Idétlen időkig

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Idétlen időkig
(Groundhog Day)
1993-as amerikai film

Phil (Bill Murray) a mormota fája előtt tudósít az eseményről
Phil (Bill Murray) a mormota fája előtt tudósít az eseményről
Rendező Harold Ramis
Producer Trevor Albert
Harold Ramis
AlapműDanny Rubin
Műfaj
Forgatókönyvíró Danny Rubin és
Harold Ramis
Főszerepben
Zene George Fenton
Operatőr John Bailey
Vágó Pembroke J. Herring
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Woodstock
Játékidő 101 perc
Költségvetés 14 600 000 amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1993. február 12.
KorhatárKN I. kategória (F/2291/J)
Bevétel
  • 71 107 962 $ (Amerikai Egyesült Államok)
  • 105 000 000 $ (becslés, világszerte)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Idétlen időkig témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Idétlen időkig (eredetileg angolul Groundhog Day, am. „mormotanap”) 1993-ban bemutatott amerikai fantasztikus-romantikus film Bill Murray és Andie MacDowell főszereplésével.

Cselekmény[szerkesztés]

Az igazi mormotanap Punxsutawneyban (2005)

Phil Connors egy magának való, mogorva, magányos időjárás-bemondó egy pittsburghi tévécsatornán. Egyik nap azt a munkát kapja, hogy Ritával, az új szerkesztőnővel és Larryvel, az operatőrrel együtt menjen el a világvégi pennsylvaniai kisvárosba, Punxsutawney-ba, és a stáb vegye fel, amint 1993. február 2-án, a tél végén a város híres mormotája előjön odújából. (A helyi néphit szerint ugyanis ha süt a nap és az előjött mormota meglátja a saját árnyékát, akkor marad továbbra is a tél még hat hétig.) A mormotanap a város életében a legnagyobb esemény, mindenki a mormotafesztiválon ünnepel, kivéve Philt, aki már alig várja, hogy hazamehessen „száműzetéséből”. A mormota, amelyet szintén Philnek hívnak, azonban nem bújik elő, a forgatás emiatt nem sokat ér. Ettől Philnek még rosszabb kedve lesz.

Az idő hamarosan elromlik, hatalmas havazás támad. A telefonvonalak megszakadnak, és senki sem tudja elhagyni aznap a várost. Phil csalódottan megy vissza a szállodába Larryvel és Ritával. Alig várja a reggelt, hogy végre indulhassanak. Reggel azonban hatalmas meglepetés éri: a hó sehol! Már indulna is haza, amikor a mormotanapra hívják. Fel kell vennie, ahogy a mormota kijön a barlangból. Philnek hamarosan nagyon kellemetlen déjà vu érzése támad. A mai nap az igazi mormotanap! De akkor mi volt tegnap? Kelletlenül felveszi újra a jelenetet, majd hamarosan hózápor támad. Este visszatérnek a szállodába Ritával és Larryvel, hogy reggel hazautazhassanak. Reggel azonban nyoma sincs a hónak! Helyette viszont újra mormotanap van az egész városban! Phil ráeszmél, hogy csapdába került: élete végéig a mormotanapot kell felvennie!

Az első napok rosszul telnek. Hiába fordul segítségért orvoshoz, majd pszichológushoz. Aztán rájön, hogy bármit megtehet következmények nélkül, hiszen reggel úgyis újra a szállodában fog ébredni. Előbb habzsol, randalírozik, majd bankot rabol, csajozik. Megpróbálja felszedni Ritát is, ez azonban sehogyan sem sikerül neki. Szórakozási lehetőségei kimerülnek, így egyre jobban unatkozik. Végül teljesen kiborul, elkapja a kétségbeesés, és öngyilkos lesz. Ám ezzel is hiába próbálkozik, mert mindig a szállodában ébred, ugyanazon a mormotanapon, újra meg újra.

Az egyforma napok során Phil egyre közelebb kerül Ritához, és lassan megváltozik. Zongoraórákat vesz, jégszobrokat kezd faragni, megmenti egy ember életét, és segít egy hajléktalanon. Egyik este hazakíséri Ritát, és eltöltenek együtt egy csodálatos estét. Lassan hajnal lesz, majd reggel. Phil hallatlan örömmel fedezi fel, hogy az utcát vastagon belepte a hó! Véget ért a mormotanap és Ritával is összejött.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Phil Connors Bill Murray Tahi Tóth László
Rita Andie MacDowell Tóth Enikő
Larry Chris Elliott Kerekes József (1. hang)
Kautzky Armand (2. hang)
Ned Ryerson Stephen Tobolowsky Kerekes József
Buster Green Brian Doyle-Murray Koroknay Géza
Gus Rick Ducommun Barbinek Péter
Ralph Rick Overton Balázsi Gyula
Doris, a pincérnő Robin Duke Jani Ildikó
Nancy Taylor Marita Geraghty Orosz Helga
Mrs. Lancaster Angela Paton Kassai Ilona
A pszichológus David Pasquesi Varga Tamás
Az idegorvos Harold Ramis

Filozófiai vonatkozások[szerkesztés]

Az „Idétlen időkig” sok filozófiai problémát érint.[forrás?]

  • A film tanmese arról, hogy az önzés kielégülést nyújthat, de csak a művészet, a másokkal való törődés és a szerelem adhat boldogságot, értelmet az életnek. Phil jellemfejlődése a klasszikus nevelésregényeket idézi.
  • A múló idő alatt Phil lassanként mindent és mindenkit megismer a városkában. Lokális és temporális tökéletes tudása, valamint halhatatlansága szerinte istent csinált belőle. Vajon Isten mindenhatósága is csak az öröklétéből fakad?
  • Az ember örökléte hiábavaló, ha előbb-utóbb szükségszerűen unalomba fullad.

Időtartam[szerkesztés]

Többeket foglalkoztatott, hogy Phil mennyi időt is töltött az időcsapda mormotanapban. A filmben összesen 44 nap szerepel, ebben 36-ban látjuk Philt, a többire csak utal. A kérdés az volt, hogy az egyéb készségekre, mint zongorázás, jégszobrászat és a francia nyelv megtanulása mennyi időt vett igénybe, ahogy a városka összes lakóinak és eseményének megismerése. Harold Ramis szerint Phil időzése úgy tíz évig tart, de ez csak hozzávetőleges becslés volt. Később aztán kiszámolták, hogy minden reális körülményt figyelembe véve Phil mormotanapja körülbelül 34 évig tarthatott.[2]

Értékelés[szerkesztés]

A filmet a Rotten Tomatoes (a szokatlanul magas) 96%-ra értékelte, az IMDb oldalán 118109 szavazat alapján 8,1 pontot, a Port.hu-n pedig 9,4 pontot kapott.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Idétlen időkig - ISzDb, 2010. december 4. (Hozzáférés: 2010. december 4.)
  2. Hány évig tengődik Bill Murray az Idétlen időkigben? Port.hu, 2016. augusztus 13.

További információk[szerkesztés]