„Bozóky Imre” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Lajos52 (vitalap | szerkesztései)
Lajos52 (vitalap | szerkesztései)
60. sor: 60. sor:
[[Kategória:A Magyar Labdarúgó-szövetség elnökei]]
[[Kategória:A Magyar Labdarúgó-szövetség elnökei]]
[[Kategória:FIFA]]
[[Kategória:FIFA]]
'''Félkövér szöveg'''

A lap 2010. június 27., 16:50-kori változata

Bozóky Imre dr.
Személyes adatok
Teljes névBozóky Imre dr.
Születési dátum1953. október 20. (70 éves)
Születési helySoltvadkert, Magyarország
Egyéb foglalkozásÜgyvéd
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19931996I. LigaAsszisztens
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19941996FIFA-tagAsszisztens
SablonWikidataSegítség

Bozóky Imre dr. (Soltvadkert, 1953. október 20.) a Magyar Labdarúgó Szövetség volt elnöke, nemzetközi labdarúgó-játékvezető, partbíró, asszisztens. A József Attila Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Karán végzett. Polgári foglalkozása ügyvéd. Jelenleg a Kecskeméti TE-nél a kommunikáció és kapcsolatrendszerek felelőse.

Pályafutása

Labdarúgóként

Korán megismerkedett a labdarúgással, a kapus poszton szolgálta a labdarúgást. Az első igazolással rendelkező együttese a Veszprémi Vegyész (NB. II-es ifjúsági csapat), egyetemi évei alatt a SZEOL (NB. I-es Tartalékcsapat), majd szűkebb hazájában, Bács-Kiskun megyében a Kecskeméti SC (NB. II-es, NB. III-as) egyesületében sportolt.

Labdarúgó-játékvezetőként

Stílusa

A partbíró alkalmazott taktikája elősegítette azt a hozzáállást, hogy a játékszabályok és azok szelleméből eredő döntések biztosítsák a játék szolgálatát. Szabályalkalmazása határozott, ítélkezése következetes. Átfogó figyelemmel, gyors elemző- és reagálókészséggel rendelkezik. Kifogástalan fizikai- és szellemi állapota (szabályismerete) biztosította, hogy a valósághoz viszonyított taktikája eredményes legyen. Fellépése határozott, tevékenysége alakias, szolgálata nem részrehajló, szakmai tapasztalata kimagasló. Együttműködési készsége kifogástalan, megfelelő alázattal alkalmazkodik a játékhoz, a játékvezető elvárásaihoz. Feleslegesen nem fontoskodik, jelzései előírásszerűek, világosak, érthetők, jól kivitelezettek, megfelelő ideig kitartottak. Jelzéseit csak akkor szüntette meg, amikor a játékvezető felvette a szemkontaktust. A megbeszéltek szerint kiegészítő jelzéseket is alkalmazott, amivel segítette a játék folyamatosságát, szabályszerűségét. Folyamatosan koncentrált, ha kellett, szükségszerűen, nagy biztonsággal (rutin, gyakorlat, emlékképek aktivizálása, stb.) avatkozott játékba.

Nemzeti játékvezetés

A játékvezetői vizsga megszerzését követően Bács megyében, mint gyakorló játékvezető, különböző labdarúgó bajnokságokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 1991-ben lett országos játékvezető, az NB. II-es játékvezetői keret tagja. 1993-ban emelték a legmagasabb labdarúgó bajnokság játékvezetői keretébe. Az első bajnoki mérkőzése még ebben az évben szeptember 4-én, a VideotonSopron (4:1) találkozó volt. A FIFA által kezdeményezett nemzeti partbírói keret kialakításánál vele is elbeszélgetett a JT elnöksége. A játékvezetéstől 1993. október 23-án, a SiófokHaladás (1:1) bajnoki mérkőzéssel búcsúzott. Első ligás mérkőzéseinek száma: 3

Nemzetközi játékvezetés

A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Testülete 1994-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Több nemezetek közötti válogatott- és klubmérkőzésen volt a működő játékvezető segítő partbírója. A világbajnokságot követően Puhl Sándor állandó segítői lehettek Hamar Lászlóval.

Sportvezetőként

A Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó-szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, az MLSZ elnökségi tagja (1998), az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottságának tagja (2002).

1998-ban az MLSZ-ben Kovács Attila (1998-1999) elnök rendcsinálásba kezdett, ami rövid idő alatt komoly ellenállásba ütközött. Elnökségének idején a sértett vezetőtársainak hatalmaskodása komoly erkölcsi károkat okozott a nemzeti- és a nemzetközi megítélésében. A magyar kormány sportvezetése és a FIFA megegyeztek, hogy egy rendkívüli közgyűlés összehívásával oldják fel a kialakult helyzetet. Bozóky Imre dr. a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség elnökeként a 14 tagú elnökség egyik tagja. 1999-ben Bozóky Imre dr. lett az új elnök, 2006-ig tartó elnöksége Barcs Sándor után a második leghosszabb idejű lehetett. 2000. szeptemberben Puhl Sándort az MLSZ alelnökének választották. Elnöksége idején kétszer pályázta meg az MLSZ - megfelelő kormányzati támogatással - a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének megrendezését, sikertelenül.

2005 végétől 2006 elejéig újból hatalmi harcok kezdődtek az MLSZ-ben. Az elnökség visszahívta Puhl Sándort az MLSZ Játékvezető Bizottságának elnöki posztjáról, és Vágner Lászlót nevezte ki. Döntés született arról is, hogy a jövőben dr. Bozóky Imre és Puhl Sándor helyett Dunai Antal mellett Kisteleki István és Mészöly Kálmán képviselje MOB-tagként a labdarúgást az olimpiai mozgalomban. Vádak, ellen vádak, majd az összehívott közgyűlés Kisteleki Istvánt választotta új elnöknek.

Sikerei, díjai

2000. decemberében Michel Zen Ruffinenn a FIFA főtitkára levélben értesítette az MLSZ elnökségét, hogy Bozókyt az ifjúsági labdarúgó világbajnokság szervező bizottságának tagjává választották.

2009-ben a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó-szövetség vezetője a megye és a dél-alföldi régió futballját segítő tevékenységének elismeréseként tárgyjutalomba részesítette.

Források

Külső hivatkozások