Finnország történelmi tartományai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Finnország történelmi tartományai: 1. Varsinais-Suomi, 2. Karjala, 3. Lappföld, 4. Pohjanmaa, 5. Satakunta, 6. Savo, 7. Häme, 8. Uusimaa.

Finnország történelmi tartományai (Landskap vagy Maakunta) a régi tartományok, amelyeket a svéd uralom alatt alakítottak ki. A tartományok 1634-ben elvesztették adminisztratív jelentőségüket, amikor megalakultak a megyék (ezek 1997-ig maradtak érvényben). A tartományok hagyományként maradtak meg, de nincs adminisztratív funkciójuk.

Címer[szerkesztés]

I. Vasa Gusztáv temetésekor 1560-ban első alkalomként az összes tartomány címere ki volt állítva és néhánynak ebből az alkalomból adományoztak címert. Svédország és Finnország szétválása után a hagyományok is különváltak. Minden svéd tartomány hercegi koronát visel, míg a finn címerek különbséget tesznek a hercegi és megyei korona között. Az is megnehezíti a helyzetet, hogy a finn hercegi koronák a svéd grófi és bárói koronákhoz hasonlítanak. Lappland tartomány kettéosztása szükségeltette a megkülönböztetést a svéd és finn címerek között.

A tartományok címerei alapul szolgáltak a megyék megalakításánál.

Tartományok[szerkesztés]

Åland Engentliga Finland Karelen Nyland Lappland
Norra Finland Savolax Tavastland Österbotten

1809 előtt a svédországi Västerbotten tartományból egy keskeny csík Finnországhoz tartozott.

Lásd még[szerkesztés]