„Gvozdanovics Júlia” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
a mint a főcímben
1. sor: 1. sor:
{{személy infobox}}
{{személy infobox}}
'''Gvozdanovics Julia''', néhol ''Gozdanovics'' ([[Szabadka]], 1827. február 8. – [[Budapest]], 1880. május 1.) színésznő.
'''Gvozdanovics Júlia''', néhol ''Gozdanovics'' ([[Szabadka]], 1827. február 8. – [[Budapest]], 1880. május 1.) színésznő.


==Életútja==
==Életútja==

A lap 2021. augusztus 19., 08:20-kori változata

Gvozdanovics Júlia
Született1827. február 8.
Szabadka
Elhunyt1880. május 1. (53 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaPaulay Ede
Foglalkozásaszínész
A Wikimédia Commons tartalmaz Gvozdanovics Júlia témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gvozdanovics Júlia, néhol Gozdanovics (Szabadka, 1827. február 8. – Budapest, 1880. május 1.) színésznő.

Életútja

Atyja Gvozdanovics Móric mészáros, anyja Varga Apollónia. Tizenhat éves korában férjhez ment Polakovics Endre szabadkai ügyvédhez, s már akkor mint műkedvelő színpadra lépett 1844-ben Hevesi Imre társulatában. Miután férjével Pestre költözött, 1845 szeptemberében a Nemzeti Színházban és a Várban rendezett műkedvelői előadásokon, a Ravennai hősben, Dalmaban stb. tetszéssel szerepelt, míg benső vágytól és külső biztatástól ösztönözve, teljesen a színészethez tért át. 1846-ban Pécs, Győr voltak állomásai, majd Havi Mihálynál folytatta, majd Szabó Józsefhez került. 1850-ben megözvegyült, férjhez ment Jánosi Emilhez, s novemberben Kolozsvárra szerződött. Az 1850-es években Debrecen, Arad, Temesvár, Nagyvárad, Kolozsvár, Kassa stb. közönsége előtt játszott és játéka mellett szépségével is hódított. 1854 őszétől Latabár Endréhez szerződött. 1856-ban Szabó társulatával Bécsben is fellépett és szép sikert aratott. 1858-ban három este vendégszerepelt a Nemzetiben; sikere volt, de nem kapott szerződést. 1861-ben Miskolcon ismerkedett meg Paulay Edével, aki el is vette és 1863. szeptember 1-jén együtt a Nemzetihez szerződtek. Eleinte a hősnők szerepkörére vágyott, de a társadalmi anyákkal nagyobb sikert ért el. A vidék első tragikájának, illetve drámai színésznőjének tartották, de Pesten csak második lehetett Jókainé Laborfalvi Róza mögött. Bercsényi Béla és Váradi Antal mondtak búcsúztatót koporsója felett.

Fontosabb szerepei

  • Desdemona (Shakespeare: Othello)
  • Zrínyi Ilona (Szigligeti E.: II. Rákóczi F. fogsága)
  • Lecouvreur Adrienne (Scribe–Legonvé)
  • Gertrudis (Katona József: Bánk bán)
  • Kádasné (Szigeti J.: Nagyralátó)
  • Gertrud (Shakespeare: Hamlet)
  • Ximena (Corneille: Cid)

Források