„Henry Travers” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Hkbot (vitalap | szerkesztései)
a Bottal végzett egyértelműsítés: A gyanú árnyékában –> A gyanú árnyékában (film)
aNincs szerkesztési összefoglaló
18. sor: 18. sor:


== Fiatalkora ==
== Fiatalkora ==
[[1874]]. [[március 5]]-én született Travers John Heagerty néven az [[anglia]]i [[Berwick-upon-Tweed]]ben. Édesapja, Daniel Heagerty egy [[írek|ír]] orvos volt [[Cork]]ból. Eleinte építészetet tanult mielőtt színpadi színész lett, és felvette a Henry Travers nevet.
[[1874]]. [[március 5.|március 5]]-én született Travers John Heagerty néven az [[anglia]]i [[Berwick-upon-Tweed]]ben. Édesapja, Daniel Heagerty egy [[írek|ír]] orvos volt [[Cork]]ból. Eleinte építészetet tanult mielőtt színpadi színész lett, és felvette a Henry Travers nevet.


== Karrierje ==
== Karrierje ==
Angliában csak a színpadon játszott, majd [[1933]]-ban emigrált az [[Egyesült Államok]]ba, ahol filmekben kezdett el szerepelni. Utolsó produkcióját [[1949]]-ben forgatta. Leghíresebb szerepe Clarence az őrangyal volt, aki megmentette a [[James Stewart (színész)|James Stewart]] által alakított karaktert az [[öngyilkosság]]tól [[Frank Capra]] [[karácsony]]i klasszikusában, [[Az élet csodaszép]]ben. Emellett [[1943]]-ban [[Oscar-díj]]ra is jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a [[Mrs. Miniver]]ben nyújtott alakításáért.
Angliában csak a színpadon játszott, majd [[1933]]-ban emigrált az [[Amerikai Egyesült Államok|Egyesült Államok]]ba, ahol filmekben kezdett el szerepelni. Utolsó produkcióját [[1949]]-ben forgatta. Leghíresebb szerepe Clarence az őrangyal volt, aki megmentette a [[James Stewart (színész)|James Stewart]] által alakított karaktert az [[öngyilkosság]]tól [[Frank Capra]] [[karácsony]]i klasszikusában, [[Az élet csodaszép]]ben. Emellett [[1943]]-ban [[Oscar-díj]]ra is jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a [[Mrs. Miniver]]ben nyújtott alakításáért.


== Halála ==
== Halála ==
[[1965]]. [[október 18]]-án hunyt el [[Hollywood]]ban, a ''glendale''-i Forest Lawn Memorial Park Cemeteryben helyezték örök nyugalomra.
[[1965]]. [[október 18.|október 18]]-án hunyt el [[Hollywood]]ban, a ''glendale''-i Forest Lawn Memorial Park Cemeteryben helyezték örök nyugalomra.


[[Fájl:Guardian angel clarence.jpg|bélyegkép|200px|jobb|[[James Stewart (színész)|James Stewarttal]] [[Az élet csodaszép]]ben]]
[[Fájl:Guardian angel clarence.jpg|bélyegkép|200px|jobb|[[James Stewart (színész)|James Stewarttal]] [[Az élet csodaszép]]ben]]
50. sor: 50. sor:
{{DEFAULTSORT:Travers Henry}}
{{DEFAULTSORT:Travers Henry}}
[[Kategória:Angol színészek]]
[[Kategória:Angol színészek]]
[[Kategória:1874-ben született személyek]]
[[Kategória:1965-ben elhunyt személyek]]


[[en:Henry Travers]]
[[en:Henry Travers]]

A lap 2012. december 16., 15:22-kori változata

Henry Travers
Travers 1945-ben
Travers 1945-ben
Életrajzi adatok
Születési névTravers John Heagerty
Született1874. március 5.[1][2]
Berwick-upon-Tweed
Elhunyt1965. október 18. (91 évesen)[1][2]
Hollywood
SírhelyForest Lawn Memorial Park
HázastársaAmy Forrest-Rhodes
(?-1954)
Pályafutása
Aktív évek19331949

Henry Travers IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Henry Travers témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Henry Travers, Travers John Heagerty (Berwick-upon-Tweed, 1874. március 5.1965. október 18., Hollywood) Oscar-díjra jelölt angol színész. Legemlékezetesebb szerepét, mint Clarence az őrangyal az 1946-ban bemutatott Az élet csodaszépben nyújtotta.

Fiatalkora

1874. március 5-én született Travers John Heagerty néven az angliai Berwick-upon-Tweedben. Édesapja, Daniel Heagerty egy ír orvos volt Corkból. Eleinte építészetet tanult mielőtt színpadi színész lett, és felvette a Henry Travers nevet.

Karrierje

Angliában csak a színpadon játszott, majd 1933-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol filmekben kezdett el szerepelni. Utolsó produkcióját 1949-ben forgatta. Leghíresebb szerepe Clarence az őrangyal volt, aki megmentette a James Stewart által alakított karaktert az öngyilkosságtól Frank Capra karácsonyi klasszikusában, Az élet csodaszépben. Emellett 1943-ban Oscar-díjra is jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a Mrs. Miniverben nyújtott alakításáért.

Halála

1965. október 18-án hunyt el Hollywoodban, a glendale-i Forest Lawn Memorial Park Cemeteryben helyezték örök nyugalomra.

James Stewarttal Az élet csodaszépben

Fontosabb filmjei

Fordítás

Ez a szócikk részben vagy egészben a Henry_Travers című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  1. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)