„O1G” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hivatkozások rendbetétele, kiegészítő információk
PeGa (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
14. sor: 14. sor:
== Megjelenése a popkultúrában ==
== Megjelenése a popkultúrában ==
A [[HétköznaPICSAlódások|HétköznaPI CSAlódások]] nevű punkegyüttes [https://www.youtube.com/watch?v=luYM0pF8auY Geciország] című száma a 2017-es Nihilista Rock 'N' Roll albumon jelent meg és az elhíresült "Orbán egy geci" gondolatra épül.
A [[HétköznaPICSAlódások|HétköznaPI CSAlódások]] nevű punkegyüttes [https://www.youtube.com/watch?v=luYM0pF8auY Geciország] című száma a 2017-es Nihilista Rock 'N' Roll albumon jelent meg és az elhíresült "Orbán egy geci" gondolatra épül.

== Megjelenése az élet más területein ==
Ezen jelkapcsolat ("O1G") az élet több különböző területén is előfordul, többnyire mint kereskedelmi védjegy vagy logó.
A Magyarországról indított vagy magyar nyelvű találatok keresése esetén az első találatok többnyire a 2018. decemberi kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatosak, de a Magyarországon egyértelműen politikai összefüggésben történő előfordulása mellett az internetes keresők egyebek mellett a következő találatokat adják eredményként:
* Férfi póló
* Kémiai vegyület
* Modell alkatrészek
* Üveglencse
* és a többi


== Jegyzetek ==
== Jegyzetek ==

A lap 2018. december 19., 14:08-kori változata

Az O1G az Orbán-kormány elleni tiltakozások egyik jelképévé vált mém. Az O1G betű szerinti jelentése: „Orbán egy geci”.[1] A mindösssze három írásjel magyar nyelvű jelentéstartalma, mint internetes mém a nemzetközi politikai kommunikáció egyik eszközévé is vált, miután Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője felhasználta egyik idegennyelvű üzenetének szövegtörzsében a #O1G hashtag-et [2]

Eredete

A kifejezés eredete a G-napra vezethető vissza, amikor 2015-ben Simicska Lajos összeveszett Orbán Viktor miniszterelnökkel azt követően, hogy az addig kormányhűnek tartott médiaérdekeltségeinek vezetői sorban beadták felmondásukat, majd a feldühödött Simicska több hírportálnak adott interjúban is nagy hangsúlyt fektetett arra a kijelentésre, hogy "Orbán egy geci".[3][4] A konfliktus hátterében az állt, hogy a kormány a reklámadóval az akkor már nyíltan kormányellenes RTL Klub mellett a Simicska tulajdonában lévő Hír TV-t is sújtotta, ami miatt Simicska konfliktusba keveredett az orbáni vezetéssel. A kettejük összetűzése, amely Orbán–Simicska-konfliktus néven vált ismertté, nyílt politikai- és médiaháborúhoz vezetett[5] és egyik eredménye az lett, hogy a korábban Orbánhoz hű HírTV az ellenzéki hangok egyik legfontosabb szócsöve lett, egészen a 2018 augusztusában bekövetkezett újabb irányváltásig.[6]

Szimbóluma

A rövidítés (O1G) először 2017 decemberében tűnt fel az interneten, majd később útjára indult egy szalonképesebb, egyszerűsített szimbólum, melyet 2017 végén a korábbi graffitis akcióiról hírhedtté vált „A Budai Simicska” művésznevű ismeretlen alkotó kezdett el Facebook- és Tumblr-oldalain terjeszteni.[7]. A 2018. decemberi tüntetéshullám hatására az O1G szimbólumot a legkülönfélébb helyeken kezdték használni tiltakozásul a rendszer ellen: sokan Facebook-profiljukra tették ki, de újra megjelentek a feliratok egyre több bankjegyen,[8] pénzérmék oldalain,[9] transzparenseken, kivetítőkön, valamint járdafeliratként. Egyre több közéleti személy kezdte használni politikai véleménynyilvánításra is, beleértve Guy Verhofstadt belga politikust, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért frakcióvezetőjét is.[2] Terjedése, hasonlóan más internetes mémekhez, elsősorban a különböző ellenzéki politikai közösségekben számottevő, míg a kormánypárti médiumok igyekeznek eltávolítani a közbeszédből,[10] illetve morális alapokon próbálják alantasnak és vállalhatatlannak beállítani a jelszót.[11]

Megjelenése a popkultúrában

A HétköznaPI CSAlódások nevű punkegyüttes Geciország című száma a 2017-es Nihilista Rock 'N' Roll albumon jelent meg és az elhíresült "Orbán egy geci" gondolatra épül.

Megjelenése az élet más területein

Ezen jelkapcsolat ("O1G") az élet több különböző területén is előfordul, többnyire mint kereskedelmi védjegy vagy logó. A Magyarországról indított vagy magyar nyelvű találatok keresése esetén az első találatok többnyire a 2018. decemberi kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatosak, de a Magyarországon egyértelműen politikai összefüggésben történő előfordulása mellett az internetes keresők egyebek mellett a következő találatokat adják eredményként:

  • Férfi póló
  • Kémiai vegyület
  • Modell alkatrészek
  • Üveglencse
  • és a többi

Jegyzetek

  1. Fejes, László: Honnan jön a geci?. nyest.hu, 2015. február 9. (Hozzáférés: 2018. december 19.) „A geci jelentése általában [ebben a szövegkörnyezetben] ’rosszindulatú, gonosz, másokkal kicsesző’ – valószínűleg ebben a jelentésben használta Simicska is.”
  2. a b Urfi Péter: Guy Verhofstadt kiposztolta, hogy O1G. 444.hu, 2018. december 17. (Hozzáférés: 2018. december 19.)
  3. Spirk József: Simicska Lajos: Kirúgok minden orbánistát. Index.hu, 2015. február 16. (Hozzáférés: 2018. december 19.)
  4. Simicska: Orbán Viktor egy geci, kirúgok minden orbánistát. HVG.hu, 2015. február 6. (Hozzáférés: 2018. december 19.)
  5. Magyari Péter: Simicska Lajos személyesen festette az utcára: Orbán egy geci. 444.hu, 2017. október 3. (Hozzáférés: 2018. december 19.)
  6. Átvette a hatalmat a Hír TV-ben az új kormányközeli vezetés. 168 Óra, 2018. augusztus 1. (Hozzáférés: 2018. december 19.)
  7. A Budai Simicska - O1G. Facebook. (Hozzáférés: 2018. december 19.)
  8. Marczisovszky Márton: Elég drága szórólapok készülnek. Index.hu, 2018. december 17. (Hozzáférés: 2018. december 19.)
  9. Marczisovszky Márton: Már aprón és húszezresen is pörög az O1G. Index.hu, 2018. december 17. (Hozzáférés: 2018. december 19.)
  10. Medvegy Gábor: Elárulta az FKF, miért szedik le gyorsan az Orbánt szidalmazó falfirkákat. 24.hu, 2018. augusztus 27. (Hozzáférés: 2018. december 19.)
  11. Szentesi Zöldi László: Levél a szombati tüntetőkhöz. 888.hu, 2018. április 23. (Hozzáférés: 2018. december 19.)

Források

További információk