„Második szintű tartomány” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a +csonk +interlang plusz pici jav +lektor
GrinBot (vitalap | szerkesztései)
a GrinBot - robot Adding:de,pl Modifying:en
19. sor: 19. sor:
{{csonk}}
{{csonk}}
{{lektor}}
{{lektor}}

[[en:SLD]]
[[en:Alliance of the Democratic Left]] [[de:SLD]] [[pl:Sojusz Lewicy Demokratycznej]]

A lap 2004. augusztus 24., 22:17-kori változata

SLD azaz Second Level Domain a domain nevek fontos, a domain regisztrátorok (Magyarországon az Internet Szolgáltatók Tanácsa által elismert regisztrátor) által regisztrált része. (Köznapi szóhasználatban ezt nevezik domain névnek).

Az SLD mellett valamely TLD használata minden országban kötelező.

(pl. a http://www.wikipedia.org/ URL-ből a wikipedia az SLD, az org a TLD.)

A regisztrátor által meghirdetett regisztrációs szabályzatban leírt eljárás szerint a regisztráció előtt a bejelentett domain nevet közzéteszik; ha valaki kifogásolja a regisztrációt, az előre szabályozott vitarendezési eljárás következik. A regisztrációs szabályzat pontosan megnevezi azokat a kategóriákat, amelyekben nem fogadnak el neveket regisztrációra.


Jogviták

Az ICANN ún. alternatív vitarendezési eljárást (ADR, alternative dispute resolution) dolgozott ki, amelynek figyelembevételével valamennyi regisztrátor rendelkezik vitarendezési szabályzattal.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete, az ENSZ genfi központú szakosított szervezete választottbíróságot tart fenn a viták bíróságon kívüli rendezhetősége érdekében.

Az elmúlt 10 évben világszerte számos bírósági eljárás indult (az amerikai Toeppen-eset óta) SLD-nek valaki korábbi jogába (pl. védjegyjog, szerzői jog stb.) ütközése miatt, így Magyarországon is.