„Hóseás zsidó király” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
27. sor: 27. sor:
'''Hóseás''' az [[Izraeli Királyság]] 20. és egyben utolsó uralkodója a [[Kr. e. 8. század]]ban.
'''Hóseás''' az [[Izraeli Királyság]] 20. és egyben utolsó uralkodója a [[Kr. e. 8. század]]ban.


Megölette [[Pekah]] királyt, majd maga ült a trónra. (Korabeli asszír forrás szerint a zsidó nép ölte meg Pekah királyt és Asszíria uralkodója helyezte őt Izrael trónjára [[vazallus]] királyként.) Hóseás 9 évig uralkodott. Kezdetben adót fizetett [[V. Sulmánu-asarídu|Szalmanasszár]] asszír uralkodónak, majd később fellázadt ellene. Szalmanasszár Kr. e. 726 körül ostrom alá vette az [[Izraeli Királyság]] fővárosát, [[Szamária (város)|Szamáriát]], amely mintegy 3 évig tartott. Ezalatt sokan pusztultak el éhség, betegségek vagy fegyver által. Az asszír uralkodó maga is a hosszú ostrom ideje alatt halt meg. A város és a nemzet ezután elesett. Hóseást elfogatták és börtönbe vetették <ref>2. Kir. 17. rész</ref> a megmaradt népet pedig az [[Újasszír Birodalom|Asszír Birodalomba]] hurcolták és a helyükre idegen népeket telepítettek be. Ezzel az Izraeli Királyság mintegy 210 éves története véget ért.
Megölette [[Pekah]] királyt, majd maga ült a trónra. (Korabeli asszír forrás szerint a zsidó nép ölte meg Pekah királyt és Asszíria uralkodója helyezte őt Izrael trónjára [[vazallus]] királyként.) Hóseás 9 évig uralkodott. Kezdetben adót fizetett [[V. Sulmánu-asarídu|Szalmanasszár]] asszír uralkodónak, majd később fellázadt ellene. Szalmanasszár Kr. e. 726 körül ostrom alá vette az [[Izraeli Királyság]] fővárosát, [[Szamária (város)|Szamáriát]], amely ostrom mintegy 3 évig tartott. Ezalatt sokan pusztultak el éhség, betegségek vagy fegyver által. Az asszír uralkodó maga is a hosszú ostrom ideje alatt halt meg. A város és a nemzet ezután elesett. Hóseást elfogatták és börtönbe vetették <ref>2. Kir. 17. rész</ref> a megmaradt népet pedig az [[Újasszír Birodalom|Asszír Birodalomba]] hurcolták és a helyükre idegen népeket telepítettek be. Ezzel az Izraeli Királyság mintegy 210 éves története véget ért.





A lap 2013. október 15., 18:28-kori változata

Hóseás

Izraeli Királyság királya
Uralkodási ideje
Kr. e. 732 Kr. e. 723
ElődjePekah
Születetti. e. 759
Elhunyti. e. 723 (35-36 évesen)
ÉdesapjaElah
A Wikimédia Commons tartalmaz Hóseás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hóseás az Izraeli Királyság 20. és egyben utolsó uralkodója a Kr. e. 8. században.

Megölette Pekah királyt, majd maga ült a trónra. (Korabeli asszír forrás szerint a zsidó nép ölte meg Pekah királyt és Asszíria uralkodója helyezte őt Izrael trónjára vazallus királyként.) Hóseás 9 évig uralkodott. Kezdetben adót fizetett Szalmanasszár asszír uralkodónak, majd később fellázadt ellene. Szalmanasszár Kr. e. 726 körül ostrom alá vette az Izraeli Királyság fővárosát, Szamáriát, amely ostrom mintegy 3 évig tartott. Ezalatt sokan pusztultak el éhség, betegségek vagy fegyver által. Az asszír uralkodó maga is a hosszú ostrom ideje alatt halt meg. A város és a nemzet ezután elesett. Hóseást elfogatták és börtönbe vetették [1] a megmaradt népet pedig az Asszír Birodalomba hurcolták és a helyükre idegen népeket telepítettek be. Ezzel az Izraeli Királyság mintegy 210 éves története véget ért.


Források

  1. 2. Kir. 17. rész
  • Bibliai nevek és fogalmak. Evangéliumi Kiadó, Budapest
  • Tóth Kálmán: A régészet és a Biblia

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hoshea című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.