„Médek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 088 bájt törölve ,  1 évvel ezelőtt
Visszavontam 31.46.172.81 (vita) szerkesztését (oldid: 23184249) lehet ilyesmiről írni, de nem ebben formában, hanem megfelelően forrásolva
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Nincs szerkesztési összefoglaló
(Visszavontam 31.46.172.81 (vita) szerkesztését (oldid: 23184249) lehet ilyesmiről írni, de nem ebben formában, hanem megfelelően forrásolva)
Címke: Visszavonás
A médek megjelennek [[Szín-ahhé-eríba]] évkönyvében, uralkodásának második évének leírásában ([[i. e. 703]]), amikor a médek követei a behódolást jelző nagy ajándékot hoztak neki. A médeket ő úgy említi, mint akik országának nevét apái, a királyok korábban még hírét sem hallották.
 
Az ezt követő másfél évszázadban a médek – a [[babilon]]i forrásokban a '''manda''' törzs<ref name=oktch>{{ÓKTCh}}</ref> – alapvető szerepet játszottak az [[Asszíria]] megdöntésében. Létrehozták az Anatóliától Közép-Ázsiáig terjedő [[Méd Birodalom|Méd Birodalmat]], aminek egyik vazallus tartománya volt [[Párszua]] a médekkel rokon perzsák tartománya, amelynek uralkodó dinasztiája a méd dinasztiát létrehozva, a méd és perzsa nemességet egyesítve, a Méd Birodalom hódításaira alapozva hozta létre az [[Óperzsa Birodalom|Óperzsa Birodalmat]] az [[i. e. 6. század]]ban. A médek ezután részben összeolvadtak a perzsákkal, heftalitákkal, akik ősei a mai kurdoknak, illetve az Árpádi törzsnek.
 
A kurd és magyar zászló színeinek egyezősége is a közös történelmi múltra utal.
 
Kutatók mai álláspontja szerint kapcsolat lehet a magyar és méd népnév és történelem között.
 
A Mitanni birodalom helyén létrejött Média, melyet sokszínű kultúra, fejlett tudomány jellemzett. A médek saját nyelvükön Madának, Madajnak, nevezték magukat, az Ar végződés országot jelentett - Madjar-Magyar. Az ősmagyar hagyományok Nimróddal, Magorral és Atillával szintén Elő-Ázsiába vezetnek. A Pártus-Méd-Szkíta örökséget a Honfoglaló magyar nemzetségek is számon tartották, tisztelték őseik hagyatékát. A 6 méd törzs közül a Mágik (táltosok), akik az északi méd törzshöz tartoztak, Kurszán kende nagyvezér szakrális fejedelem kíséretéhez tartoztak az új hazában, központjuk Buda környéke és a Pilis hegység volt.
 
A rendelkezésre álló feljegyzések és krónikák alapján a magyarságkutatás jövőbeli sarokpontja a méd kultúra és történelem lehet.
[[Fájl:Median Empire.svg|thumb|right|400px|A méd birodalom i.e. 600 körül]]
 

Navigációs menü