Ugrás a tartalomhoz

Legfelső szintű tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(TLD szócikkből átirányítva)

A legfelső szintű tartomány (angolul top-level domain, TLD) az internetes névfeloldást végző Domain Name System (DNS) hierarchiájának legmagasabb szintjén lévő tartomány. A DNS gyökérzónájában találhatók. Alacsonyabb szinten lévő tartományneveknél a doménnév utolsó részére, a teljes doménnév (FQDN) utolsó címkéjére, tehát az utolsó pont utáni részre utal. Például a hu.wikipedia.org tartománynévben a legfelső szintű tartomány az org (vagy ORG, ugyanis a tartománynevek nem különböztetik meg a kis- és nagybetűket).

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – „Kijelölt Nevek és Számok Internetes Társasága”) felelős a TLD-k kezeléséért; ez a szervezet vezeti az IP-címek kiosztásáért is felelős Internet Assigned Numbers Authority-t (IANA), és tartja karban a DNS-gyökérzónát.

Eredetileg a legfelső szintű tartományok névterét három fő csoportra osztották:[1] országok (Countries), kategóriák (Categories) és multiszervezetek (Multiorganizations). Egy időleges (temporary) csoportot is létrehoztak, ami csak a kezdeti[2] arpa doménből állt, a DNS-re való áttérés átmenetének elősegítésére.

A Domain Name Systemben az országokat kétbetűs ISO országkódjukkal jelölik;[3] bár vannak kivételek, mint a .uk. A tartományok ezt a csoportját elterjedten országkód szerinti legfelső szintű tartománynak nevezik (country-code top-level domain, ccTLD).

A „kategóriák” csoport általános legfelső szintű tartomány néven vált ismertté. Kezdetben ez a csoport a GOV, EDU, COM, MIL, ORG és NET TLD-ket tartalmazta.

Az internet növekedésével kívánatossá vált új általános, legfelső szintű tartományok létrehozása. Néhány esetben az eredeti tartomány használata megváltozott, általánosabb lett, vagy a tartomány karbantartását adott céllal kapcsolatos speciális szervezet vette át.

Ennek megfelelően, az IANA jelenleg a következő TLD-fajtákat különbözteti meg:[4]

Ráadásként, a legfelső szintű nemzetközi doménnevek (internationalized domain name, IDN) egy csoportját tesztcéllal bejegyezték a test alá. 2009 novembere óta az országok és függő területek jelentkezhetnek nemzeti karaktereket tartalmazó országkódért.

A gyökérzóna legfelső szintű tartományainak irányadó listája az IANA weboldalán olvasható: http://www.iana.org/domains/root/db/.

Általános legfelső szintű tartományok[szerkesztés]

Mivel az internet története az Egyesült Államokban kezdődött, először csak ott voltak szerverek. Ennek megfelelően a domainnév először nem országot, hanem működési profilt jelzett:

  • .com – kereskedelmi célú, cégek stb.
  • .edu – oktatási célú, amerikai egyetemek, főiskolák
  • .gov – kormányzati célú, USA szervei, hivatalai
  • .net – infrastrukturális célú, az infrastruktúrát biztosító intézmények, cégek számára
  • .mil – amerikai katonai szervezetek számára
  • .org – a fentiek közül egyik kategóriába sem sorolható szervezetek számára

Manapság már ez a kezdeti felosztás kibővült számos újonnan létrehozott három-négy-öt betűs általános felső szintű domainnal, illetve az egyes fent említett kategóriákba való regisztrálás szabályai is lazultak. A gov és a mil, edu tartományokat azonban továbbra is csak az Egyesült Államok kormánya és katonasága, illetve az USA-ban működő egyetemek használhatják.

Országkód szerinti legfelső szintű tartományok[szerkesztés]

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, Kijelölt Nevek és Számok Internetes Társasága) felelős a TLD-k kezeléséért. Az ICANN megkísérli korlátozni a TLD-k számát, hogy áttekinthetők és közérthetők maradjanak. Új TLD elfogadását széles körű nyilvános vita előzi meg.

Egyes országokban a második és a legfelső szintű tartományok együttes használata kötelező, például az Egyesült Királyságban, Szerbiában: co.uk, co.yu.

Az Amerikai Egyesült Államokban ugyan létezik us ccTLD, ám ritkán alkalmazzák, helyette a tevékenység szerinti TLD-ket használják.

Legfelső szintű nemzetközi tartományok[szerkesztés]

A nemzeti karaktereket tartalmazó, országkód szerinti legfelső szintű tartomány (IDN ccTLD) olyan országkód szerinti TLD, ami nem a latin ábécét használja, hanem például a cirill vagy az arab írást.

Alternatív tartományrendszerek[szerkesztés]

Mivel legfelső szintű tartomány kiszolgálóját gyakorlatilag bárki üzemeltethet, ezért a fenti – globálisan elérhető – rendszeren kívül tetszőleges számú, nevű TLD-k létezhetnek, ezek azonban csak azok számára láthatóak, akik az adott TLD-t kiszolgáló szervereket használják.

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. RFC 920, Domain Requirements, J. Postel, J. Reynolds, The Internet Society (October 1984)
  2. RFC 921, Domain Name System Implementation Schedule - Revised, J. Postel, The Internet Society (October 1984)
  3. Codes for the Representation of Names of Countries, ISO-3166, International Organization for Standardization. (May 1981)
  4. IANA root zone database

Külső hivatkozások[szerkesztés]