Internetszolgáltatók Tanácsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Internet Szolgáltatók Tanácsa szócikkből átirányítva)

A Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület[1] (ISZT) 1997-ben alakult abból a célból, hogy a magyar internetszolgáltatók közötti szakmai koordinációt és érdekképviseletet biztosítsa. Alakulása óta a két legfontosabb tevékenysége a magyar domainnév-rendszer üzemeltetése és adminisztrációja (.hu alatti nevek), valamint a BIX adatkicserélő-központ létrehozása és üzemeltetése.

Az ISZT a magyar domain rendszer üzemeltetője (vagy más néven a „Nyilvántartó szervezet”): az egyesület alkotja és aktualizálja a magyarországi domain-rendszer használatára vonatkozó szabályzatot, valamint a vele kapcsolatban levő domainregisztrátor-szervezeteken Archiválva 2005. december 25-i dátummal a Wayback Machine-ben keresztül végzi a .hu domain nevek regisztrációját, illetve ezen regisztrációk adminisztrációját és törlését.

Az ISZT tagjai internetszolgáltató cégek lehetnek, amennyiben a felvételi követelményeket teljesítik és az éves tagdíjat megfizetik.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az egyesület neve – többek között alapító okiratában is – helyesírási hibásan szerepel: Internet Szolgáltatók Tanácsaként (lásd AkH.12 110.).
  2. http://www.iszt.hu/iszt/tagfelvetel.html

Külső hivatkozások[szerkesztés]