Euclid

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Euclid
Országnincs
ŰrügynökségEurópai Űrügynökség Európai Űrügynökség
Gyártó
  • Thales Alenia Space
  • Airbus Defence and Space
  • Beyond Gravity
  • OHB SE
TípusŰrtávcső
Küldetés
Indítás dátuma2023. július 1.
Indítás helyeSLC–40
HordozórakétaFalcon 9 Block 5
Élettartam5 év (tervezett)
Tömeg2160
Pályaelemek
PályaNap-Föld L2

COSPAR azonosító2023-092A
SCN57209
SablonWikidataSegítség

A Euclid (Alexandriai Euklidész ókori görög matematikus, a „geometria atyja” neve után) az Európai Űrügynökség űrtávcsöve, melyet a sötét anyag és a sötét energia tulajdonságainak, ezen keresztül az Univerzum geometriájának jobb megismerésére terveznek. 2023. július 1-jén indították a NapFöld rendszer L2 Lagrange-pontjába.[1]

Története[szerkesztés]

Az ESA Cosmic Vision 2015-2025 programjának felhívására eredetileg két, egymáshoz hasonló küldetésre adtak be pályázatot. A Dark Universe Explorer (DUNE, magyarul Sötét univerzum felfedező, a név utalás a Frank Herbert A Dűne című regényére) a sötét anyag eloszlását a galaxisok körüli gyenge gravitációs lencséket tervezte feltérképezni, a Spectroscopic All Sky Cosmic Explorer (SPACE, angolul űr, a rövidítés jelentése Színképi teljes-ég kozmikus felfedező) pedig a galaxisok vöröseltolódásának mérésével térbeli eloszlásukat tervezte felmérni. A Euclid a két tervezett küldetés egyesítésével (az érzékelők egy, közös távcsőre építésével) jött létre.

Felépítése[szerkesztés]

Az 1,2 méter átmérőjű Korsch–rendszerű űrtávcső a teljes égbolt mintegy felén, 20 000 négyzetfokos területen (a Tejút által nem takart részen) fogja a z=2-nél kisebb vöröseltolódású (mintegy 10 milliárd fényévnél közelebbi) galaxisokat fényképezni a látható fényben, 24,5 magnitúdós határfényességig, valamint a közeli infravörös három (Y, J, H) sávjában a teljes látómezőre fotometriát fog végezni. (Ebből meg lehet becsülni minden egyes galaxis távolságát). Minden egyes látómezőben körülbelül 100 kiválasztott, 22 magnitúdónál fényesebb galaxisra (λ/Δλ=400 pontosságú) színképelemzést is el fog végezni az infravörös tartományban, ez a kiválasztott galaxisok távolságának pontosabb mérését teszi lehetővé. Emellett egy kisebb, 40 négyzetfokos területen egy nagyobb érzékenységű felmérést is el fognak végezni.

Fedélzeti műszerek[szerkesztés]

  • A látható fény tartományában (530–920 nm) működő CCD-s képalkotó műszer a gyenge gravitációs lencsézés észlelésére
  • Közeli infravörös (NIR) fotométer
  • Közeli infravörös spektrométer

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.jpl.nasa.gov:+ESA’s Euclid Mission Launches to Explore ‘Dark Universe’ (amerikai angol nyelven). NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL). (Hozzáférés: 2023. július 1.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]