„Bill Murray” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
DanjanBot (vitalap | szerkesztései)
a dátum jav. AWB (8350)
Makecat-bot (vitalap | szerkesztései)
a r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: ka:ბილ მიურეი
464. sor: 464. sor:
[[ja:ビル・マーレイ]]
[[ja:ビル・マーレイ]]
[[jv:Bill Murray]]
[[jv:Bill Murray]]
[[ka:ბილ მიურეი]]
[[ko:빌 머리]]
[[ko:빌 머리]]
[[la:Gulielmus Murray]]
[[la:Gulielmus Murray]]

A lap 2013. január 16., 09:33-kori változata

Bill Murray
Bill Murray (2012)
Bill Murray (2012)
Életrajzi adatok
Születési névWilliam James Murray
Született1950. szeptember 21. (73 éves)[1][2][3][4][5]
Wilmette
HázastársaMickey Kelley (19811994)
Jennifer Butler (19972008)
Gyermekei
  • Cooper Murray
  • Homer Murray
  • Luke Murray
Pályafutása
Iskolái
  • Loyola Academy
  • Regis University
Aktív évek1975–napjainkig
Híres szerepeiDr. Peter Venkman, Szellemirtók, 1984
Szellemirtók 2., 1989
Díjai
Golden GlobeLegjobb férfi színész (komédia vagy musical)
Elveszett jelentés, 2004
BAFTA-díjlegjobb férfi főszereplő
Elveszett jelentés, 2004
Emmy-díjlegjobb forgatókönyv komédia vagy musical TV műsorban
Saturday Night Live, 1977
További díjakSant Jordi-díj - Legjobb külföldi színész
Elveszett jelentés, 2005

Bill Murray IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Bill Murray témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

William James Murray (USA, Illinois, Wilmette, 1950. szeptember 21. -) Golden Globe-díjas amerikai komikus és színész.

Ismertségét a Saturday Night Live amerikai tévéműsornak köszönheti, a filmvilágban pedig a Szellemirtók és az Idétlen időkig filmeknek.

Élete

Gyermekkora

William James Murray 1950. szeptember 21-én jött a napvilágra a Chicago külvárosában, Wilmette-ben. A kilenc gyermek közül ő volt az ötödik, (a kilenc gyerek közül mindösszesen 1 lány, akiből apáca lett), a katolikus pár, Edward (fűrészáru eladó és lelkes golfjátékos) és Lucille (háztartásbeli) házasságából. A gyerekek állandó keringése miatt Murray-éknél nem volt egyszerű felnőni (egy interjúban elmondta, hogy a házuk egy roncs volt, és állandó klausztrofóbiás rendetlenség volt náluk). A gyerekek sorra iskoláskorba kerültek, a helyi golfklubban labdaszedéssel és ütőhordással keresték meg zsebpénzüket és így a tandíjra valót is.
Bill a Loyola jezsuita fiúiskolába járt, és szerepelt az iskolai színielőadásokon, de saját és mások emlékei szerint is többnyire pocsékul játszott. Nem is érdekelte igazán a színészet, mivel orvosnak készült. Ennek következtében beiratkozott a denveri Regis Egyetemre, ahonnan azonban az első év után marihuánát találtak nála, ezért kirúgták.

Színházban és a 80'as évek

Ezután különféle alkalmi munkákat keresett, majd bátyjával, Brian Doyle-Murray-vel, meghallgatásra indult a chicagói Second City improvizáló színtársulatra, ahol második próbálkozásra sikerrel járt, a társulat tagja lett. Később néhány kollégájával, például Gilda Randerrel, John Belushival és Dan Aykroyddal, a National Lampoon Radio Hourhoz is felvették. Három társát még a Saturday Night Live stábjába is felvették, Bill viszont úgy döntött, hogy Howard Cosell Variety Hour című programjához megy, amely ugyanabban az évben kezdődött, de megbukott, Bill viszont át tudott még szerződni a Saturday Night Live-hoz 1977-ben. Bill kétségkívül ennek köszönheti a későbbi színészi pályafutását, s külseje ellenére csakhamar a tévénézők egyik kedvenc komikusa lett. Olyan visszatérő szerepekben volt látható a SNL-ban, mint Todd, a tuskó, vagy Nick, a szakadt bárénekes.

A siker nyomán gyorsan a filmvásznon találta magát, igaz először csak a Tarzan-rajzfilm egyik alakjának adta a hangját, és szinte "statisztaként" láthatták a nézők, de utána már jött az első főszerepe, amely az 1979-es Dilibogyók - Táborparádé című vígjátékhoz fűződik - a filmet Ivan Reitman rendezte, akinek Bill igazán sokat köszönhet, mert később olyan filmeket csináltak együtt, mint a Golfőrültek, a Bombázók a seregnek, és a hatalmas sikert hozó Szellemirtók, amelyben Murray, Harold Ramis-szel, és Dan Aykroyddal paranormális jelenségekkel harcoltak New York utcáin.

A kasszasikeren túl, Bill a nőcsábász dr. Peter Venkman szerepében, első ízben megtapasztalhatta, milyen ha Golden Globe-ra jelölik. Az Ahol a bölény dübörög című filmben egy drogos újságírót alakított, az Aranyoskámban a női ruhába öltözött Dustin Hoffman partnere volt, majd megpróbálkozott a komolyabb műfajjal is. Somerset Maugham Borotvaélen című művét vitte filmre, főszereplője és társ-forgatókönyvírója is volt a filmnek, amelyben egy chicagói orvost alakított, aki önkéntesként vesz részt az első világháborúban, s hazatérése után nem tud magával mit kezdeni. Murray sikerben bizakodott, de sem a közönség, sem a kritikusok nem díjazták erőfeszítését, így visszatért a komédiához. 1986-ban a Rémségek kicsiny boltjá-ban a fájdalomkedvelő fogorvos után elvállalta a Szellemes karácsony főszerepét, majd játszott a Szellemirtók 2.-ben is. Ezután főszereplője, forgatókönyvírója volt, sőt még a rendezői székbe is beleült, amikor a kis költségvetésű Viszem a bankot című vígjátékot csinálta.

A 90'es évek

A 90' évek elején már többször is elismerték a kritikusok, főleg amikor az Isten nem ver Bobbal hipochondere volt, vagy a Veszett kutya és Glóriában a kiszámíthatatlan, ám de jó szándékú gengsztere (amelyben a forgatás során partnere, Robert De Niro orrát is sikerült betörnie), továbbá az Idétlen időkig című filmben egy kissé szórakozott meteorológust alakított. Az utóbbi filmben igazi amerikai mormoták is szerepeltek, s egyikük nem igazán kedvelte Murrayt, ugyanis párszor megharapta. Murray erre viccesen csak annyit mondott: "Nem gondoltam volna, milyen fájdalmas szakma lehet a színészet... ". 1996-ban két "felejtős" filmben volt főszereplő, a Hatalmas aranyosban, és a Tökös tekésben. 1998-ban Wes Anderson (akivel később még három filmben dolgozott együtt) filmjében volt látható, az Okostojásban. A film nem lett akkora siker, ám Billt, aki az életunt Herman Blume-ot alakította, nagyra értékelte a kritika. Számos díjat söpört be és ismét jelölték a Golden Globe-díj „a legjobb férfi mellékszereplő” kategóriájában.

1999-ben utoljára lépett fel a Saturday Night Live-ban, de reméli a közönség, hogy még látják a műsorban.

2000 után

Ezután már néhányszor belecsempészett a karrierjébe komoly szerepeket is, mint például Shakespeare: Hamlet modern változata, amely Nem Yorkban játszódik, melyben Poloniust alakította. 2000-ben a Charlie angyalai című sikeres tévésorozat játékfilmváltozatában a rosszfiúkat móresre tanító három harcos grácia - Drew Barrymore, Lucy Liu és Cameron Diaz - mellett a lányokat felügyelő Bosleyt játszotta. A 2001-es Ozmózis Jones című, az animációs és élőszereplős jelenetek elegyéből készült vígjáték felerészben a Murray által játszott lajhár-mentalitású állatkerti dolgozó szervezetében játszódik, ahol is az immunrendszer egyik szorgos tagjaként egy fehérvérsejt zsaru - őt Chris Rock alakítja - veszi fel a harcot egy halálos vírussal. Ezután jött Murray újabb sikere, amikor is Sofia Coppola, Francis Ford Coppola lánya második nagyjátékfilmje egyik főszerepére szemelte ki Az elveszett jelentésbe. A film mindent elsöprő sikert aratott, mind a kritikusok és a nézők körében: a film 2004-ben három Golden Globe-díjat nyert, négyszeres Oscar-jelölt volt, s Sofia Coppola a legjobb eredeti forgatókönyvéért meg is kapta az aranyszobrot. Bill Murray nem is leplezte csalódását, hogy az Oscar végül nem neki jutott, hanem Sean Penn kapta a Titokzatos folyóért, de Murray végül vállat vont, és mivel egyébként sem kedveli a díjátadókat, a BAFTA-ceremóniára el sem ment, pedig ott ő kapta a legjobb színésznek járó díjat Bob Harris megformálásáért.

Murray egy jelenet erejéig saját magát alakítja Jim Jarmusch Kávé és cigaretta című, játékfilmnek álcázott rövidfilmsorozatában. És amikor Wes Anderson rendező elkezdte írni az Édes vízi életet, a főszereplő Steve Zissou-t Bill Murray egyéniségére formálta. Anderson így nyilatkozott: "Ez nem csak azért volt így, mert Bill az egyik kedvenc színészem. Tudtam, hogy izgalmas lesz nézni őt, amint egy energetikus, vicces, ugyanakkor megszállott, dühös és elszánt figurát játszik". Murray lecsapott a lehetőségre, hogy olyan főszerepet játsszon, amelyet még soha. Igazi akciósztárt, megszállott kalandort, filmkészítőt és hőst, akinek szembesülnie kell saját gyengeségével is. Murray a film miatt sokat volt távol a családjától, mert hónapokig Olaszországban forgattak, ami nagyon keserves volt számára. De ez a hangulat pont jól jött a következő filmjéhez, a Hervadó virágokhoz, ismét Jim Jarmusch rendezésében. Jarmusch elmondta, hogy miért választotta Murrayt: "Miközben a forgatókönyvet írtam, megpróbáltam elképzelni őt, ahogy elmondja a szöveget, pontosabban felhasználtam Bill bizonyos oldalát, és olyan karaktert akartam teremteni, amelyben hiteles azokban a dolgokban, amelyeket elvárunk tőle, vagy tudjuk, hogy képes rá és amelyeket nagyra becsülünk Bill Murrayben - megvan az a képessége, hogy fantasztikus alakítást nyújtson. A másik oldalát is figyelembe vettem, ő mindig képes egyensúlyt teremteni a csintalanság és a melankólia között - ez Bill Murray. Tehát valami olyasmi akartam teremteni, ami egy kicsivel több hangsúlyt helyez színészi képességeire." Jim Jarmusch filmje indult a 2005-ös cannes-i filmfesztiválon, és a Zsűri díja (Cannes-i Fesztivál)t meg is nyerte, de ez nem sikerült volna a főszereplője nélkül.

Andy Garcia is így vélekedett, a színész ugyanis El Tropico címmel rendezett játékfilmjében ajánlott szerepet Murray-nek. Legutóbb a Szikraváros (2008) polgármesterét játszotta el és a vígjáték/horror filmben, a Zombielandben, önmagát alakította. Készülő filmjei közt van a Hyde Park of Hudson című film és A Glimpse Inside the Mind of Charles Swann III.

Magánélete

Testvérei, Brian-Doyle, Nancy, Edward, Andy, John, Joel, Peggy és Laura. Közülük Brian-Doyle, John, Joel és Bill lett színész, de Bill messze a legsikeresebb. Kétszer házasodott, az első házasságából Mickey Kelleytől két fia született, 1997-ben Jennifer Butlerrel kötött második házassága pedig négy újabb fiúval örvendeztette meg.

Filmjei

Év Magyar cím
Eredeti cím
Szerep Megjegyzés Díjai
2012 A Glimpse Inside the Mind of Charles Swann III Saul előkészületben
2012 Hyde Park of Hudson Franklin D. Roosevelt
2012
Moonrise Kingdom
2010 Végjáték
Passion Play
Shannon
2009 A fantasztikus Róka úr
Fantastic Mr. Fox
Borz szinkronhang
2009 Zombieland
Zombieland
Bill Murray jelölés: MTV Movie Awards (2010) - Legjobb „WTF” jelenet
2009 Get Low Frank Quinn jelölés: Independent Spirit-díj (2011) - Legjobb férfi mellékszereplő
jelölés: Satellite-díj (2010) - Legjobb férfi mellékszereplő
jelölés: Dallasi Filmkritikusok Egyesülete (2010) - Legjobb mellékszereplő
2009 Szellemirtók: A játék
Ghostbusters: The Video Game
Dr. Peter Venkman szinkronhang
2009 Az irányítás határai
The Limits of Control
az amerikai
2008 Szikraváros
City of Ember
Cole polgármester
2008 Zsenikém - Az ügynök haláli
Get Smart
13-as ügynök
2007 Utazás Darjeelingbe
The Darjeeling Limited
az üzletember kameo
2006 Garfield 2
Garfield: A Tail of Two Kitties
Garfield szinkronhang
2005 El Tropico
The Lost City
az író
2005 Hervadó virágok
Broken Flowers
Don Johnston jelölés: Satellite-díj (2005) - Legjobb férfi alakítás - dráma kategória
2004 Édes vízi élet
The Life Aquatic with Steve Zissou
Steve Zissou jelölés: Satellite-díj (1997) - Legjobb férfi alakítás - komédia/musical kategória
jelölés: Broadcast Filmkritikusok Egyesülete (2005) - Legjobb csapat
2004 Garfield (film)
Garfield
Garfield szinkronhang
2003 Kávé és cigaretta
Coffee and Cigarettes
Bill Murray
2003 Elveszett jelentés
Lost in Translation
Bob Harris társ-zeneszerző díj: Sant Jordi-díj (2005) - Legjobb külföldi színész
díj: Golden Globe-díj 2004 - Legjobb férfi színész (komédia vagy musical)
díj: BAFTA-díj 2004 - legjobb férfi főszereplő
díj: Independent Spirit-díj (2004) - Legjobb férfi főszereplő
díj: Satellite-díj (2004) - Legjobb férfi alakítás - komédia/musical kategória
díj: U.S. Komédia Művész Fesztivál (2004) - Legjobb férfi alakítás
díj: Közép Ohioi Filmkritikusok Egyesülete (2004) - Legjobb színész - 2. hely
díj: Chicagói Filmkritikusok Egyesülete (2004) - Legjobb színész
díj: Los Angelesi Filmkritikusok Egyesülete (2004) - Legjobb színész
díj: Nemzeti Filmkritikusok Egyesülete (2004) - Legjobb színész
díj: Online Filmkritikusok Egyeülete (2004) - Legjobb színész
díj: Bostoni Filmkritikusok Egyesülete (2003) - Legjobb színész
díj: New Yorki Filmkritikusok Egyeülete (2003) - Legjobb színész
díj: San Franciscói Filmkritikusok Egyesülete (2003) - Legjobb színész
díj: Seattlei Filmkritikusok Egyesülete (2003) - Legjobb színész
díj: Southeasterni Filmkritikusok Egyesülete (2003) - Legjobb színész
díj: Torontoi Filmkritikusok Egyesülete (2003) - Legjobb színész
díj: Washingtoni Filmkritikusok Egyesülete (2003) - Legjobb színész
jelölés: Chlotrudis-díj (2004) - Legjobb színész
jelölés: Filmszínész Egyesület-díj (2004) - Legjobb férfi főszereplő
jelölés: Ír Film és Televízió-díj (2004) - Legjobb nemzetközi színész
jelölés: Mexikói MTV Movie-díj (2004) - Legjobb színész
jelölés: MTV Movie Awards (2004) - Legjobb színész
jelölés: Broadcast Filmkritikusok Egyesülete (2004) - Legjobb színész
jelölés: Dallasi Filmkritikusok Egyesülete (2004) - Legjobb színész

jelölés: Londoni Filmkritikusok Egyesülete (2004) - Az év színésze
jelölés: Phoenixi Filmkritikusok Egyesülete (2004) - Legjobb színész
jelölés: Oscar-díj 2004 - legjobb férfi főszereplő
2001 Ami a szexet illeti
Speaking of Sex
Ezri Stovall
2001 Tenenbaum, a háziátok
The Royal Tenenbaums
Raleigh St. Clair jelölés: Phoenixi Filmkritikusok Egyesülete (2002) - Legjobb csapat
2001 Ozmózis Jones - A belügyi nyomozó
Osmosis Jones
Frank Detorre
2000 Charlie angyalai
Charlie's Angels
John Bosley díj: Blockbuster Entertainment-díj (2001) - Legjobb férfi mellékszereplő
2000 Hamlet
Hamlet
Polonius
1999 Scout's Honor Jack Vardell rövidfilm
1999 Broadway 39. utca
Cradle Will Rock
Tommy Crickshaw jelölés: Satellite-díj (2000) - Legjobb férfi mellékszereplő - komédia/musical kategória
jelölés: Chlotrudis-díj (1999) - Legjobb férfi mellékszereplő
1998 Okostojás
Rushmore
Herman Blume díj: Amerikai Komédia-díj (1999) - Legjobb férfi mellékszereplő
díj: Independent Spirit-díj (1999) - Legjobb férfi mellékszereplő
díj: Lone Star Film és Televízió-díj (1999) - Legjobb férfi mellékszereplő
díj: Satellite-díj (1999) - Legjobb férfi mellékszereplő - komédia/musical kategória
díj: Nemzeti Filmkritikusok Egyesülete-díj (1999) - Legjobb mellékszereplő
díj: Los Angelesi Filmkritikusok Egyesülete (1998) - Legjobb mellékszereplő
díj: New Yorki Filmkritikusok Egyeülete-díj (1998) - Legjobb mellékszereplő
jelölés: Chicagói Filmkritikusok Egyesülete (1999) - Legjobb mellékszereplő
jelölés: Golden Globe-díj 1999 - Legjobb férfi mellékszereplő
1998 With Friends Like These... Maurice Melnick
1998 Vad vágyak
Wild Things
Ken Bowden
1997 Az ember, aki túl keveset tudott
The Man Who Knew Too Little
Wallace "Wally" Ritchie
1996 Space Jam - Zűr az űrben
Space Jam
Bill Murray önmaga
1996 Hatalmas aranyos
Larger Than Life
Jack Corcoran
1996 Tökös tekés
Kingpin
Ernie McCracken
1994 Ed Wood (film)
Ed Wood
Bunny Breckinridge
1993 Veszett kutya és Glória
Mad Dog and Glory
Frank Milo
1993 Idétlen időkig
Groundhog Day
Phil Connors jelölés: Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémia-díj (1994) - Legjobb színész
jelölés: MTV Movie Awards (1992) - Legjobb komikus színész
1991 Isten nem ver Bobbal
What About Bob?
Bob "Bobby" Wiley jelölés: MTV Movie Awards (1992) - Legjobb komikus színész
1990 Viszem a bankot
Quick Change
Grimm producer, rendező
1989 Szellemirtók 2.
Ghostbusters II.
Dr. Peter Venkman
1988 Szellemes karácsony
Scrooged
Frank Cross jelölés: Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémia-díj (1990) - Legjobb színész
1988 Drágám, terhes vagyok!
She's Having a Baby
önmaga cameo, nincs feltüntetve
1986 Rémségek kicsiny boltja
Little Shop of Horrors
Arthur Denton
1984 Borotvaélen
The Razor's Edge
Larry Darrell forgatókönyvíró
1984 Semmi nem tart örökké
Nothing Lasts Forever
Ted Breughel
1984 Szellemirtók
Ghost Busters
Dr. Peter Venkman jelölés: Golden Globe-díj 1985 - Legjobb férfi színész (komédia vagy musical)
1982 Aranyoskám
Tootsie
Jeff Slater
1981 Bombázók a seregnek
Stripes
John Winger
1980 Loose Shoes Lefty Schwartz
1980 Golfőrültek
Caddyshack
Carl Spackler
1980 Le chainon manquant sárkány szinkronhang
1980 Ahol a bölény dübörög
Where the Buffalo Roam
Dr. Hunter S. Thompson
1979 Mr. Mike's Mondo Video férfi az utcán cameo
1979 Dilibogyók - Táborparádé
Meatballs
Tripper Harrison jelölés: Genie-díj (1980) - Legjobb színész
1978 The Rutles: All You Need Is Cash Bill Murray a K. TV film, cameo
1976 Következő megálló: Greenwich Village
Next Stop, Greenwich Village
Nick Kessel nincs feltűntetve
1975 Tarzoon, la honte de la jungle riporter szinkronhang

Egyéb díjai és jelölései

Év Díj Kategória Film
2010 Las Vegasi Filmkritikusok Egyesülete jelölés: Életműdíj
2000 Amerikai Komédia-díj jelölés: Legjobb férfi alakítás TV műsorban Saturday Night Live: 25th Anniversary
1985 Hasty Pudding Theatricals díj: Az év sztárja
1979 Emmy-díj jelölés: Legjobb TV műsor Saturday Night Live
1977 Emmy-díj díj: Legjobb forgatókönyv komédia vagy musical TV műsorban Saturday Night Live

Külső hivatkozások

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)