Számítógépes grafika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy Blender 2.45 screenshot.
Számítógépes grafika

Kezdetben a számítógépekben nem létezett grafikai ábrázolás. Csupán szöveggel fejeztek ki mindent. Előbb létrejöttek az első vonalak, majd a különböző formák, s így megszületett a kétdimenziós ábrázolás.

Egy idő után a számítógépek teljesítményének növekedésével létrejöhetett a háromdimenziós ábrázolás.

A számítógépek grafikai tudásának növekedését legfőképpen az gerjesztette, amiben szükség volt rá: a szórakoztatóiparban. Az első számítógépes játékok hamar elkészültek, ezek még szintén szöveges rendszerrel működtek. Egyre népszerűbbé váltak és az igény is megnőtt, hogy egyre szebb és jobb játékokat készítsenek el egyre kifinomultabb grafikával. Az 1980-as évek a 2D-s grafikai megjelenítés virág kora. Megjelentek az egyre több színben pompázó játékok, majd a 3D-s játékok. Az első ilyen játékot nehéz behatárolni, ennek legfőbb oka, hogy az akkori gépek hardverei még nem voltak képesek valóban 3D-nek nevezhető teret létrehozni. A legismertebb az id Software által 1993-ban létrehozott Doom, majd a Quake illetve a 3D Realms akkor forradalminak számított új játéka, a Duke Nukem 3D.

A számítógépes grafika fejlődése egyre hatalmasabb eszközt adott a filmipar számára is, ahol a 21. századhoz közeledve a CGI-nek elnevezett technológia vált egyre elterjedtebbé. A számítógépes grafikával készített mozgóképet motion graphics néven ismerik.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Computer graphics
A Wikimédia Commons tartalmaz Számítógépes grafika témájú médiaállományokat.

Irodalom[szerkesztés]

  • James D. Foley, Andries Van Dam, Steven K. Feiner and John F. Hughes (1995). Computer Graphics: Principles and Practice. Addison-Wesley
  • Donald Hearn and M. Pauline Baker (1994). Computer Graphics. Prentice Hall.
  • Francis S. Hill (2001). Computer Graphics. Prentice Hall.
  • John Lewell (1985). Computer Graphics: A Survey of Current Techniques and Applications. Van Nostrand Reinhold.
  • Jeffrey J. McConnell (2006). Computer Graphics: Theory Into Practice. Jones & Bartlett Publishers.
  • R. D. Parslow, R. W. Prowse, Richard Elliot Green (1969). Computer Graphics: Techniques and Applications.
  • Peter Shirley and others. (2005). Fundamentals of computer graphics. A.K. Peters, Ltd.
  • M. Slater, A. Steed, Y. Chrysantho (2002). Computer graphics and virtual environments: from realism to real-time. Addison-Wesley