hausza nyelvet beszélők
Benin 800,900
Szaúd-Arábia 1,000,000
Burkina Faso 500,000
Kamerun 2,300,500
Ghána 172,000
Niger 12,000,000
Nigéria 35,700,000
Szudán 918,000
Togo 929,600

Hausza építészet[szerkesztés]

Nagymecset Agadezben (Niger)

Külsőleg a hausza építészet egyszerű, bár az épületek belsejében sokféle dekoratív motívum látható. A hausza épületeket a kiterjedt fafelhasználás különíti el az inkább nyugati, tisztán iszaptégla építészettől. Elképzelhető, hogy ennek a stílusnak az eredete a szőnyeggel borított sátrakból származik, ahol a szőnyegfalakat fokozatosan felváltották a földfalak. A hasonlatosság a hausza építészet egyik legjellemzőbb tulajdonságának, a bordázott kupolának a kiterjedt használatában nyilvánul meg. Ezeket a kupolákat négyzet alakú vagy kör alakú alapra lehet helyezni, vagyis egyetlen központi pontot vagy egy központi négyzetet hozhatnak létre a bordák metszéspontjában. A fából készült bordákat – általában akácfát – ezután sárral tapasztják, absztrakt díszítésekkel borítják. A sík tetőt könnyű sárfalak építésével érik el a bordák tetején a középső és a külső fal között, így a bordákat óriási elemekké vagy hajlított belső profilú merevítőkké alakítják. Ez elsősorban azokban a régióban szükséges, ahol a nagy esőzések gyakorlatilag lehetetlenné teszik a lapostetőket. Ennek egyik érdekesebb eredménye, ahogy az iszlám vallás által előírt téglalap vagy négyzet alakú ház megjelenésének megőrzése érdekében a nádfedeles épületek homlokzatait felépítik. Ezeket a sárból épített homlokzatokat az ajtók feletti bonyolult arabeszk minták élénkítik.[6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. szeptember 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. február 22.)
  2. Kiszely István: A föld népei, 1986., 3. kötet, 344. old.
  3. Ethnologue (2009) cites 18,5 million L1 and 15 million L2 speakers in Nigeria as of 1991; 5.5 million L1 speakers and half that many L2 speakers in Niger as of 2006, 0.8 million in Benin as of 2006, and just over 1 million in other countries.
  4. Ethnologue.com entry for Hausa. [2009. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 25.)
  5. (franciául) http://www.tlfq.ulaval.ca/axl/monde/famarabe.htm Archiválva 2011. augusztus 5-i dátummal a Wayback Machine-ben
  6. Andrew Petersen: Dictionary of Islamic Architecture. New York and London: Routledge. 2002. ISBN 978-1-134-61366-3  
  7. Building Facades in Hausa Architecture. www.ateliermasomi.com. ateliermasomi (2015) (Hozzáférés: 2019. szeptember 22.) arch

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hausa people című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Kiszely István: A föld népei, 1986.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]