„Bankjegy” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
218 bájt hozzáadva ,  8 hónappal ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Visszaállítottam a lap korábbi változatát 84.1.51.247 (vita) szerkesztéséről Szilas szerkesztésére)
Címke: Visszaállítás
 
{{Numizmatika}}
 
A '''bankjegy''' ''(régiesközismert rövid nevén: bankó)'' olyan [[pénzjegy]], melyet egy arra feljogosított (azaz bankjegykibocsátási szabadalommal rendelkező) [[bank]], a [[jegybank]] bocsát ki. A legtöbb országban csupán egyetlen jegybank van, a [[központi bank]] (például [[Magyar Nemzeti Bank]]), de például az [[Egyesült Királyság]]ban több bank is rendelkezik ilyen joggal (például [[Anglia|Angliában]] és [[Skócia|Skóciában]] is). A bankjegyek mellett más típusú pénzjegyek, például az [[államkincstár]] által kibocsátott [[államjegy]]ek is lehetnek forgalomban.
 
Ma a legtöbb országban a készpénzállomány döntő részét bankjegyek képezik, kisebbik részét [[érme|érmék]]. A forgalomban lévő bankjegyek mennyiségét a kibocsátó jegybank szabályozza, továbbá szavatolja ellenértéküket. A bankjegyek tervezéséről, gyártásáról, kibocsátásáról, cseréjéről, bevonásáról is a jegybank gondoskodik. A bankjegyek ellenértékét régen a jegybank úgy szavatolta, hogy garantálta azok [[értékpénz]]re (aranyra vagy ezüstre) váltását. Mióta a legtöbb ország felhagyott a nemesfém alapú monetáris politikával, a jegybankoknak megszűnt a nemesfémre váltási kötelezettsége, a bankjegyek (és az inherens értékkel gyakorlatilag szintén nem rendelkező nem nemesfém érmék) fedezetét az ország gazdasági teljesítőképessége fedezi.
 
== Bankjegykibocsátás Magyarországon ==
 
Magyarország területén legelőször az osztrák jegybank (Wiener Stadt Banco, később Oesterreichische National Zettel Bank, majd privilegirte oesterreichische National-Bank) bankjegyei jelentek meg (1762). Az első magyar kiadású bankjegyek az [[1848–49-es forradalom és szabadságharc|1848-49-es szabadságharc]] idején kerültek forgalomba, kibocsátójuk a Magyar kereskedelmi Bank volt. A szabadságharc leverése után ismét a bécsi központú privilegirte oesterreichische National-Bank jegyei forogtak.
 
{{fő|A magyar forint pénzjegyei}}
 
== Anyaga ==
 
[[Fájl:Australian banknotes in wallet.jpg|bélyeg|250px|Polimer alapú bankjegy (50 [[ausztrál dollár]])]]
Ma a világon két alapanyagból készítik a bankjegyeket. A legelterjedtebb a papír. E módszer során több papírréteget nyomnak össze, így több biztonsági elemet tud a bankjegy tartalmazni.
 
A másik forma a polimer. Ezt a módszert Ausztrália vezette be elsőként 1991-ben. A polimer bankjegyek nyomtatása szabadalommal védett, így kizárólag a Securency cég teheti ezt meg.<ref>[http://allafrica.com/stories/201209120215.html Nigeria: CBN Clarifies Decision to Abandon Polymer Banknotes]</ref> Több országban már polimer bankjegyek vannak forgalomban, de a világ legtöbb országában papíralapú bankjegyeket használnak.
 
== Jegyzetek ==
 
==Jegyzetek==
{{jegyzetek}}
 
== További információk ==
 
* [http://www.banknoteworld.com bankjegyek világa]
* [http://www.polymernotes.de/ polimer alapú bankjegyek listája] {{de}}
Névtelen felhasználó

Navigációs menü