„Benzin” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nincs méretváltozás ,  3 évvel ezelőtt
a
A motorbenzint a mai napig alapvetően a [[kőolaj]] frakcionált desztillációjával nyerik. Ez az eljárás azonban önmagában sem mennyiségileg, se minőségileg nem ad megfelelő eredményt. A nyersolaj benzinné desztillálható frakciója viszonylag kicsi, az eredmény az olaj származási helyétől is függ.
Ezért ezt az eljárást az alábbiakkal egészítik ki:
-* Fluid katalitikus '''krakkolás''' (FCC), amely az előzetesen kénmentesített hosszú szénláncú szénhidrogéneket tartalmazó frakciókat alakítja át értékesebb, kisebb szénatomszámú termékekké.
A [[krakkolás]]sal jelentősen növelhető a kőolajból előállítható motorhajtó anyagok mennyisége.
-* Katalitikus '''benzinreformálás'''. A kénmentesített benzinpárlatok oktánszámának növelésére szolgáló eljárás, amely segítségével az alacsonyabb oktánszámú párlatokból az aromás tartalom növelésével állítanak elő magas oktánszámú
értékes benzinkomponenst.
-* Az '''alkilezés''' során izobutánt olefinekkel egyesítik [[hidrogén-fluorid]] [[katalizátor]] jelenlétében.
Az eljárás végterméke magas oktánszámú és kis szenzibilitású motorbenzin-komponens.
-* '''Izomerizálással''' a kis oktánszámú n-paraffinokban dús frakciókat alakítják át magas oktánszámú izoparaffinokká. (Elágazó láncú szénhidrogénekké.)
A benzingyártás utolsó műveleti lépése a komponensek keverése és [[adalék]]olása, amelynek során állítják elő az előírásoknak és a piac igényeinek megfelelő minőségű motorbenzineket.<ref>MOL Motorbenzinek kiadvány</ref>
-* '''Szintetikus''' módszerrel (többnyire [[Fischer–Tropsch-eljárás]]sal) készült motorhajtó anyagok. Egyes gyártók kínálnak már teljesen szintetikus üzemanyagokat is (pl. Shell V-Power). Mivel az alapanyagok különfélék lehetnek (eredetileg széngázból gyártották kőolajhiány esetén, de bármilyen szerves, széntartalmú anyag lehet forrás), ezért a jövőben várható a szintetikus benzinek elterjedése (bővebben: [[biobenzin]]).
 
== Benzinek egyéb alkalmazási területei ==
329

szerkesztés

Navigációs menü