.bzh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A .bzh egy elfogadott, szponzorált internetes legfelső szintű tartomány kód, melyet a Brittany[1] és Breton kultúráknak és nyelveknek szántak. 2013 május 10.-én az ICANN elfogadta a tartomány létrehozását.2014 Február 27.-én az ICANN aláirta a beiktatási szerződést a kérelmezővel.

Történelem[szerkesztés]

A .bzh tartomány létrehozásának ötletét először Christian Ménard ( a francia parlament egyik tagja ) említette meg 2004-ben. A .cat tartomány beiktatása megújitotta az ötletet.

Mikael Bodlore-Penlaez a Geobreizh.com oldalon indított online petíciója megmozgatta a publikumot és az emberek kifejezték a bátorításukat a helyi hatóságoknak ezzel a projekttel kapcsolatban. A Conseil Général d'Ille et Vilaine ( 2006 Április 14), a Conseil Régional de Bretagne (2006 Június 14), és Conseil Général du Finistère ( 2006 Június 15) mind támogatni kezdték a .bzh létrehozásának ötletét.

2007-ben Brittany Területi Tanácsa ( Regional Council of Brittany ) elkezdte tanulmányozni a tartomány használhatóságát. Az irányitó bizottság igazgatásában és sok más érintett közreműködésével a tanulmány eredményeként 2008-ban megállapodtak egy formális struktúrában amely témogatja a www.bzh alkalmazását.

A www.bzh egyesület felelős az alkalmazás megalapitásáért, összegyűjtve a legfontosabb forrásokat , hogy biztositsa az alávetettségét és védelmezését a Breton közösséggel szemben. Az egyesületnek 2008 Decemberében garantálta a finanszirozási költségeket a Bretagne Regionális Tanács (Conseil Régional de Bretagne). Az online petíció keretein belül mára már 21,000 aláírás gyűlt össze.

Források[szerkesztés]

https://en.wikipedia.org/wiki/.bzh

  1. (2018. január 8.) „.bzh” (en nyelven). Wikipedia.