„Diaszpóra” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: be:Дыяспара; kozmetikai változtatások
a (r2.7.3) (Bot: következő hozzáadása: be:Дыяспара; kozmetikai változtatások)
A '''diaszpóra''' kifejezés (''diaspora'', ógörög nyelven: διασπορά – jelentése: magok elvetése vagy szétszórása) valamely etnikumra, vallás követőire, illetve közösségre utal, akik külső kényszer hatására elhagyni kényszerülnek szülőföldjüket, majd a világ valamely táján más népek közé szóródva/szétszóródva folytatják életüket, építik kultúrájukat.
 
== Nevének eredete ==
Kezdetekben a görögök által használt diaszpóra kifejezés „szétszóródottat” jelentett, amely egy uralkodó városállam polgárára utalt, aki átköltözött az elfoglalt területekre, hogy saját kultúrájának magvait elvesse ott, ezáltal segítse elő az ott élők asszimilálódását a birodalomhoz.
== Esetek a történelemben ==
A [[III. Alexandrosz makedón király|Nagy Sándor]] uralkodása alatt hatalmasra nőtt birodalom kiterjedése a [[Fekete-tenger]] vidékétől, Szicílián és Dél-Olaszországon át egészen Észak-Afrikáig nyúlt. Ez idő tájt a görög vezető réteg áttelepült Alexandriába és ezzel a hellenizmus ideáját terjesztették puszta ottlétükkel. A kor egyik legnagyobb városában, az Észak-Afrikában fekvő [[Alexandria]] görög lakosságának aránya így duzzadhatott fel a körülbelül ötven százalékra. (A fennmaradó hányadot jórészt zsidók tették ki.) Szó mai jelentése is innen indult fejlődésnek, amikor héber nyelvű [[Ószövetség|ÓtestamentumÓtestamentumot]]ot lefordították görög nyelvre, innentől a „diaspora” szó a [[zsidók]] hányattatott történelmének két korszakát jelöli: az első a i.e. 586-ban történt, amikor a babilóniaiak Júdea földjéről, majd Kr. u. [[136]]-ban a [[Római Birodalom]] seregei [[Jeruzsálem]]ből üldözték el őket. A szó valószínűleg legkorábbi ismert forrása a Biblia Septugainta (héberről görögre fordított) változatában szereplő Mózes ötödik könyvének 28:25 eredeti szakasza lehet, amelyek [[Károlyi Gáspár]] a következőképp fordított magyarra: „Az Úr megszalaszt [3 Móz. 26,17.] téged a te ellenségeid előtt; egy úton mégy ki ő reá, és hét úton futsz előtte, és a föld minden országának rettentésére leszel.”
 
Ezt az időszakot követően egészen a [[20. század]]ig a szó [[Izrael]] népét, illetve annak fejlődését, útját jelentette. A szélesebb körben történő elterjedéshez a múlt század második felében, a társadalom tudományok gyors fejlődése közben megjelent egyik oldalág vezetett, amely a diaszpórák történetét, életét és különböző megjelenési formáit vizsgálja.
Fellelhető a világban néhány természeti katasztrófa miatt létrejött diaszpóra: 2005-ben New Orleans térségében csapott le és okozott hihetetlen károkat a [[Katrina hurrikán]]. Az 1930-as években az USA déli államait sújtó aszály elől kényszerültek menekülésre az ott élők. Mindkét csoport jobbára Kaliforniában talált magának új otthont.
 
== Forrás ==
* {{fordítás|en|Diaspora|4=angol}}
 
== Külső hivatkozások ==
* Kantor, Mattis, ''The Jewish time line encyclopedia: a year-by-year history from Creation to the Present'', (New updated edition), Jason Aronson, Northvale NJ, 1992
* Barclay, John M. G., (ed.), ''Negotiating Diaspora: Jewish Strategies in the Roman Empire'', Continuum International Publishing Group, 2004
[[ar:شتات]]
[[ba:Диаспора]]
[[be:Дыяспара]]
[[bg:Диаспора]]
[[bs:Dijaspora]]
157 847

szerkesztés

Navigációs menü