„Hubble űrtávcső” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
67. sor: 67. sor:
[[Fájl:Hubble PSF with flawed optics.jpg|thumb|300px|''Csillag hibás képe a WFPC kamerával'']]
[[Fájl:Hubble PSF with flawed optics.jpg|thumb|300px|''Csillag hibás képe a WFPC kamerával'']]


A Hubble űrtávcső egy 2,4 méter átmérőjű [[Ritchey-Chrétien távcső|Ritchey-Chrétien-Cassegrain]] főtükörrel rendelkezik. Teljes hossza 13,2 méter, átmérője 4,2 méter, tömege 11,1 tonna. Az [[ultraviola|ultraviolától]] kezdve a [[látható fény|látható tartományon]] keresztül az [[infravörös]]ig képes érzékelni a beeső fényt (115—2500 [[nanométer]] között). A [[Nap]]ról és a [[Merkúr]]ról a túl erős napfény miatt nem képes felvételt készíteni. Hetente 120 [[Gigabyte]] adatot állít elő.
A Hubble-űrtávcső egy 2,4 méter átmérőjű [[Ritchey-Chrétien-távcső|Ritchey-Chrétien-Cassegrain]]-főtükörrel rendelkezik. Teljes hossza 13,2 méter, átmérője 4,2 méter, tömege 11,1 tonna. Az [[ultraviola|ultraviolától]] kezdve a [[látható fény|látható tartományon]] keresztül az [[infravörös]]ig képes érzékelni a beeső fényt (115—2500 [[nanométer]] között). A [[Nap]]ról és a [[Merkúr]]ról a túl erős napfény miatt nem képes felvételt készíteni. Hetente 120 [[Gigabyte]] adatot állít elő.


=== Műszerek az indításkor ===
=== Műszerek az indításkor ===

A lap 2010. január 30., 16:15-kori változata

Sablon:Muhold A Hubble-űrtávcső (Hubble Space Telescope) csillagászati műhold, az amerikai Nagy Obszervatóriumok sorozat első tagja, amely optikai és közeli infravörös tartományban végez észleléseket. Fő műszere egy 2,4 méter átmérőjű Ritchey-Chrétien-távcső, mely négy, a távcső élettartama alatt többször cserélt műszerbe továbbítja az összegyűjtött fényt. Az egyik legnépszerűbb űreszköz, angol nyelvterületen gyakran csak a „Nép távcsövének” (The People's Telescope) nevezik. Tervezett utódja a James Webb-űrtávcső, bár az csak az infravörös tartományban fog dolgozni, a látható fényében nem. A programban a NASA mellett részt vesz az ESA is.

Küldetés

A HST-t 1990. április 24-én indították a Kennedy Űrközpontból a Discovery űrrepülőgéppel az STS-31 küldetés keretében. Az első képet az NGC 3532 nyílthalmazról készítette, 1990. május 20-án. A felbocsátást követő években hibák jelentkeztek: valahányszor a HST belépett a Föld árnyékába, vagy kilépett onnan, a napelemtáblák beremegtek, és a vibráció zavarta a távcső működését. A beállítást szolgáló 6 giroszkóp közül 3 meghibásodott, s ez már veszélyeztette a HST programját.

Ennek ellenére az első másfél évben 900 csillagászati célpontról 1900 megfigyelés született, köztük olyanok, mint a Plútó/Charon rendszer felbontása, az SN 1987A szupernóva körüli gázgyűrű felfedezése, a Szaturnuszon egy óriási légköri vihar fényképezése stb.

Nagyjavítások

A Hubble képeinek javulása az első karbantartó repülés után

Servicing Mission 1

Az első űrbéli javítására 1993 decemberében került sor, amikor az STS-61 küldetés során az Endeavour űrrepülőgép űrhajósai a HSP (High Speed Photometer) helyére beépítették a COSTAR (Corrective Optics Space Telescope Axial Replacement) korrekciós optikát, a Wide Field and Planetary Camera (WFPC) helyére pedig a beépített korrektorral rendelkező WFPC2 kamerát építették be.

Servicing Mission 2

1997 februárjában (STS-82, Discovery) a Goddard High-Resolution Spectrograph (GHRS) és a Faint Object Spectrograph (FOS) helyére a Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) és a Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer (NICMOS) került.

Servicing Mission 3A

1999 decemberében (STS-103, Discovery) kicserélték a tervezettnél gyorsabban tönkre menő és emiatt a távcső működését lehetetlenné tevő meghibásodott giroszkópokat (miattuk kellett az SM–3 egy részét a tervezettnél jóval korábban, a cserére szánt összes berendezés elkészülte elé hozni), és a központi számítógépet

Servicing Mission 3B

A Servicing Mission 3B egyik űrsétáján az űrhajósok (James H. Newman és Michael J. Massimino, utóbbi repül az SM–4-en is) kiszerelik a FOC-ot, hogy helyére az ACS-t építsék.

2002 februárban (STS-109, Columbia) a Faint Object Camera (FOC) helyére az Advanced Camera for Surveys (ACS) került, a NICMOS infravörös kamerát, mely kifogyott a hűtőközegből, új hűtőrendszerrel látták el.

A 2003-as Columbia-katasztrófa után életbe léptetett biztonsági előírások szerint ha a felbocsátás után az űrrepülőgép megsérül, akkor lehetővé kell tenni, hogy a legénység eljusson Nemzetközi Űrállomásra. Ezért a NASA akkori igazgatója törölte a már előre betervezett Hubble szervizeléseket. Ennek eredményeként egymás után hibásodtak meg a fedélzeti műszerek. 2006-ban az űrtávcső fő megfigyelő-berendezése, az Advanced Camera for Surveys (ACS) kétszer is leállt, júniusban és szeptemberben. A hiba egy nagy felbontású csatorna (High Resolution Channel, HRC) áramellátásában lépett fel.[1] Miután egy új megoldást találtak az űrhajósok vészhelyzetbeni kimentésére, Mike Griffin, a NASA jelenlegi igazgatója engedélyezett még egy negyedik szervizküldetést, 2008-ban.[2]

Servicing Mission 4

Az ötödik nagyjavítás, az STS–125 küldetés keretében jelentős halasztással, 2009. május 11-én indult.

Az obszervatórium ezzel a küldetéssel elérte a tudományos teljesítménye csúcsát. Az STS-125 küldetés után elért eredmények meggyőző bizonyítékai a küldetés sikerének.

Két új eszköz, a Wide Field Camera 3 és a Cosmic Origins Spectrograph lettek telepítve, és két másik, az Advanced Camera for Surveys és a Space Telescope Imaging Spectrograph javítva lettek áramköri szinten.

A küldetés tudósai azt is bejelentették, hogy a közeli infravörös kamera (Near Infrared Camera) és a Multi-Object spektrométer (Multi-Object Spectrometer (NICMOS)) három hónapon át tartó kalibrálás és tesztelés után újra üzemelnek.

További tervek

A megfigyelések között szerepelnek a Kuiper-öv objektumai a Naprendszerünk peremén, bolygók születése más csillagok körül, és a Naprendszeren kívüli bolygók légköri összetételének és szerkezetének „szondázása”.

Vannak nagyra törő tervek, hogy elkészítsék a legmélyebb univerzum közeli infravörös portréját, hogy felfedjék korábban soha nem látott, születő galaxisok létezését, amik akkor léteztek, amikor a világegyetem kevesebb, mint 500 millió éves volt.

További tervek megkísérlik megvilágítani a sötét energia problémáját.[3]

A Hubble-űrtávcsövet 2013-ban a James Webb-űrtávcső váltja fel, majd a jelenlegi tervek szerint a Hubble-t a Csendes-óceánba irányítva megsemmisítik.

Az űrtávcső felépítése

Csillag hibás képe a WFPC kamerával

A Hubble-űrtávcső egy 2,4 méter átmérőjű Ritchey-Chrétien-Cassegrain-főtükörrel rendelkezik. Teljes hossza 13,2 méter, átmérője 4,2 méter, tömege 11,1 tonna. Az ultraviolától kezdve a látható tartományon keresztül az infravörösig képes érzékelni a beeső fényt (115—2500 nanométer között). A Napról és a Merkúrról a túl erős napfény miatt nem képes felvételt készíteni. Hetente 120 Gigabyte adatot állít elő.

Műszerek az indításkor

A WFPC2 képe. A bejövő képet négy részre osztják, három rész a nagy látószögű, egy a fele akkora látómezejű (kétszer akkora felbontású) bolygókamerára jut, emiatt van a WPFC2 képeinek „lépcsős” alakja
Nagyon távoli galaxisok infravörös képe, a NICMOS felvétele
  • Wide Field and Planetary Camera (WF/PC) – kamera, utódja a WFPC2 (SM–1), majd a WFPC3 (SM–4) lett
  • Faint Object Camera (FOC) – kamera
  • Faint Object Spectrograph (FOS) – színképelemző műszer
  • Goddard High-Resolution Spectrograph (GHRS) – színképelemző műszer
  • High Speed Photometer (HSP) – fotométer

Űrbeli javítás során felszerelt műszerek

  • WFPC2 (a WFPC helyére)
  • Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrograph (NICMOS)spektrográf
  • Corrective Optics Space Telescope Axial Replacement (COSTAR) – Korrekciós optika (a HSP helyére)
  • Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) (a GHRS helyére)
  • Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer (NICMOS) (a FOS helyére)
  • Advanced Camera for Surveys (ACS) (a FOC helyére)
  • Cosmic Origins Spectrograph (COS) (a COSTAR helyére)
  • Wide Field Camera 3 (WFC3, a WFPC2 helyére)

Források

  1. Ismét Hubble-gondok (2006. október 1.)
  2. Öt év hosszabbítás a Hubble Űrtávcsőnek, hirek.csillagaszat.hu, 2006. november 2.
  3. http://science.nasa.gov/headlines/y2009/09sep_hubbleimages.htm?list1076597 Spectacular First Images from the Rejuvenated Hubble Space Telescope - 2009-09-08

Külső hivatkozások

Commons:Category:Hubble Space Telescope
A Wikimédia Commons tartalmaz Hubble űrtávcső témájú médiaállományokat.