Solar Impulse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Solar Impulse
A HB-SIA lajstromú repülőgép első felszállása idején, 2009. december 3., Dübendorf
A HB-SIA lajstromú repülőgép első felszállása idején, 2009. december 3., Dübendorf

Funkció kísérleti repülőgép
Gyártó Solar Impulse Project
Tervező Bertrand Piccard, André Borschberg
Gyártási darabszám 1

Személyzet 1 fő
Első felszállás 2009. december 3.
Méretek
Hossz 21,85 m
Fesztáv 63,4 m
Magasság 6,40 m
Szárnyfelület kb. 250 m²
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Solar Impulse témájú médiaállományokat.

A Solar Impulse napenergiával hajtott, nagy hatótávolságú kísérletirepülőgép-projekt, melyet a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne műszaki főiskolán terveztek meg 2003-ban.

Tervezés és fejlesztés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A projektet Bertrand Piccard svájci fizikus és pilóta vezeti, aki másodpilótája volt annak a Breitling Orbiter nevű hőlégballonnak, amellyel egyhuzamban körberepülte a Földet 1999 márciusában Brian Jonesszal. A Solar Impulse projektben partnere és üzlettársa André Borschberg svájci pilóta és üzletember.

A repülőgép tervezését Piccard kezdte el 2003-ban, majd hat évvel később, 2009-ben egy körülbelül ötven fős, hat országból származó többnemzeti fejlesztőcsapatot szervezett meg, melyek munkáját megközelítőleg száz külső beszállító segíti. A fejlesztési munkákat magántőkéből finanszírozzák, a négy legnagyobb partnere a Deutsche Bank, az Omega SA, a Solvay és a Schindler Group. Más egyéb partnerek is támogatják, úgymint a Bayer MaterialScience, az Altran és a Swisscom, továbbá a Clarins, a Semper, a Toyota, a BKW és az STG. Az EPFL, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Dassault műszaki segítséget nyújt.

Repülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első repülőgép (svájci lajstromjele HB-SIA) egy egyfedelű, felsőszárnyas, tandemfutóműves, ultrakönnyű konstrukció volt, amely négy villanymotorjával hajtott légcsavarjainak köszönhetően önállóan képes felszállni és a levegőben maradni több mint 36 órán keresztül. Repülését egy teljes napi cikluson túl képes végrehajtani akkumulátorai segítségével, melyeket körülbelül 200 m² összfelületű napelempanel tölt fel nappali üzemben. Nappal a napelemek, éjszakai üzemben pedig az akkumulátorok táplálják a villanymotorokat. Ezt 2010. július 7-8-án bizonyította be, mikor közel 9 órás éjszakai repülését 26 órás nappali repülés követte.

2011 júniusában a gép megtette a Brüsszel és Párizs közötti utat. Az időjárás viszontagságai miatt a gépet hagyományos erőforrásból kellett feltölteni (egy vihar miatt váratlan kitérőre kényszerült, és a felhős idő késleltette az akkumulátorok rendes feltöltését), így ez az útja nem számított rekordnak.[1]

2013 májusa és júliusa között viszont a gép külső beavatkozás nélkül, nyugatról keletre átrepülte az Egyesült Államokat. Az utat San Francisco és New York között tette meg. Technikailag képes lett volna a teljes utat egyhuzamban megtenni, ám a 70 km/órás átlagsebesség mellett erre több napra lett volna szüksége, ami pilótát jelentősen megterhelte volna. Ezért az utat több szakaszra bontva tették meg, és a szakaszok között lehetővé tették, hogy az USA nagyvárosaiban az érdeklődők megtekinthessék a gépet.[2][3][4]

A tervek szerint később egy második, az előzőnél némileg nagyobb, prototípus is épülni fog (HB-SIB), amellyel a Föld körberepülését tervezik végrehajtani 20-25 nap alatt. Ezt a repülést eredetileg 2014-re tervezték, de a sárkányszerkezet törése miatt 2015-re halasztották.

Kronológia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elért események
 • 2003: megvalósíthatósági tanulmány elkészítése a Vaud melletti Ecublensben székelő École Polytechnique Fédérale de Lausanne műszaki főiskolán
 • 2004–2005: az elképzelés megtervezése
 • 2006: hosszúidejű repülések szimulálása
 • 2006–09: első prototípus elkészítése (HB-SIA)
 • 2009: a prototípus első repülése
 • 2009–11: tesztrepülések
 • 2011–12: további tesztrepülések
 • 2013: Az USA nyugat-keleti irányú átrepülése
Tervezett események
 • 2015: több szakaszban a Föld körberepülése

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Brüsszelből Párizsig repült egy napelemes repülő – index.hu, 2011. június 15.
 2. Napelemes repülő szeli át Amerikát – index.hu, 2013. március 29.
 3. Ha az USA-t átrepüli, hétköznap is jó lesz – index.hu, 2013. május 5.
 4. Végéhez közeledik a Solar Impulse útja – index.hu, 2013. július 6.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Solar Impulse témájú médiaállományokat.
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Solar Impulse című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.