„Dithering” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
ISBN link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
a (Helyesírási javítások (2/a csoport: számok toldalékolása) kézi ellenőrzéssel. Főleg a „nullaás”→nullás. Lásd még: WP:SZÁM)
a (ISBN link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján)
</ref> [[Gauss-zaj]]ból például többet kell adagolni a torzítás megszüntetéséhez mint a [[egyenletes eloszlás|egyenletes]] vagy [[háromszögeloszlás|háromszöges]] eloszlású zajból. A háromszögeloszlás előnye, hogy kevesebb hozzáadott zajjal is elérhető a torzítás megszüntetése és a [[zajmoduláció]] minimalizálása. Ez utóbbi az alacsony hangszintű zene esetében fellépő maradványzajnak azokra a hallható változásaira utal, amik ráirányítják a hallgató személy figyelmét a zajra.
 
<blockquote>Egy analóg rendszerben a jel „folytonos”, de egy [[PCM]] digitális rendszer esetén a digitális rendszerből kijövő jel amplitúdója fix értékek vagy számok valamelyike lehet csak. A folyamatot kvantálásnak nevezik. Minden kódérték egy-egy diszkrét lépcsőnek felel meg… ha egy jelet dither alkalmazása nélkül kvantálnak, jelen lesz egy az eredeti bemeneti jelhez kapcsolódó kvantálási torzítás… Ennek megakadályozására a jelet „ditherelik”, mely folyamat során matematikai úton eltávolítják a harmonikusokat vagy más nemkívánatos torzításokat, és lecserélik egy konstans, meghatározott szintű zajjal.<ref>Mastering Audio: The Art and the Science by [[Bob Katz]], pages 49–50, {{ISBN |978-0-240-80545-0}}</ref></blockquote>
 
A CD-re kerülő hanganyag végső változata 16 bites hangmintákat tartalmaz, de az előállítási folyamat során végig nagyobb bitmélységet alkalmaznak. A folyamat végén a digitális anyagot 16 bitre kell korlátozni, hogy CD-re lehessen írni és a boltokba kerülhessen.
37 952

szerkesztés

Navigációs menü

Személyes eszközök

Névterek

Változatok

Több