MOST

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MOST
Ország Kanada
Űrügynökség Canadian Space Agency
Gyártó Microsat Systems Canada Inc.
Típus
  • Csillagászati műhold
  • optikai távcső
  • Maksutov telescope
  • catadioptric system
  • technology demonstration satellite
Indítás dátuma 2003. június 30.
Indítás helye Pleszeck űrrepülőtér 133. indítóállás
Hordozórakéta Rokot
COSPAR azonosító2003-031D
SCN27843

A MOST (Microvariability & Oscillations of STars) kanadai űrtávcső, mely a csillagok fényességének az ingadozásait méri, amelynek oka egy exobolygó csillag előtti áthaladása is lehet.

2003. június 30-án állították pályára Rokot rakétával Pleszeckből, Észak-Oroszországból. A program költségei nem érték el a 10 millió dollárt sem. Egyéves tervezett működését jóval túlszárnyalta, már több mint hat éve végez megfigyeléseket, az asztroszeizmológiai kutatásokon kívül fedési exobolygók keresését is elkezdte.[1] A műholdat üzemeltetői viccesen „Humble Space Telescope”-nak, „Alázatos űrtávcsőnek” nevezik (utalva a Hubble űrtávcsőre).

Leírás[szerkesztés]

Mint a neve is mutatja, a MOST a csillagfény erősségének változásait méri. Egyetlen célpontot hosszú ideig (több, mint 60 napig) figyel meg. A nagyobb űrtávcsövekkel nincs lehetőség ennyi ideig egy célpontot vizsgálni.

A hold 53 kg tömegű, 65 cm széles és 30 cm vastag, így a mikroműholdak kategóriájába tartozik. A Kanadai Űrügynökség, a Dynacon Enterprises Limited, a Torontói Egyetem és a Brit-Kolumbiai Egyetem fejlesztette ki.

A műholdhoz nagyon hasonló, a továbbfejlesztésével létrehozott NEOSSat holdat, mely a földsúroló kisbolygók keresésére terveznek, 2010-ben tervezik pályára állítani.[2][3]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Magyar oldalak[szerkesztés]

Külföldi oldalak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Canada's Space Telescope Celebrates Birthday Number Six (angol nyelven). SpaceDaily, 2009. július 3. (Hozzáférés: 2009. július 3.)
  2. Frey, Sándor: Kanadai mikroműhold kisbolygók keresésére. -Űrvilág.hu, 2008. június 30. (Hozzáférés: 2008. június 30.)
  3. Hsu, Jeremy: Small Satellite Designed to Spot Big Bad Asteroids (angol nyelven). SPACE.com, 2008. július 23. (Hozzáférés: 2008. július 23.)