MOST

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
MOST
Űrügynökség Canadian Space Agency
Típus Csillagászati műhold
Indítás dátuma 2003. június 30.
Indítás helye Pleszeck űrrepülőtér 133. indítóállás
Hordozórakéta Rokot
COSPAR azonosító 2003-031D
SCN 27843

A MOST (Microvariability & Oscillations of STars) kanadai űrtávcső, mely a csillagok fényességének az ingadozásait méri, amelynek oka egy exobolygó csillag előtti áthaladása is lehet.

2003. június 30-án állították pályára Rokot rakétával Pleszeckből, Észak-Oroszországból. A program költségei nem érték el a 10 millió dollárt sem. Egyéves tervezett működését jóval túlszárnyalta, már több mint hat éve végez megfigyeléseket, az asztroszeizmológiai kutatásokon kívül fedési exobolygók keresését is elkezdte.[1] A műholdat üzemeltetői viccesen „Humble Space Telescope”-nak, „Alázatos űrtávcsőnek” nevezik (utalva a Hubble űrtávcsőre).

Leírás[szerkesztés]

Mint a neve is mutatja, a MOST a csillagfény erősségének változásait méri. Egyetlen célpontot hosszú ideig (több, mint 60 napig) figyel meg. A nagyobb űrtávcsövekkel nincs lehetőség ennyi ideig egy célpontot vizsgálni.

A hold 53 kg tömegű, 65 cm széles és 30 cm vastag, így a mikroműholdak kategóriájába tartozik. A Kanadai Űrügynökség, a Dynacon Enterprises Limited, a Torontói Egyetem és a Brit-Kolumbiai Egyetem fejlesztette ki.

A műholdhoz nagyon hasonló, a továbbfejlesztésével létrehozott NEOSSat holdat, mely a földsúroló kisbolygók keresésére terveznek, 2010-ben tervezik pályára állítani.[2][3]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Magyar oldalak[szerkesztés]

Külföldi oldalak[szerkesztés]

Lábjegyzetek[szerkesztés]

  1. Canada's Space Telescope Celebrates Birthday Number Six (angol nyelven). SpaceDaily, 2009. július 3. (Hozzáférés: 2009. július 3.)
  2. Frey, Sándor: Kanadai mikroműhold kisbolygók keresésére. -Űrvilág.hu, 2008. június 30. (Hozzáférés: 2008. június 30.)
  3. Hsu, Jeremy: Small Satellite Designed to Spot Big Bad Asteroids (angol nyelven). SPACE.com, 2008. július 23. (Hozzáférés: 2008. július 23.)