Gengszter (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gengszter szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gengszter
(Hoodlum)
1997-es amerikai film

Laurence Fishburne, a film főszereplője
Laurence Fishburne, a film főszereplője
Rendező Bill Duke
Producer
  • Frank Mancuso Jr.
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Chris Brancato
Főszerepben
Zene Elmer Bernstein
Operatőr Frank Tidy
Vágó Harry Keramidas
Gyártás
Gyártó United Artists
Ország
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 130 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
További információk

A Gengszter (eredeti cím: Hoodlum) 1997-ben bemutatott amerikai bűnügyi film, Bill Duke rendezésében. A film zenéjét Elmer Bernstein szerezte, a főszerepekben Tim Roth és Laurence Fishburne, a mellékszerepekben pedig Andy García, Vanessa L. Williams és Queen Latifah látható. A filmet a United Artists gyártotta, és az MGM-el közösen hozták forgalomba.

Cselekmény[szerkesztés]

Amerikában, az 1930-as években sokan megnyomorodtak a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt, így volt ez Harlemben is. Az emberek éheztek, sokan elvesztették a munkájukat és az utcára kerültek. A lakosság ezért bízni kezdett a szerencsejátékban, és az utolsó pénzüket is abba fektették.

A szerencsejáték nagy üzlet volt az alvilág számára, a legnagyobb hatalommal bíró gengszterek gyorsan meggazdagodtak. Harlemben pedig ez kimondottan igaz volt, mert ott élt a legtöbb szegény ember. Az ottani birodalom vezetője a Királynő volt, aki már hosszú ideje ült a trónon, és ez nem tetszett Dutch Schultz-nak, ezért minden erejével azon dolgozott, hogy átvegye a hatalmat a Királynőtől. Sikerült is elintéznie, hogy a Királynő börtönbe vonuljon, de a hatalomátvétel nem sikerült, mert a Királynő helyére kinevezett Bumpy Johnson ezt meggátolta. Kettejük között eddig sosem látott harc kezdődött, amelyben nagyon sok ember vesztette az életét. Lucky Luciano próbált köztük rendet tenni, mert az ő érdekeit sértette a kettejük között zajló háború. Próbált megegyezni mindkét féllel, de Dutch Schultz hajthatatlannak bizonyult, ezért Lucky lepaktált Bumpy Johnson-al.

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]