„Paradoxon” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
4 bájt törölve ,  9 hónappal ezelőtt
→‎Definíciós paradoxonok: változtattam a szó helyesírásán a következő forrás alapján,mert többnyire ez az alak használatos magyarul: https://www.typotex.hu/upload/book/326/Sz%C3%B3rit%C3%A9sz-paradoxonok.pdf
(→‎Definíciós paradoxonok: Az eredeti szöveg azt sugallja, mintha egy Szóritész nevű személyhez kötődne a dolog. A többi Wikipédia egy ógörög szóhoz köti. Ezt a linket használtam az etimológiához: https://en.wiktionary.org/wiki/σωρίτης)
(→‎Definíciós paradoxonok: változtattam a szó helyesírásán a következő forrás alapján,mert többnyire ez az alak használatos magyarul: https://www.typotex.hu/upload/book/326/Sz%C3%B3rit%C3%A9sz-paradoxonok.pdf)
 
* [[Thészeusz]] hajója: Ha a hajó minden elemét már legalább egyszer kicserélték, akkor vajon még mindig ugyanaz a hajó-e?
* Kupacparadoxon vagy „szorítész"szóritész-paradoxon (σωρίτης vagy σωρείτης, a halom jelentésű ógörög σωρός főnévből): Ha egy homokkupacból elveszünk egy homokszemet, attól még homokkupac marad. Ebből következően akárhány homokszemet veszünk is el, még mindig homokkupacnak kell maradnia (hiszen az „akárhányat” szemenként is elvehetjük, és minden lépésben megmarad homokkupacnak). A valóságban azonban ez nincs így: elegendő számú homokszemet elvéve már nem beszélhetünk homokkupacról.
 
==Források==

Navigációs menü