„Götaland” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
37. sor: 37. sor:


== Történelem ==
== Történelem ==
A ''Götaland'' jelentése a ''göták'' földje, és ezzel a svéd nép két régi nagy törzsének egyikére utal (a másik a ''sveák'' törzse volt). A szó először egy 1384-es írott forrásban jelent meg. (''Gøthalandom'',<ref>''Nationalencyklopedin'' multimedia plus, 2000</ref>) A területet a sveák földjétől nagy erdőségek választották el.<ref>''Svensk uppslagsbok'', Malmö 1932</ref><ref name=ne>[[Nationalencyklopedin]]s artikel ''Götaland''</ref> A szó szövegben először az 1400-as években fordult elő.<ref>[http://runeberg.org/nfbj/0479.html Nordisk familjebok (1909): Götaland]</ref> Ekkoriban Götalandot Småland, Öland, Östergötland, Västergötland, Dalsland és [[Värmland]] tartományok alkották.
A ''Götaland'' jelentése a ''göták'' földje, és ezzel a svéd nép két régi nagy törzsének egyikére utal (a másik a ''sveák'' törzse volt). A szó először egy 1384-es írott forrásban jelent meg. (''Gøthalandom'',<ref>''Nationalencyklopedin'' multimedia plus, 2000</ref>) A területet a sveák földjétől nagy erdőségek választották el.<ref>''Svensk uppslagsbok'', Malmö 1932</ref><ref name=ne>[[Nationalencyklopedin]]s artikel ''Götaland''</ref> A szó szövegben először az 1400-as években fordult elő.<ref>[http://runeberg.org/nfbj/0479.html Nordisk familjebok (1909): Götaland]</ref> Ekkoriban Götalandot Småland, Öland, Östergötland, Västergötland, Dalsland és [[Värmland (tartomány)|Värmland]] tartományok alkották.


Götaland legnagyobb részét [[Östergötland tartomány|Östergötland]] és [[Västergötland tartomány]] (valamikor törzsi területek) alkotják. A délen levő kisebb, korábban önálló területeket ([[Finnveden]], [[Kind]], [[Möre]], [[Njudung]], [[Tjust]], [[Tveta]], [[Värend]], [[Ydre]]) [[Småland tartomány|Småland tartománnyá]] egyesítették. [[Öland]] szigete és Dal (Dalsland) önálló tartománnyá alakultak.
Blekinge, Bohuslän, Gotland, Halland és Skåne tartományok Svédország nagyhatalmi korszakától, a 17. századi déli terjeszkedésétől számítanak, tulajdonképpen helytelenül, Götaland részének. Värmland viszont egy 1815-ös közigazgatási változtatás nyomán Götaland helyett Svealand részének számít.<ref>Nationalencyklopedins artikel ''Värmland'' ([http://www.ne.se/V%c3%a4rmland kortversion]), läst 23 juli 2010 {{Wayback|url=http://www.ne.se/V%C3%A4rmland |date=20140414040236 }}</ref>


Blekinge, Bohuslän, Gotland, Halland és Skåne tartományok Svédország nagyhatalmi korszakától, a 17. századi déli terjeszkedésétől számítanak, tulajdonképpen helytelenül, Götaland részének. A [[roskildei béke]] ([[1658]]) nyomán [[Skåne tartomány|Skåne]] és [[Bohuslän tartomány]]okat [[Dánia|Dániának]] át kellett adniaa Svédországnak. Skåneland, amely valamikor Dánia egy része volt, átalakult Skåne, [[Halland tartomány|Halland]] és [[Blekinge tartomány|Blekinge]] tartományokká.


Värmland viszont egy 1815-ös közigazgatási változtatás nyomán Götaland helyett Svealand részének számít.<ref>Nationalencyklopedins artikel ''Värmland'' ([http://www.ne.se/V%c3%a4rmland kortversion]), läst 23 juli 2010 {{Wayback|url=http://www.ne.se/V%C3%A4rmland |date=20140414040236 }}</ref>



[[Östergötland tartomány|Östergötland]] és [[Västergötland tartomány]] (valamikor törzsi területek) alkotják Götaland legnagyobb részét. A délen levő kisebb, korábban önálló területeket ([[Finnveden]], [[Kind]], [[Möre]], [[Njudung]], [[Tjust]], [[Tveta]], [[Värend]], [[Ydre]]) [[Småland tartomány|Småland tartománnyá]] egyesítették. [[Öland]] szigete és Dal ugyancsak különálló tartománnyá alakultak. Småland, [[Öland]] és [[Dalsland]] valamikor Götalandhoz tartoztak.

A [[roskildei béke]] ([[1658]]) után [[Skåne tartomány|Skåne]] és [[Bohuslän tartomány]]okat [[Dánia]] át kellett adja Svédországnak. Skåneland, amely valamikor Dánia egy része volt, átalakult Skåne, [[Halland tartomány|Halland]] és [[Blekinge tartomány|Blekinge]] tartományokká.


[[Gotland]] szigete többször is uralkodót cserélt (Svédország és Dánia). Habár a sziget közelebb van Svealandhoz, mégis Götalandhoz számítják.
[[Gotland]] szigete többször is uralkodót cserélt (Svédország és Dánia). Habár a sziget közelebb van Svealandhoz, mégis Götalandhoz számítják.

A [[19. század]] elején [[Värmland tartomány|Värmland]] rövid ideig Svealandhoz tartozott, majd Götalandhoz. Ma ismét Svealandhoz tartozik.


{{Svédország történelmi országrészei}}
{{Svédország történelmi országrészei}}

A lap 2017. augusztus 27., 16:14-kori változata

Götaland (régi latin nyelvű forrásokban Gothia) Svédország három történelmi országrésze közül a legdélebbi. A itt lakókat a régi latin nyelvű források gautoknak nevezték, szemben a középső országrészben (Svealand) élő sveákkal. Az országrész tíz történelmi tartományt foglal magába, valamint – a 2010-es állás szerint – 140 modern közigazgatási egységet, azaz községet. Területe 87 712 négyzetkilométer.

A svéd országrészeknek nincs hivatalos vagy közigazgatási szerepe, de nevük a mindennapi életben gyakran használatos, például az időjárás-jelentésekben, valamint a különböző sportágak bajnokságaiban.

Tartományok

Götaland a következő tíz történelmi tartományból áll (mindegyikük a mai Svédországban található):

Bohuslän Blekinge Dalsland Gotland Halland
Skåne Småland Öland Östergötland Västergotland

Götaland
Götaland

Történelem

A Götaland jelentése a göták földje, és ezzel a svéd nép két régi nagy törzsének egyikére utal (a másik a sveák törzse volt). A szó először egy 1384-es írott forrásban jelent meg. (Gøthalandom,[1]) A területet a sveák földjétől nagy erdőségek választották el.[2][3] A szó szövegben először az 1400-as években fordult elő.[4] Ekkoriban Götalandot Småland, Öland, Östergötland, Västergötland, Dalsland és Värmland tartományok alkották.

Götaland legnagyobb részét Östergötland és Västergötland tartomány (valamikor törzsi területek) alkotják. A délen levő kisebb, korábban önálló területeket (Finnveden, Kind, Möre, Njudung, Tjust, Tveta, Värend, Ydre) Småland tartománnyá egyesítették. Öland szigete és Dal (Dalsland) önálló tartománnyá alakultak.

Blekinge, Bohuslän, Gotland, Halland és Skåne tartományok Svédország nagyhatalmi korszakától, a 17. századi déli terjeszkedésétől számítanak, tulajdonképpen helytelenül, Götaland részének. A roskildei béke (1658) nyomán Skåne és Bohuslän tartományokat Dániának át kellett adniaa Svédországnak. Skåneland, amely valamikor Dánia egy része volt, átalakult Skåne, Halland és Blekinge tartományokká.

Värmland viszont egy 1815-ös közigazgatási változtatás nyomán Götaland helyett Svealand részének számít.[5]

Gotland szigete többször is uralkodót cserélt (Svédország és Dánia). Habár a sziget közelebb van Svealandhoz, mégis Götalandhoz számítják.

  1. Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000
  2. Svensk uppslagsbok, Malmö 1932
  3. Nationalencyklopedins artikel Götaland
  4. Nordisk familjebok (1909): Götaland
  5. Nationalencyklopedins artikel Värmland (kortversion), läst 23 juli 2010 Archiválva 2014. április 14-i dátummal a Wayback Machine-ben