Karelen tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Karelen
Karelen címere
Karelen címere
Közigazgatás
Ország Svédország
Történelmi országrész Österland
Megye Kelet-Finnország
Dél-Finnország
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Historical province of Karelia in Finland.png

Karelen (Karélia, finnül Karjala) Finnország egyik történelmi tartománya volt. Szomszédai Nyland, Savolax és Österbotten tartományok. A második világháború alatt Nyugat-Karéliát a Szovjetunió erőszakkal elfoglalta.

Tartományok[szerkesztés]

Történelem[szerkesztés]

A 13. század során Karélia miatt Novgorod és Svédország között kemény harcok voltak. Egyes svéd források szerint az itteni lakosság és a novgorodiak szövetségben voltak. A harmadik svéd keresztes hadjárat Torkel Knutsson vezetésével (1293 és 1295 között) sikerrel járt és Karélia nyugati része is svéd fennhatóság alá került, majd felépült a Vyborg erőd is.

A harcok egészen 1300-ig folytatódtak, amikor a svédek a Néva folyó torkolatát elfoglalták és egy erődöt építettek, amit a következő évben az oroszok leromboltak. 1321 és 1322 között folyó egyenlő harcok után megkötötték a nöteborgi fegyverszüneti szerződést, amely először határozta meg a határt Svédország és Novgorod között.

1635-ben Savolax tartományt és a Vyborg körüli területeket beleolvasztották a Viborg és Nyslott megyébe. A nystadi béke (1721) után Vyborgot és Kexholm megyét átadták az oroszoknak, a fennmaradó területekből megalakult Kymmenegårds és Nyslott megye. 1809 után újra visszaadták Finnországnak.

A második világháború alatt a finnek visszafoglalták Kelet-Karéliát és megalakították Kymi tartományt.

Földrajz[szerkesztés]

Kultúra[szerkesztés]

Híres karéliaiak:

Címer[szerkesztés]

A címert 1560-ban, I. Vasa Gusztáv temetésekor kapta.

Külső hivatkozások[szerkesztés]