Österland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Österland Svédország egyik történelmi tájegysége (szó szerint keleti földet jelent), ma Finnország déli része. Északon Norrland határolja.

Tartományok[szerkesztés]

Åland Engentliga Finland Karelen Nyland

Norra Finland Savolax Tavastland

Österlanden a következő hét tartományból áll (mindegyikük a mai Finnországban található):

Történelem[szerkesztés]

A svéd vikingek a korai középkor óta le voltak telepedve a Balti-tenger mindkét oldalán. A 12. században a nemrégen megkeresztelkedett svealandi királyok (a római katolikus egyház befolyása alatt) keresztes hadjáratot indítottak Finnország ellen, ami az ország teljes meghódításában ért véget. Ez alatt az idő alatt Svédország egyetlen király alatt egyesült.

1581-ben Österland tartományt III. János svéd király hercegi rangra emelte. Lassan az Österland fogalom kiveszett. A 17. században Finnország és Österbotten elnevezést használták helyette, habár a Viborg és Kexholm megyéket külön helyen emlegették. A 18. század parlamenti éveiben a mai Finnország területét az oroszok kétszer is elfoglalták(17141721 és 17421743). Ezután Finnország két erő között vergődött: a helyi svéd politikusok és az orosz propaganda között (amely felszabadítást ígért a svéd elnyomással szemben).

Österland Svédországhoz tartozott egészen 1809-ig, amikor átadták Oroszországnak Kelet-Norrlandal együtt és ettől fogva Finn Nagyhercegségnek nevezték az Orosz Birodalmon belül.

Lásd még[szerkesztés]