„Lineáris leképezés” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
RV: képlet ott van egy szakasszal lejjebb, a bevezetőben csak szóbeli definíció szokásos
a lineáris leképezést nevezhetjük lineáris transzformációnak is
1. sor: 1. sor:
Egy '''lineáris leképezés''' (vagy '''lineáris operátor''') a [[matematika|matematikában]], közelebbről a [[lineáris algebra|lineáris algebrában]], egy azonos [[test (algebra)|test]] feletti [[vektortér|vektorterek]] között ható [[művelet]]tartó [[függvény (matematika)|függvény]] (szakszóval, vektortér-[[homomorfizmus]]). Egy operátor bemenete tehát vektor, kimenete pedig szintén vektor, az úgy nevezett képvektor. Lineáris tehát egy ilyen vektorhoz vektort rendelő leképezés, ha
Egy '''lineáris leképezés''' (vagy '''lineáris operátor''' vagy '''lineáris transzformáció''') a [[matematika|matematikában]], közelebbről a [[lineáris algebra|lineáris algebrában]], egy azonos [[test (algebra)|test]] feletti [[vektortér|vektorterek]] között ható [[művelet]]tartó [[függvény (matematika)|függvény]] (szakszóval, vektortér-[[homomorfizmus]]). Egy operátor bemenete tehát vektor, kimenete pedig szintén vektor, az úgy nevezett képvektor. Lineáris tehát egy ilyen vektorhoz vektort rendelő leképezés, ha
* két vektor összegének képe a két vektor képének összege, és
* két vektor összegének képe a két vektor képének összege, és
* egy vektor számszorosának képe a vektor képének ugyanezen számszorosa.
* egy vektor számszorosának képe a vektor képének ugyanezen számszorosa.

A lap 2016. március 28., 16:15-kori változata

Egy lineáris leképezés (vagy lineáris operátor vagy lineáris transzformáció) a matematikában, közelebbről a lineáris algebrában, egy azonos test feletti vektorterek között ható művelettartó függvény (szakszóval, vektortér-homomorfizmus). Egy operátor bemenete tehát vektor, kimenete pedig szintén vektor, az úgy nevezett képvektor. Lineáris tehát egy ilyen vektorhoz vektort rendelő leképezés, ha

  • két vektor összegének képe a két vektor képének összege, és
  • egy vektor számszorosának képe a vektor képének ugyanezen számszorosa.

Leggyakrabban a valós, a komplex vagy a kvaternió test feletti operátorokról van szó.

A geometria szempontjából a térbeli lineáris leképezések olyan affin leképezések (például forgatás, nyújtás, merőleges affinitás), melyeknek van fixpontja. Algebrai szempontból a lineáris leképezés egy vektortér-homomorfizmus. A kategóriaelméletben a vektorterek kategóriájában az objektumok közti morfizmus. Az analízisben szintén vannak alkalmazásai, hiszen a Hilbert-terek közt ható függvények is lineáris operátorok.

Linearitás

Ha tehát V és U a T test feletti vektortér, akkor az : V U leképezést lineárisnak nevezzük, ha minden v1, v2V vektorra illetve λ ∈ T elemre és vV vektorra:

additivitás
homogenitás

Ez még úgy is megfogalmazható, hogy megtartja a lineáris kombinációt, azaz minden λ1, λ2, … , λn T-beli elemre és v1, v2, … , vnV vektorra:

Szokás az operátorokat írott betűvel jelölni, vagy kettővel aláhúzni, vagy cirkumflexet tenni fölé, vagy görög betűvel jelölni, vagy az argumentuma köré nem tenni zárójelet:

, , , ,,

Ha ki akarjuk hangsúlyozni (például az egyértelműség kedvéért), hogy : V U egy T feletti lineáris leképezés, akkor azt mondjuk, hogy az leképezés T-lineáris. Különleges esetben ennek jelentősége lehet, például a C C, konjugálás ugyan R-lineáris, de nem C-lineáris.

A V T típusú lineáris leképezéseket (a térből az alaptestbe képező lineáris leképezéseket) lineáris funkcionáloknak nevezzük. Például a duális tér elemei lineáris funkcionálok.

Minden lineáris leképezés a 0 elemet a képtér 0 elemébe képezi. Ha : V U, akkor

Lineáris leképezések tere

Az azonos test feletti, V-ből U-ba képező lineáris leképezések vektorteret alkotnak a pontonként összeadással és skalárszorzással. Ezt a vektorteret általában

-val vagy -val jelölik.

A Hom rövidítés nyilván a vektortér homomorfizmusra utal.

A Hom(V;V) tér (V V vektortér automorfizmusok) ezen kívül egységelemes algebrát alkotnak, a kompozíció műveletével, mint szorzással.

A V V lineáris bijekciók invertálhatóak is. A kompozícióval, mint művelettel csoportot, a V-feletti lineáris csoportot, azaz -t alkotják.

Leképezések fajtái:

  • Monomorfizmus. V U injektív lineáris homomorfizmus.
  • Epimorfizmus. V U szűrjektív lineáris homomorfizmus.
  • Izomorfizmus. V U bijektív lineáris homomorfizmus.
  • Endomorfizmus. V V lineáris homomorfizmus.
  • Automorfizmus. V V bijektív lineáris homomorfizmus.

Koordináta reprezentáció

Előírhatósági tétel

Ha és két V U véges dimenziós vektorterek között ható lineáris leképezés, (b1,b2,…,bn) bázis V-ben, és mindkét leképezés a bázis elemein ugyanazt veszik fel, azaz

akkor a két leképezés azonosan egyértelmű, azaz = .

Ez a lineáris leképezések előírhatósági tétele. Eszerint egy lineáris leképezést, ha n dimenziós térből képez véges térbe, a képtér n vektora egyértelműen meghatározza.

Leképezés mátrixa

Ha a képtér m dimenziós, akkor ez összesen m n darab (szám)adat. Rögzített bázis (a kiindulási és az érkezési térben rögzített bázispár) esetén a lineáris leképezést egyértelműen meghatározza a koordinátamátrixa, melyen a következő m × n -es mátrixot értjük:

ahol B = (b1,b2,…,bn) a V bázisa, C az U bázisa, a mátrix oszlopai pedig a B elemeinek általi képvektoraiból, mint oszlopvektorokból áll. Ha V V típusú, akkor csak -t szokás írni, ha pedig pusztán -t írnak, akkor az azt jelenti, hogy a Tn vektortér (például Rn) sztenderd bázisáról van szó, azaz a

vektorrendszerről.

Ezzel a képvektorok koordinátáit a következő mátrixszorzással számíthatjuk ki:

Operátorműveletek és mátrixműveletek

A lineáris leképezésekkel végezendő műveletek a mátrixaikkal is elvégezhetők.

  • Invertálás. Injektív lineáris leképezés mátrixa reguláris, és fennáll:
  • Összeadás
  • Skalárszoros

Források